Ook dit jaar ging VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing, op zoek naar de ‘Viskok van het Jaar’. Tijdens deze 34ste editie daagde VLAM samen met de vakjury chefs uit om zo creatief mogelijk aan de slag te gaan met de ‘Vis van het Jaar’. Deze eer ging dit jaar naar schartong. Vijf finalisten namen het maandag 20 november live tegen elkaar op tijdens de vakbeurs Horeca Expo te Gent.
Schartong, Vis van het Jaar 2023
VLAM koos halverwege dit jaar samen met de visserijsector voor de 35ste keer een Vis van het Jaar. Hilde Crevits, minister van Visserij, maakte die op 22 juni bekend met diverse viskoks in restaurant Amuzee te Zeebrugge.
De keuze viel op schartong, een nog ondergewaardeerde vissoort in ons land, die in de zomer- en herfstmaanden op zijn best is, en momenteel vooral geëxporteerd wordt. Schartong is een bijvangst van de Belgische tongvisserij.
De Vis van het Jaar is elk jaar opnieuw een feest. Met spanning wordt er telkens uitgekeken naar de winnende vis die onze vissers met veel zorg aan wal brengen. Na de garnaal vorig jaar, is het prijsbeest dit jaar de lekkere schartong. Onze vissers spreken over ‘Schotse schulle’ omdat schartong vaak voor de Schotse kust gevangen wordt. Een vis die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan.
Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits
Platvis en familie van de tarbotten
Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. Het lichaam is dun en de onderzijde is doorschijnend.
De vis heeft soms donkere vlekken op de kant waar de ogen zitten. Een makkelijk herkenningspunt is de zijlijn, die aan de oogkant een opvallende bocht om de borstvin heen maakt. Lees meer over de schartong.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Dit moet je ook weten over schartong
– Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken. Dit weet iedere viskok.
– Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.
– Schartong is wat smeuïger dan bv tong maar behoort ook tot de magere vissoorten.
– Je kan schartong ook als droogvis kopen in de vishandel. Gedroogde schartong is ideaal om te verwerken tot gefrituurde tapashapjes. Dat doen heel wat professionele viskoks.
Wedstrijd “Viskok van het Jaar 2024”
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door Mastercook en North Sea Chef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten.
Vijf finalisten werden geselecteerd en moesten op maandag 20 november vanaf 14u live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2024’ dingen.
Finalisten “Viskok van het Jaar 2024”
- Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi
- Arnout Desmedt van traiteurszaak A Cook in Keerbergen
- Jonas Boel van Bar Coupe in Temse
- Diego De Baets als privéchef voor Atelier D in Brugge
- Gilles Pauwels van traiteurszaak Visateljee in Pittem
Winnaar
Winnaar werd Gilles Pauwels met een ballotine van schartong met risotto van Limburgs gepofte boekweit, structuren van Oostendse dulse, beurre blanc van Speciale Belge de Poes, girolle en citroenverbena. (foto hierboven)
Gilles Pauwels groeide op in Tielt en verdiende zijn sporen als zelfstandig chef en horecaconsultant onder de noemer ‘Ateljee G.’.
Bij Vis Ateljee in Pittem vind je het lekkerste stukje verse vis. Gilles gaat voor niets minder dan culinaire verwennerij op je bord. De toog wordt dagelijks gevuld met een mix van creatieve bereidingen en klassiekers.
Tegelijk is ook de man achter de verfijnde gerechtjes van pop-uprestaurant HAY in de Sint-Amandsstraat.
In 2019 waagde hij al eens zijn kans en haalde het tot de finale van ‘Viskok van het Jaar’.
Prijzenpot
Behalve de felbegeerde titel ‘Viskok van het Jaar’ lagen er fantastische prijzen klaar voor de winnaar.
- Een prachtige trofee, ontworpen door kunstenaar Marc Vanhecke (foto hierboven)
- Een cheque ter waarde van € 750
- Een diner voor twee in Hof van Cleve***
- Een campagne op sociale media met vijf cadeaubons voor in jouw restaurant ter waarde van € 200
De overige viskoks kunnen genieten van een diner voor twee in De Jonkman** van NorthSeaChef Filip Claeys in Brugge.
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
De winnaars van de vorige edities
Viskok 2023: Baptiste Tieberghien van Lin’eau in Wielsbeke
Viskok 2022: Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
Viskok 2020: Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi
Viskok 2019: Michael Vanderhaeghen, Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge
Viskok 2018: Stijn Devreese, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem
Over VLAM
VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector.
Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons. Alle communicatie naar de consument gebeurt onder het logo ‘Lekker van bij ons’.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: VLAM