Viskok van het Jaar 2024: Gilles Pauwels van Vis Ateljee in Pittem

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.969 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

trofee-viskok-van-het-jaar-2024

Ook dit jaar ging VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing, op zoek naar de ‘Viskok van het Jaar’. Tijdens deze 34ste editie daagde VLAM samen met de vakjury chefs uit om zo creatief mogelijk aan de slag te gaan met de ‘Vis van het Jaar’. Deze eer ging dit jaar naar schartong. Vijf finalisten namen het maandag 20 november live tegen elkaar op tijdens de vakbeurs Horeca Expo te Gent.

Schartong, Vis van het Jaar 2023

VLAM koos halverwege dit jaar samen met de visserijsector voor de 35ste keer een Vis van het Jaar. Hilde Crevits, minister van Visserij, maakte die op 22 juni bekend met diverse viskoks in restaurant Amuzee te Zeebrugge. 

De keuze viel op schartong, een nog ondergewaardeerde vissoort in ons land, die in de zomer- en herfstmaanden op zijn best is, en momenteel vooral geëxporteerd wordt. Schartong is een bijvangst van de Belgische tongvisserij.

schartong vis van het jaar 2023

De Vis van het Jaar is elk jaar opnieuw een feest. Met spanning wordt er telkens uitgekeken naar de winnende vis die onze vissers met veel zorg aan wal brengen. Na de garnaal vorig jaar, is het prijsbeest dit jaar de lekkere schartong. Onze vissers spreken over ‘Schotse schulle’ omdat schartong vaak voor de Schotse kust gevangen wordt. Een vis die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan.

Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits

Platvis en familie van de tarbotten

Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. Het lichaam is dun en de onderzijde is doorschijnend.

De vis heeft soms donkere vlekken op de kant waar de ogen zitten. Een makkelijk herkenningspunt is de zijlijn, die aan de oogkant een opvallende bocht om de borstvin heen maakt. Lees meer over de schartong.

Dit moet je ook weten over schartong

– Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken. Dit weet iedere viskok.

– Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.

– Schartong is wat smeuïger dan bv tong maar behoort ook tot de magere vissoorten. 

– Je kan schartong ook als droogvis kopen in de vishandel. Gedroogde schartong is ideaal om te verwerken tot gefrituurde tapashapjes. Dat doen heel wat professionele viskoks.

Wedstrijd “Viskok van het Jaar 2024”

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door Mastercook en North Sea Chef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten.

Vijf finalisten werden geselecteerd en moesten op maandag 20 november vanaf 14u live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2024’ dingen.

Finalisten “Viskok van het Jaar 2024”

  • Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi
  • Arnout Desmedt van traiteurszaak A Cook in Keerbergen
  • Jonas Boel van Bar Coupe in Temse
  • Diego De Baets als privéchef voor Atelier D in Brugge
  • Gilles Pauwels van traiteurszaak Visateljee in Pittem
Viskok van het Jaar 2024: Gilles Pauwels van Vis Ateljee in Pittem 1

Winnaar

Winnaar werd Gilles Pauwels met een ballotine van schartong met risotto van Limburgs gepofte boekweit, structuren van Oostendse dulse, beurre blanc van Speciale Belge de Poes, girolle en citroenverbena. (foto hierboven)

Gilles Pauwels groeide op in Tielt en verdiende zijn sporen als zelfstandig chef en horecaconsultant onder de noemer ‘Ateljee G.’.

Bij Vis Ateljee in Pittem vind je het lekkerste stukje verse vis. Gilles gaat voor niets minder dan culinaire verwennerij op je bord. De toog wordt dagelijks gevuld met een mix van creatieve bereidingen en klassiekers.

Tegelijk is ook de man achter de verfijnde gerechtjes van pop-uprestaurant HAY in de Sint-Amandsstraat

In 2019 waagde hij al eens zijn kans en haalde het tot de finale van ‘Viskok van het Jaar’.

winnaar-viskok-van-het-jaar-2014

Prijzenpot

Behalve de felbegeerde titel ‘Viskok van het Jaar’ lagen er fantastische prijzen klaar voor de winnaar.

  • Een prachtige trofee, ontworpen door kunstenaar Marc Vanhecke (foto hierboven)
  • Een cheque ter waarde van € 750
  • Een diner voor twee in Hof van Cleve***
  • Een campagne op sociale media met vijf cadeaubons voor in jouw restaurant ter waarde van € 200

De overige viskoks kunnen genieten van een diner voor twee in De Jonkman** van NorthSeaChef Filip Claeys in Brugge.

De winnaars van de vorige edities

Viskok 2023: Baptiste Tieberghien van Lin’eau in Wielsbeke

Viskok 2022: Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene

Viskok 2020: Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi

Viskok 2019: Michael Vanderhaeghen, Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge

Viskok 2018: Stijn Devreese, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem

Over VLAM

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. 

Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons. Alle communicatie naar de consument gebeurt onder het logo ‘Lekker van bij ons’.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: VLAM

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights