Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goosens.

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.827 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Even de verschillen en een recept.

Verschil kreeft – langoust

Op de Europese markt worden twee soorten kreeft verhandeld. De Europese kreeft – ook wel ‘blauwe kreeft’ genoemd wegens de blauwe reflectie van het pantser – en de Canadese die bruingroen is. Kreeften kunnen van 24 cm tot 70 cm groot zijn, maar in de winkel zijn ze vaak kleiner dan de langoesten, die 50 cm kunnen halen.

De schaal van de langoest varieert van rood tot bruingroen met donkere lijnen. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze tijdens het koken allebei rood kleuren. De langoest heeft twee lange, stekelige voelsprieten en de kreeft heeft dan weer twee dikke, afgeplatte scharen die van elkaar verschillen.

Het verschil tussen kreeft en een langoest zit hem ook in het vlees maar ze kunnen wel op dezelfde wijze worden bereid; gepocheerd in court-bouillon of gegrild, nadat ze in de lengte in twee zijn gesneden en schoongemaakt.

Langoustine

Ook de langoustine heeft niets te maken met de langoest. De langoustine lijkt wel een beetje op een kleine kreeft met smalle scharen en meet 12 tot 20 cm, de scharen niet meegerekend. Om het nog wat ingewikkelder te maken, noemen de Engelsen de langoustine “Noorse kreeft”. De Schotten hebben het over “scampi” en de Spanjaarden over “cicade”.

Levend of diepgevroren kreeft

De Europese kreeft, die veel zeldzamer is dan zijn Amerikaanse neef, wordt hoofdzakelijk levend verkocht.

De Canadese wordt in Europa vooral tijdens de eindejaarsfeesten verkocht, levend of gekookt en diepgevroren. De visserij is in de Verenigde Staten en Canada, naargelang de regio, slechts in beperkte periodes over het jaar toegestaan.

kreeft-kreeft-Horeca-Webzine

Levend gehouden tot eindejaar

De kreeften worden vervolgens tot aan de eindejaarsfeesten levend gehouden in homaria. In Frankrijk wordt bijna 5.400 ton ingevoerd, waarvan 70% levend en 30% diepgevroren.

In België bedraagt de invoer rond de 3.000 ton per jaar, waarvan 70% levend, 25% ingevroren en 5% in een andere verwerkte vorm.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

Kreeft bereiden

Het begint bij de aankoop. De kreeft koop je best levend. Let erop dat de kreeft over twee scharen beschikt en spartelt wanneer je hem oppakt. Wanneer je de kreeft niet direct gaat bereiden, kun je deze het best in natte kranten in de koelkast bewaren.

Een kreeft kun je op 3 manieren bereiden. Niet alle manieren zijn even zachtaardig, maar uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer; namelijk een heerlijke portie kreeft op tafel serveren.

Kreeft kunnen we koken, maar ook bereiden in de oven. Hierbij een bereiding van een gegrilde Europese kreeft door Peter Goosens.

Kookmethoden

Je kunt kreeft ofwel levend koken, of in de diepvries bewaren totdat die in een diepe slaap is, of met een mes midden door de kreeftenkop snijden.

Het levend koken van de kreeft zorgt uiteindelijk voor de beste smaak, terwijl het in één keer doorsnijden het best voor de kreeft is. Kreeftenvlees is perfect voor het broeden van zogenaamde ‘vibrio bacteriën’ (dezelfde die cholera veroorzaken). 

Dit is de reden dat we kreeften zo lang levend houden tot het moment van serveren. Het dode kreeftenvlees is namelijk een seintje voor de bacterie om zijn werk te doen en zich te verspreiden (maar geen zorgen, dit gebeurt niet direct). Een levende kreeft bevat de bacterie niet.

Levend koken

Wanneer je de kreeft levend kookt doe hem dan met zijn kop eerst in de pan. De schaal van de kreeft zul je horen piepen dit is lucht wat vrij komt. Voor een kreeft van een halve kilo heb je ongeveer 3 à 7 minuten kooktijd nodig.

Belangrijk bij het koken van de kreeft is om een grote pan van ten minste 4 liter te gebruiken (afhankelijk van de grootte van de kreeft). Bij een kleine pan zal de temperatuur snel dalen wat de kreeft niet erg leuk zal vinden, daarom dus een grote pan met water.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Zeevruchtengids, Vislokaal

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights