De Belgische wijnbouw heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei en kwaliteitsverbetering doorgemaakt. Elk jaar wordt de titel ‘Belgische Wijnambassadeur’ toegekend aan een persoon of instantie die zich bijzonder heeft ingezet voor de promotie en ontwikkeling van de Belgische wijnsector. Het ambassadeurschap van Stefaan Soenen werd bekendgemaakt tijdens de 35ste editie van Horeca Expo in Gent.
Inhoudsopgave
vzw Belgische Wijnbouwers
De vzw Belgische Wijnbouwers is een sectorvereniging die meer dan 130 professionele en semi-professionele wijnbouwers in België vertegenwoordigt. Sinds de oprichting in 2009 zet de vereniging zich in voor de professionalisering van de Belgische wijnbouwsector door middel van opleidingen, commerciële samenwerking en belangenbehartiging bij diverse overheden.
De vereniging organiseert tal van activiteiten, waaronder opleidingen en evenementen, en fungeert als aanspreekpunt voor wijnbouwers met vragen of behoeften. Daarnaast streeft de vzw naar verduidelijking en vereenvoudiging van wetgevende en administratieve zaken en onderhandelt ze over interessante groepsaankopen voor haar leden.
Belgische wijnbouw
De Belgische wijnbouw heeft de afgelopen decennia een indrukwekkende groei doorgemaakt. Wat ooit werd beschouwd als een kleine niche-industrie, is vandaag uitgegroeid – ook dankzij de wijnambassadeurs – tot een bloeiende sector met internationale erkenning.
Belgische wijnen worden steeds vaker gewaardeerd om hun kwaliteit, finesse en hebben de afgelopen jaren aanzienlijke erkenning gekregen op internationale wijnwedstrijden. Mousserende wijnen uit België worden vaak vergeleken met champagne en winnen regelmatig prestigieuze prijzen.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Belgische Wijnambassadeur
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur fungeert als boegbeeld van de sector en zet zich in voor het vergroten van de bekendheid en waardering van Belgische wijnen. Dit gebeurt door middel van educatieve activiteiten, proeverijen en het vertegenwoordigen van de Belgische wijnbouw op diverse platforms.
De selectiecriteria voor de Belgische Wijnambassadeur zijn gebaseerd op de bijdrage aan de sector, de passie voor Belgische wijnen en de inspanningen om de kwaliteit en reputatie van Belgische wijnen te bevorderen. Eerdere ambassadeurs hebben zich onderscheiden door hun toewijding aan de wijnbouw en hun vermogen om anderen te inspireren en te informeren over de rijkdom van de Belgische wijncultuur.
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Zoektocht naar medewerkers blijft ook in 2025 een uitdaging
Een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers is ook in 2025 voor de horecasector een aanzienlijke uitdaging. Deze problematiek, die...
Vijftien Mastercooks bij de 1.000 beste restaurants in de wereld
Niet minder dan 28 Belgische restaurants behoren tot de 1.000 beste ter wereld volgens "La Liste", de gastronomische ranglijst van...
Benoeming van de Belgische Wijnambassadeur
De benoeming van de Belgische Wijnambassadeur is een erkenning van de inspanningen van individuen die een significante bijdrage leveren aan deze positieve ontwikkeling. Het is een eerbetoon aan degenen die met passie en toewijding werken aan het versterken van de positie van Belgische wijnen op de wereldwijde wijnkaart.
De vzw Belgische Wijnbouwers heeft Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur van 2024.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
Wijnambassadeur Stefaan Soenen
Stefaan Soenen schrijft al jaren over wijn en over Belgische wijn in het bijzonder. Daarnaast is de nieuwste Belgische Wijnambassadeur ook redacteur bij het Nederlandse tijdschrift Perswijn, waarvoor hij geregeld wijnproeverijen organiseert waarbij Belgische wijnen vergeleken worden met buitenlandse.
En alsof dat nog niet volstond, schreef Stefaan Soenen samen met Gido Van Imschoot de teksten voor de Gault&Millau Wine Guide Belgium, waarvan afgelopen zomer een tweede editie werd voorgesteld.
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling....
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat...
Gezonder eten in je bedrijfsrestaurant met dit 4-stappenplan
Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten!
Dit zijn de 7 zonden binnen de dienstverlening
Binnen de dienstverlening waar de horeca onder valt, worden negatieve gedragingen beschreven als ‘de zeven zonden van de dienstverlening’. Probeer...
Bijdrage aan de Belgische wijnbouw
“Ik denk niet dat er iemand meer van Belgische wijn kent dan Stefaan Soenen”, zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. De voorbije jaren heeft hij bijna elk wijndomein in ons land bezocht of er wijn van besproken.”
“Daarbij maakt hij geregeld de vergelijking met buitenlandse wijnen en wijst hij erop dat we daar zelden voor moeten onderdoen. Op die manier heeft hij er enorm toe bijgedragen dat het achterhaalde beeld van Belgische wijn intussen is bijgesteld. Het is dus niet meer dan passend dat we Stefaan de titel van Belgische Wijnambassadeur toekennen.”
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!