Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt rond Sinterklaas. Maar wat is nu speculaas, van waar komt de naam, en wat zijn speculaasvrijers? Dat vertellen we je hier in dit artikel.
Inhoudsopgave
Speculaas
De benaming ‘speculaas’ is afkomstig van het Latijnse ‘speculum’, dat spiegel betekent. De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstbloem of maïzena bestoven.
De deeg wordt in de vormpjes of soms wel hele grote vormen gedrukt. Voorzichtig wordt het er weer uitgeklopt op een met bakpapier beklede bakplaat en gebakken in de oven.
Recepten
Er zijn heel veel recepten voor het maken van het speculaasdeeg. Het belangrijkste ingrediënt is uiteraard het speculaaskruid.
‘Kruiden’ eigenlijk, want het is een samenstelling van verschillende kruiden dat verschilt van bakker tot bakker.
Hier een voorbeeld van een samenstelling voor een kruidenmix voor een kruidenkoek voor Sinterklaas.
30 gram kaneelpoeder
10 gram kruidnagelpoeder
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad
Stamp de specerijen goed fijn. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw. Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Sinterklaas en speculaasvrijers
Het snoepgoed van Sinterklaas stamt uit de 17de eeuw. Sinterklaas was toen, behalve een gulle kindervriend ook ‘huwelijksmakelaar’. De heilige Sint-Nicolaas was namelijk de beschermheer van het huwelijk en het gezin.
Rond 6 december konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren. Deze gewoonte van toen is vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.
Soms werd er geen marsepein gebruikt, maar speculaas. Het stuk koek dat een meisje dan kreeg, heette een speculaasvrijer.
Wanneer een meisje zo’n speculaaspop kreeg van een jongen, werd hij meestal een dag of twee later uitgenodigd op de koffie. Daar werd de gegeven koek terug voorgeschoteld en als het meisje de kop eraf gebeten had, betekende dat dat de liefde wederzijds was. Waren het de voeten, dan kon de jongeman het beter op een lopen zetten.
Dit zijn de 10 meest bestelde gerechten in Europa
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld...
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Pepernoten en Sinterklaas uit Spanje
Het strooien van pepernoten rond en met het sinterklaasfeest verwijst naar vroegere vruchtbaarheidsriten die in de sinterklaastijd werden opgevoerd. Het is te vergelijken met het gooien van confetti of rijst bij een bruiloft.
Het idee dat Sinterklaas uit Spanje komt, heeft te maken met de handelsschepen die in de 16de eeuw uit Spanje naar de Nederlandse en Belgische havens voeren en allerlei kostbare geschenken en lekkernijen meebrachten.
Ambachtelijke Grazense speculaas
Ook rond deze tijd van het jaar bakte meester-speculaasbakker Erika Vanvuchelen van de Ambachtelijke Grazense speculaasbakkerij reeds massa’s speculaas in allerlei vormen en smaken voor Sinterklaas.
Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen is trouwens dé referentie als het neerkomt op heerlijke artisanale speculaas met een Vlaams-Brabantse toets. Ook Sinterklaas weet het.
Met trots mag Erika trouwens ook zeggen dat deze ambachtelijk gemaakt worden en haar producten sinds 2012 het label ‘Erkend Ambacht” dragen; een officieel wettelijk label toegekend door de FOD Economie aan ambachtelijke ondernemingen.
Het hele jaar door
Ben je een echte speculaasliefhebber en lust je het hele jaar door dit lekker kruidenkoekje dan vind je in de webshop van Erika Vanvuchelen tal van verschillende speculaaskoekjes. In verschillende vormen, maar ook met verschillende smaken.
Weilandshof
Hotel-Restaurant De Kommel
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Gepersonaliseerde speculaas
Als eerste ambachtelijke speculaasbakkerij in België maakt Erika gebruik van de 3D-printtechniek. Ze print de speculaasmal namelijk zelf in eigen huis en dit met 100% voedselveilig materiaal dat bestaat uit 70% gerecycleerd PET. Je naam of logo op een speculaaskoekje, het kan al vanaf 100 stuks.
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!