Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.243 abonnees.

bakkerij-Erika-Vanvuchelen-Grazense-speculaas-sinterklaas-horeca-webzine

Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt rond Sinterklaas. Maar wat is nu speculaas, van waar komt de naam, en wat zijn speculaasvrijers? Dat vertellen we je hier in dit artikel.   

Inhoudsopgave

Speculaas

De benaming ‘speculaas’ is afkomstig van het Latijnse ‘speculum’, dat spiegel betekent. De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!

Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstbloem of maïzena bestoven.

De deeg wordt in de vormpjes of soms wel hele grote vormen gedrukt. Voorzichtig wordt het er weer uitgeklopt op een met bakpapier beklede bakplaat en gebakken in de oven.  

Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers 2

Recepten

Er zijn heel veel recepten voor het maken van het speculaasdeeg. Het belangrijkste ingrediënt is uiteraard het speculaaskruid.

‘Kruiden’ eigenlijk, want het is een samenstelling van verschillende kruiden dat verschilt van bakker tot bakker.

Hier een voorbeeld van een samenstelling voor een kruidenmix voor een kruidenkoek voor Sinterklaas.

30 gram kaneelpoeder
10 gram kruidnagelpoeder
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad

Stamp de specerijen goed fijn. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw. Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.

Sinterklaas en speculaasvrijers

Het snoepgoed van Sinterklaas stamt uit de 17de eeuw. Sinterklaas was toen, behalve een gulle kindervriend ook ‘huwelijksmakelaar’. De heilige Sint-Nicolaas was namelijk de beschermheer van het huwelijk en het gezin.

Rond 6 december konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren. Deze gewoonte van toen is vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.

Soms werd er geen marsepein gebruikt, maar speculaas. Het stuk koek dat een meisje dan kreeg, heette een speculaasvrijer.

Wanneer een meisje zo’n speculaaspop kreeg van een jongen, werd hij meestal een dag of twee later uitgenodigd op de koffie. Daar werd de gegeven koek terug voorgeschoteld en als het meisje de kop eraf gebeten had, betekende dat dat de liefde wederzijds was. Waren het de voeten, dan kon de jongeman het beter op een lopen zetten.

Pepernoten en Sinterklaas uit Spanje

Het strooien van pepernoten rond en met het sinterklaasfeest verwijst naar vroegere vruchtbaarheidsriten die in de sinterklaastijd werden opgevoerd. Het is te vergelijken met het gooien van confetti of rijst bij een bruiloft. 

Het idee dat Sinterklaas uit Spanje komt, heeft te maken met de handelsschepen die in de 16de eeuw uit Spanje naar de Nederlandse en Belgische havens voeren en allerlei kostbare geschenken en lekkernijen meebrachten.

bakkerij-Erika-Vanvuchelen-Grazense-speculaas-sinterklaas-speculaasbakkerij

Ambachtelijke Grazense speculaas 

Ook rond deze tijd van het jaar bakte meester-speculaasbakker Erika Vanvuchelen van de Ambachtelijke Grazense speculaasbakkerij reeds massa’s speculaas in allerlei vormen en smaken voor Sinterklaas. 

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen is trouwens dé referentie als het neerkomt op heerlijke artisanale speculaas met een Vlaams-Brabantse toets. Ook Sinterklaas weet het. 

Met trots mag Erika trouwens ook zeggen dat deze ambachtelijk gemaakt worden en haar producten sinds 2012 het label ‘Erkend Ambacht” dragen; een officieel wettelijk label toegekend door de FOD Economie aan ambachtelijke ondernemingen.

Het hele jaar door

Ben je een echte speculaasliefhebber en lust je het hele jaar door dit lekker kruidenkoekje dan vind je in de webshop van Erika Vanvuchelen tal van verschillende speculaaskoekjes. In verschillende vormen, maar ook met verschillende smaken.

Gepersonaliseerde speculaas 

Als eerste ambachtelijke speculaasbakkerij in België maakt Erika gebruik van de 3D-printtechniek. Ze print de speculaasmal namelijk zelf in eigen huis en dit met 100% voedselveilig materiaal dat bestaat uit 70% gerecycleerd PET. Je naam of logo op een speculaaskoekje, het kan al vanaf 100 stuks.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights