Schartong uitgeroepen tot ‘Vis van het Jaar 2023’

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
schartong vis van het jaar 2023

VLAM heeft samen met de visserijsector voor de 35ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Hilde Crevits, minister van Visserij, maakte hem vandaag bekend in restaurant Amuzee in Zeebrugge. De keuze valt op schartong, een nog ondergewaardeerde vissoort in ons land, die in de zomer- en herfstmaanden op zijn best is, en momenteel vooral geëxporteerd wordt. Schartong is een bijvangst van de Belgische tongvisserij.

Vis van het Jaar

“De vis van het jaar is elk jaar opnieuw een feest. Met spanning wordt er telkens uitgekeken naar de winnende vis die onze vissers met veel zorg aan wal brengen. Na de garnaal vorig jaar, is het prijsbeest dit jaar de lekkere schartong. Onze vissers spreken over ‘Schotse schulle’ omdat schartong vaak voor de Schotse kust gevangen wordt. Een vis die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan.” Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits

Hieronder bespreken we de typische kenmerken van schartong, de visserij op schartong en de geplande promotieactiviteiten voor schartong, Vis van het Jaar 2023.

Schartong uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2023' 3

Biologie en verspreiding van schartong

Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. Het lichaam is dun en de onderzijde is doorschijnend. De vis heeft soms donkere vlekken op de kant waar de ogen zitten. Een makkelijk herkenningspunt is de zijlijn, die aan de oogkant een opvallende bocht om de borstvin heen maakt.

Schartong kan tot 60 cm groot worden maar is meestal rond de 25 cm lang. Hij leeft op diepe zandige of modderige bodems (meestal 100-400m diepte) waar hij zich ingraaft om niet ten prooi te vallen aan roofvissen. Schartong is carnivoor en voedt zich met kleine bodemvissen en schaaldieren. Vanaf de leeftijd van 2 à 4 jaar is de vis klaar om zich voort te planten. Hiervoor migreert hij in het voorjaar naar ondiepere paaigebieden.

Schartong komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van IJsland tot aan de Canarische eilanden en in het westen van de Middellandse Zee.

Visserij op schartong

De Belgische visserij op schartong kent een lange traditie. Schartong wordt vandaag eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Er geldt een vangstbeperking (quotum). In 2022 werd in totaal 850 ton schartong aangevoerd door Belgische vissers. Het jaar voordien werd 705 ton opgevist.

“Rekening houdend met het feit dat de bestanden van schartong gezond zijn, de quota gerespecteerd worden en dat het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van schartong door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO daarom de keuze van schartong als Vis van het Jaar 2023”, aldus Heleen Lenoir, wetenschappelijk onderzoeker ILVO.

Vandaag is schartong vooral geliefd bij onze zuiderse buren, het merendeel van de schartong die de Belgische vissers aan wal brengen, is dan ook bestemd voor de Spaanse markt. VLAM en de visserijsector zien echter ook kansen voor deze vis in eigen land, zeker in de zomermaanden en de herfst.

Schartong, een lekkere platvis

VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met schartong. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash-and-carrybedrijven zetten schartong in de kijker. 

Je vindt de recepten en nog heel wat meer kookinspiratie met vis van bij op het kookplatform van Lekker van bij ons

Gebakken schartong met zilte aardappelsalade_LR (2)
Schartong met garnalen en zeekraal - Foto: Lekker van bij ons

Nog enkele weetjes tot slot

– Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken.

– Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.

– Schartong is wat smeuïger dan bv tong maar behoort ook tot de magere vissoorten. 

– Je kan schartong ook als droogvis kopen in de vishandel. Gedroogde schartong is ideaal om te verwerken tot gefrituurde tapashapjes.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Lokale promotie

Minister Crevits maakte tijdens de voorstelling bekend dat het nieuwe Belgische Programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur dat loopt tot 2027 ondertussen definitief is goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Vanuit Europa kan Vlaanderen rekenen op bijna 34,8 miljoen euro. Vlaanderen zorgt zelf voor nog eens 23,9 miljoen euro. Een nieuw element in het programma is de versterking van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan onze kust. Die biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken.

Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector zoals toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

Lekker van bij ons Horeca Webzine

Over VLAM

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. 

Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons. Alle communicatie naar de consument gebeurt onder het logo ‘Lekker van bij ons’.

Schartong uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2023' 40
Schartong met boschampignons - Foto: VRT

Recepten

In onze database vind je enkele mooie recepten met schartong en andere vissoorten. 

Heb je als chef ook een recept dat je wenst te delen met de wereld, stuur het ons.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: VLAM.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten