Maar liefst zeventig procent van de ondervraagde horecazaken in België en Nederland heeft meerdere keren per maand te maken met no-shows. No-shows kunnen nochtans vermeden worden. Het is een kwestie van een degelijke reservatieprocedure op te stellen. En de verkoopsvoorwaarden zijn hier de basis van.
No shows
Het fenomeen no-shows is niet nieuw. Ook op sociale media verdient de topic heel veel aandacht. Ze worden door horeca-uitbaters vervloekt als de pest.
No-shows kunnen nochtans vermeden worden. Het is een kwestie van een degelijke reservatieprocedure op te stellen. En er consequent mee om te gaan. En dit door iedereen die bevoegd is om de reservaties op te tekenen. Een gast die het goed met een restaurant meent, heeft er wel iets voor over om de reservatieprocedure te doorlopen!
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
Reservatieprocedure
Een reservatie is wettelijk gezien een bestelling. Daar kan worden van afgezien. Maar dit moet dan volgens de regels gebeuren die jij wel hebt gesteld in jouw verkoopsvoorwaarden.
Als de gast de verkoopsvoorwaarden niet nakomt, kan je hem een rekening sturen overeenkomstig de voorwaarden. Je kan bijgevolg het geleden verlies door de no-show ook boekhoudkundig verwerken.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Online
Probeer daarom de reservatie zoveel mogelijk online te organiseren. Heb je nog geen online-reservatieformulier, en gebeurt het dan toch telefonisch, vraag dan aan diegene die reserveert steeds om een e-mailadres. Zo kan je de bestelling schriftelijk bevestigen met in bijlage de link naar de verkoopsvoorwaarden op jouw website.
Om no-shows te vermijden is het dus aan jou om de reservatieprocedure (nog meer) te formaliseren en de persoon die reserveert te responsabiliseren via je verkoopsvoorwaarden.

Verkoopsvoorwaarden
De verkoopsvoorwaarden zijn de basis van de reservatieprocedure. Het is van het grootste belang dat de bezoekers van jouw horecazaak zich bewust zijn van wat zij van jouw kunnen verwachten. En wat jij van hen verwacht! Jouw website is daarbij een uitstekend vehikel om deze informatie over te brengen.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
De verkoopsvoorwaarden opstellen
Stel de verkoopvoorwaarden op aan de hand van de informatie die je wenst dat jouw klanten weten alvorens ze jouw zaak bezoeken. Wettelijk moeten alvast jouw bedrijfsnaam, adres, BTW-nummer en vestigingsnummer(s) opgenomen worden in de eerste paragraaf.
Weet, hoe meer informatie je weggeeft, hoe transparanter je overkomt. Maar je kan er ook op afgestraft worden als je er je niet aanhoudt. Het staat immers op jouw website.
The Potato Club: 10 recepten met aardappelen voor topchefs
Een klassieker in de keuken en toch verrassend anders. De Belgische aardappel is niet meer weg te denken in de...
Bedrijfscateringkok: de voordelen en 4 super vacatures
Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Het is een dynamische branche waarin geen dag hetzelfde is. En er zijn...
Koken wordt met deze 100 super tips van chefkoks een stuk leuker
Met deze 100 tips van chefkoks wordt koken voor iedereen een stuk leuker en ongetwijfeld ook lekkerder
Vegan en vegetarische voeding: quiz 2023
Meer en meer mensen eten vegan en vegetarisch: om gezondheidsredenen, uit zorg voor het milieu of dierenwelzijn,… Niet iedere vegetariër...
Punten om vrijblijvend op te nemen
De volgende punten kan je vrijblijvend opnemen in de verkoopvoorwaarden. Deze lijst is niet eindig. Een aantal punten zullen misschien voor jou niet van toepassing zijn. Iedere horecazaak heeft wel één of meerdere kenmerkende zaken, de ene belangrijker dan de andere.
- de openingsuren
- tot wanneer kan besteld worden?
- zijn er uitzonderingen mogelijk?
- …
- sluitingsdagen
- wat als je sluitingsdag een wettelijke feestdag is?
- zijn er uitzonderingen mogelijk?
- …
- prijzenpolitiek van de menu’s en prijskaarten
- zijn er reducties voor groepen, menu’s, …
- zijn er kindermenu’s, reducties voor kinderen
- wordt er een toeslag gerekend voor speciale wensen?
- …
- de reservatieprocedure
- hoe en via welke kanalen kan de klant reserveren?
- welke informatie verwacht je van de klant?
- …
- de bedenktijd en herroepingstijd
- tot wanneer kunnen gasten de reservatie afgelasten?
- wat is de annuleringsvergoeding?
- …
- de no-show-vergoeding
- hoe reken je de no-show-vergoeding?
- wat aanvaard je als overmacht?
- …
- terras
- wat en wanneer wordt er geserveerd op het terras?
- …
- betalingsvoorwaarden
- wat zijn de betalingsmiddelen?
- welke kredietkaarten aanvaard je, en tegen welke voorwaarden?
- geef je reducties?
- …
- het toepasselijk recht en de aansprakelijkheid
- verzekering
- …
- de leveringsvoorwaarden, indien ook traiteurdienst
- tegen welke voorwaarden lever je
- …
De verkoopsvoorwaarden publiceren
Deze pagina op je website is een officiële pagina. Maak die pagina dan ook vlot leesbaar met korte zinnen en opsommingen. Plaats een knop met de link naar de verkoopsvoorwaarden op een duidelijke plaats op jouw website: de voorpagina.
Het is ook in jouw belang dat je transparant omgaat met de verkoopsvoorwaarden. Gebruik die niet als ‘de kleine lettertjes’ waarmee je de gast de das mee kan om doen! Op die manier spelen de verkoopsvoorwaarden een belangrijke rol in het vermijden van no-shows. Weet dat de verkoopsvoorwaarden deel uitmaken van de algemene voorwaarden waar ook de GDPR onder valt.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Hulp
Lukt het je niet om jouw verkoopsvoorwaarden te redigeren? Vraag Horeca Webzine om hulp.
Meer
Lees meer over verkoopsvoorwaarden.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!