• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Vis eet je in deze restaurants, brasseries en bistro’s

Horeca Webzine by Horeca Webzine
26/08/2020
in Nieuws, Restaurant
3
vis kabeljauw restaurant visrestaurants Horeca Webzine
10
VIEWS

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Hier laten we je de mooiste foto’s zien van de restaurants waar je terecht kan voor een lekker stukje vis en/of zeevruchten. Alleen voor échte visliefhebbers. Leer in dit artikel ook wat de keurmerken zijn, de alternatieven voor tonijn en maak kennis met de werking van The Northseachefs.

Geen wedstrijd

Onder impuls van Wesley Croes van De Postelein in Kortessem lanceert Horeca Webzine een oproep aan alle Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters om ons drie foto’s te sturen. Gewoon om dat het kan, het mag en heel wat horecazaken extra publiciteit en steun kunnen gebruiken. 

Het onderstaande fotoalbum is samengesteld aan de hand van de foto’s die we ontvingen van de restaurantuitbaters. 

De volgorde van vertoning is volgens ontvangst ervan. Dus geen rangschikking van mooi naar mooist. Er is een aanbod voor iedere smaak en goesting. En een beetje overal in Vlaanderen.

Het fotoalbum is ook niet eindig en gaat permanent worden aangevuld. 

Heb je ook een mooi gerecht met vis en/of zeevruchten? Stuur ons de foto door met de naam van je zaak en gemeente. We vermelden de foto hier gratis en totaal zonder kosten. 

Atelier Diner - Oedelem vis
Atelier Diner - Oedelem
Jimmy's by Annabelles - Eernegem
Jimmy's by Annabelles - Eernegem
restaurant sarriette peer vis
Restaurant Sarriette - Peer
Brasserie Henry - Oostende
Brasserie Henry - Oostende
Chagall - Brugge
Chagall - Brugge
Brasserie Jeffrey's - Nevele
Brasserie Jeffrey's - Nevele
Patrickskeuken - Deinze
Patrickskeuken - Deinze
Grand Cafe Horta - Antwerpen
Grand Cafe Horta - Antwerpen
Hotel Restaurant Solskin - Vlissingen
Hotel Restaurant Solskin - Vlissingen
Hof van Heusden - Heusden
Hof van Heusden - Heusden
Restaurant O'Vélo - Brugge
Restaurant O'Vélo - Brugge
Laiterieke - Brasschaat
Laiterieke - Brasschaat
Brasserie Marie - Grobbendonk
Brasserie Marie - Grobbendonk
Hotel-Restaurant Wilhelmina - Venlo
Hotel-Restaurant Wilhelmina - Venlo
Restaurant Klavertje Vier - Kuurne
Restaurant Klavertje Vier - Kuurne
Restaurant Bouwkunde - Deventer
Restaurant Bouwkunde - Deventer
FoodMood - Gent
FoodMood - Gent
Restaurant LEF - Destelbergen
Restaurant LEF - Destelbergen
Asian Taste - Oosterzele
Asian Taste - Oosterzele
Mistinguett - Aarschot
Mistinguett - Aarschot
Restaurant Steendam 66 - Gent vis
Restaurant Steendam 66 - Gent
Hotel Restaurant Solskin - Vlissingen tong
Hotel Restaurant Solskin - Vlissingen
Restaurant 't Boerenhof - Oostakker
Restaurant 't Boerenhof - Oostakker
Restaurant De Rave - Gent
Restaurant De Rave - Gent
Restaurant Le Homard Rouge - Gent
Restaurant Le Homard Rouge - Gent
Restaurant Touché Lunch & Diner - Assen
Restaurant Touché Lunch & Diner - Assen
Bistro Chado - Antwerpen
Bistro Chado - Antwerpen
Vorige
Volgende

Bekijk ook de kaart van Horeca Webzine met tal van horecazaken die ook wel een lekker stukje vis serveren. Of klik hier als op zoek bent naar een restaurant die vlees serveert. 

Vergeet niet om ook mee te doen met onze verjaardagsspecial. Er zijn 14 uitnodigingen te winnen in 8 verschillende horecazaken die ook wel een stukje vis serveren.

Lekker koken; het kan ook zonder tonijn

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de consumptie van tonijn risico’s inhoudt. Tonijnen zijn roofdieren en hebben een niet te onderschatten functie in het ecologische evenwicht in de oceanen. Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur.

Er zijn tal van alternatieven voor tonijn zoals de echte bonito, cobia en de geelstaart koningsvis. Maar je kan ook aan de slag gaan met onbeminde minder gekende soorten. Je scoort er zeker ook wel mee! 

Ook forel, makreel of sardienen zijn goede alternatieven voor tonijn. Of beter nog; volg het voorbeeld van de NorthSeaChefs. 

Uit liefde voor onze Noordzee en al de prachtige producten die zij met zich meebrengt startten Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) in 2011 met het project NorthSeaChefs. De organisatie moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst uit de Noordzee. 

ASC, MSC, ESF en BAP: 4 keurmerken voor vis en zeevruchten. Ken je de verschillen?

1200 keurmerk vis Horeca Webzine

Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?

ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council (ASC). ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde kweek beheert en verder ontwikkelt.

De organisatie is in 2009 opgericht door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Door voor het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen.

Het ASC-certificeringsprogramma beloont verantwoorde kweekmethoden en creëert verandering door vier aan elkaar gekoppelde initiatieven:

ASC keurmerk
  • de ASC-standaarden die beoordelen of kwekerijen verantwoord werken
  • de erkenning en promotie van verantwoorde kweekmethoden door het gebruik van een consumentenlogo dat de keuze van de consument beïnvloedt
  • het leggen van contacten met commerciële partners om vraag en markttoegang te creëren voor ASC-gecertificeerde vis en zeevruchten
  • samenwerking met partners en collega-ngo’s om de vraag naar gecertificeerde vis en zeevruchten te vergroten via de aankoopvoorkeur van consumenten

Elke commerciële, niet-commerciële of mediaorganisatie kan een aanvraag indienen om het ASC-logo te gebruiken. Hieronder zie je welke logolicentieovereenkomst vereist is voor de verschillende soorten stakeholders.

Lees ook:

Ook op zoek naar 100 horecazaken met een leuk terras in Nederland

Leuke weetjes, 12 bereidingswijzen en recepten met… bloemkool, groente van het jaar 2020

 MSC

MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen.

Om het MSC-keurmerk te krijgen moet een visserij voldoen  aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Dit is de strengste en meest veelomvattende milieu-standaard voor wildvangstvisserijen die er is. En er moet voldaan worden aan drie principes: het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden, de visserij mag geen significante negatieve effecten hebben op het ecosysteem, de visserij moet goed beheerd worden.

De MSC standaard beoordeeld geen sociale aspecten van de visserij. Om het MSC certificaat te krijgen doorloopt een visserij een open en transparante beoordelingsprocedure. De beoordeling wordt uitgevoerd door een onafhankelijke 3de partij betrokken: dus niet door de MSC of sector zelf. Als een visserij het certificaat heeft, wordt de visserij aan jaarlijkse controles onderworpen. Iedere 5 jaar vindt er een volledige herbeoordeling plaats om te zien of deze visserij nog aan de standaard voldoet en al zijn afspraken is nagekomen.

Als consument wil je zeker weten dat een visproduct met een keurmerk ook echt van een duurzame visserij of duurzame kwekerij komt. Je wil niet dat een product met keurmerk stiekem vermengd wordt door producten zonder keurmerk. De hele keten – van visserij/kwekerij, handel, verwerker tot restaurant of supermarkt – wordt hierop gecontroleerd. Zo weet je als consument zeker dat de vis in de winkel gegarandeerd duurzaam is.

ESF

keurmerk ESF

Op de meeste palingproducten in Nederland is het blauwe ESF-logo te vinden. ESF staat voor Eel Stewardship Fund opgericht door DUPAN (Duurzame Paling Nederland).

DUPAN is opgericht en wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse palingsector. Palingkwekers, -verkopers, -handelaren en andere partijen mogen het ESF-logo op hun producten plaatsen wanneer ze zich aansluiten bij het ESF-fonds.

Aangesloten zijn bij het ESF fonds houdt in dat er een deel van de opbrengst van de palinghandel of verkoop naar DUPAN gaat. DUPAN investeert hiermee in activiteiten zoals paling over de dijk zetten of het uitzetten van paling uit de kwekerij in het wild. Met deze activiteiten tracht DUPAN bij te dragen aan het herstel van de bedreigde paling. Het logo zegt niets over de toestand van de paling.

Het blauwe ESF logo lijkt erg op het logo van MSC (Marine Stwardship Council), hét logo voor duurzame wildgevangen vis. Het is echter niet vergelijkbaar. Good Fish Foundation ondersteunt het ESF logo niet. Het is namelijk niet aangetoond dat de maatregelen die worden gefinancierd daadwerkelijk bijdragen aan herstel.

BAP

De Global Aquaculture Alliance en de Aquaculture Certification Council zijn organisaties van kwekers die een standaard en certificeringprogramma hebben ontwikkeld voor de kweek van garnalen, tilapia en meerval (channel catfish) en voor de productie van voer. De industrie heeft zelf de standaard opgesteld, met weinig inspraak van milieuorganisaties.

De standaard wordt Best Aquaculture Practice genoemd, ofwel BAP, en omvat milieucriteria. Deze zijn echter niet erg streng. De standaard mist bovendien criteria voor belangrijke duurzaamheidaspecten van kweek zoals de herkomst en samenstelling van het voer en het voorkomen van ziekten en ontsnappingen. Toch is het keurmerk een stap in de goede richting. Inkopers doen er goed aan om bij de aankoop van producten met het BAP-keurmerk te achterhalen of ook het kweeksysteem is gecertificeerd. Als alleen de verwerkingsfabriek is gecertificeerd, zegt dit label niets over de duurzaamheid van het kweeksysteem.

Dolfijnvriendelijk geen duurzaam keurmerk

Opgepast met het label ‘dolfijnvriendelijk’.

De Amerikaanse milieuorganisatie Earth Island Institute (EII) ontwikkelde in 1990 een standaard voor dolfijnvriendelijke tonijnvisserij. Deze standaard moest een halt toe roepen aan de enorme dolfijnbijvangst en sterfte in de drijfnet- en ringzegenvisserij op geelvintonijn in het oostelijke deel van de Stille Oceaan.

De standaard vereist dat vissers voorkomen dat dolfijnen worden bijgevangen en geen gebruik maken van drijfnetten. Op grote boten moet een onafhankelijke waarnemer aan boord zijn. Bedrijven als Princess Foods en Deepblue, die het keurmerk voeren op hun producten garanderen daarmee dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier, volgens de standaard van EII, is gevangen.

Het ‘keurmerk’ ontvangt veel kritiek. Zo vindt er geen onafhankelijke certificering plaats: bedrijven geven zelf een verklaring af dat ze aan de standaard voldoen. EII voert wel willekeurige inspecties uit.

 

Tekening: Kamagurka

Ten tweede gaat de standaard uitsluitend over dolfijnbijvangst en niet over bijvangsten van andere dieren (bv. schilpadden en haaien) of over de invloed van de visserij op het tonijnbestand. Het keurmerk wekt daarom onterecht de suggestie dat dolfijnvriendelijke tonijn ook duurzame tonijn is.

Ten slotte is het keurmerk ook te vinden op tonijnproducten uit tonijnvisserijen waar dolfijnbijvangst helemaal niet speelt, zoals in de visserij op skipjack. Het gebruik van het keurmerk is in dit geval misleidend. Het Wereld Natuur Fonds, Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en Greenpeace ondersteunen deze standaard om de bovengenoemde redenen niet. Soms dragen tonijnproducten andere ‘dolfijnvriendelijke’ labels of alleen een tekstuele verklaring. Zo wordt in sommige gevallen geprobeerd de afdrachten die er voor het gebruik van het EII logo betaald moeten worden te omzeilen. In andere gevallen gaat het om een ander certificeringprogramma, van een andere organisatie en met andere criteria.

Tags: consumentfotoalbumhobbykokhorecamedewerkerleverancieruitbatervisvisrestaurants
ShareTweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Vlees eet je in deze restaurants, bistro’s en steakhouses

Next Post

De mooiste gerechten van Vlaamse cateraars en feestzalen

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
catreraars feestzalen

De mooiste gerechten van Vlaamse cateraars en feestzalen

Comments 3

  1. Pingback: Vlees eet je in deze restaurants, bistro's en steakhouses - Horeca Webzine
  2. Pingback: De mooiste gerechten van Vlaamse cateraars en feestzalen - Horeca Webzine
  3. Pingback: Dit zijn de mooiste en leukste foodtrucks voor je feestjes - Horeca Webzine

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.