• Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten

Horeca Webzine by Horeca Webzine
29/12/2020
in Kennisbank
0
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten

Foto: Bonappetit

16
SHARES
140
VIEWS

Lees ook:

Het ijzerkoekenoproer en nieuwjaarskoeken. Recept en geschiedenis vanaf 1770

Lady Di was verzot op crêpes soufflées. Haar zoon op chocoladetaart.

Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje te geven wordt die gevuld. We geven je hier enkele tips en twee recepten voor een vulling. Variëren op een thema kan ook. Zo kunnen de vullingen ook worden toegepast voor bijvoorbeeld kip of parelhoen.

Kalkoen

In tegenstelling tot hetgeen haar Franse naam (dinde) laat vermoeden, heeft deze vogel niets te maken met het Aziatische continent Indië. De kalkoen komt uit Mexico. Hij werd in 1520 ontdekt door de Spaanse conquistadores. Maar omdat zij niet goed wisten waar ze waren – ze dachten dat ze in Indië waren – noemden ze deze vogel “Indische kip” (“poule d’Inde”).

De kalkoen werd door de Jezuïeten ingevoerd in Frankrijk: ze werden gekweekt in een boerderij in de buurt van Bourges. De kalkoen werd voor het eerst op een groot banket geserveerd in 1570 ter gelegenheid van het huwelijk van Karel IX. Vanaf 1630 werd dit een courant gerecht.

De Azteken hebben de kalkoenen gedomesticeerd. Bereid met chocolade was dit hun nationaal gerecht: “mole poblano de guajolote”. In dit deel van het Amerikaanse continent leefden ook kalkoenen in het wild en hebben de eerste kolonisten van de hongerdood gered.

kalkoen turkije kerstmis vulling horeca webzine
Kalkoen op Kerstmis in Turkije

Hoe kwam de kalkoen op ons feestbord terecht?

In de VS is de kalkoen opgevuld met maïsbrood en gegeten met veenbesgelei bij Thanksgiving een traditioneel gerecht.

Bij ons stond eerder gevulde gans op het menu. De gevulde kalkoen is pas ingeburgerd na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten het gerecht mee uit hun land van oorsprong en introduceerden gevulde kalkoen hier als feestmaal. Omdat het een grote vogel is die vele monden kan spijzen, bleek kalkoen bijzonder geschikt voor familiefeesten.

partner the holy spiritus (2)
- ADVERTENTIE -

Vulling

De vulling is misschien wel lekkerder dan de kalkoen zelf als die gemaakt wordt met stevig broodkruim en krachtig gekruid wordt. Het kalkoenvlees neemt namelijk veel smaak van de vulling over. Veel vullingen zijn vaak aan de flauwe kant. Wat extra peper, zout en/of andere kruiden kan dan geen zeker geen kwaad. Pas de hoeveelheden zelf steeds aan de ruimte die er is om te vullen. Al kan overschot nog altijd tot snackballetjes worden verwerkt. 

Kastanjes

Veel vullingen voor kalkoen bevatten kastanjes. Je kan hiervoor gekookte vacuümverpakte en gepelde kastanjes gebruiken. Maar beter is zelf voorbereiden. Dat kan je gerust al enkele weken van te voren worden gedaan. De kastanjes kunnen dan tot gebruik in de vriezer worden bewaard.

Zet een kruis in de schil, leg de kastanjes in een steelpan met water of bouillon en breng ze aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes koken, haal de pan van het vuur. Haal ze er nu één voor één uit en verwijder onmiddellijk de schil en het velletje aan de binnenkant terwijl ze nog warm zijn. 

Kastanjevulling met bacon en veenbessen

Benodigdheden voor een kalkoen van 4,5 à 5 kg.

  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 0,5 dl rode port
  • 1 kleine ui, gehakt
  • 2 plakken bacon, in reepjes gesneden
  • 50gr boter
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 450gr worstvlees
  • 140gr broodkruim
  • 2 el verse peterselie, gehakt
  • 0,5 tl verse tijm blaadjes, gehakt
  • 140gr gepelde, gekookte kastanjes, grof gehakt (= 400gr kastanjes)
  • 1 ei, licht geklopt

Bereiding

  1. Week de veenbessen vooraf 1 uur in de port.
  2. Bak de ui en hamreepjes in de boter.
  3. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  4. Laat enigszins afkoelen en voeg de resterende ingrediënten toe.
  5. Voeg indien nodig, nog extra peper en zout toe.
  6. Zet koel weg en/of verwerk onmiddellijk. 
  • Aanbieding! cantine dei châteaux vini Horeca Webzine

    Pakket 3×3 wijnen ‘Cantine Dei’

    €140,91 €126,80
    In winkelmand
  • Aanbieding! Spaanse wijnen LLEBRE AUZELLES VILOSELL copy

    Pakket 3×2 wijnen ‘Tomàs Cusiné’

    €82,00 €70,00
    In winkelmand
  • Aanbieding!

    Formule ‘Pro’

    €225,00 €175,00
    In winkelmand

Hazelnootvulling

Benodigdheden voor een kalkoen van ruim 5kg

  • 350gr sjalotjes, gepeld en fijngehakt
  • 50gr boter
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • fijn geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 3 el verse salie, gehakt
  • 85gr geroosterde hazelnoten
  • 140gr verse witte broodkruimels
  • 1 ei, geklopt
  • peper en zout

Bereiding

  1. Bak de sjalotjes zachtjes in de boter tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de basterdsuiker en sinaasappelsap toe.
  3. Laat zachtjes koken tot praktisch al het vocht verdampt is en er een heerlijke geleiachtige massa van sjalotjes achterblijft.
  4. Doe de salie in een kleine kom, giet er kokend water over en laat 1 minuut staan.
  5. Giet af in een zeef en druk het vocht eruit; dit geeft meer smaak aan de salie.
  6. Hak de salie fijn en de hazelnoten grof.
  7. Meng met de broodkruimels, sinaasappelschil en voldoende peper en zout.
  8. Voeg het geklopte ei toe en roer alle ingrediënten goed door met een houten lepel tot een sappige vulling. 
  9. Bak een klein klontje van de vulling in wat extra boter, proef, en voeg, indien nodig, meer peper en zout toe. 
gratis abonnement Horeca Webzine (1)

Bekijk meer recepten van Horeca Webzine.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!

 

Tags: gevogeltekalkoenKerstreceptvleesvulling
Share16TweetShare
Previous Post

Welke wijn bij wild met zoete garnituur?

Next Post

Overleven in de horeca-lockdown 2020. Ondernemers zijn creatief!

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
overleven lockdown creatief horeca webzine

Overleven in de horeca-lockdown 2020. Ondernemers zijn creatief!

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken zoals een gastro mārie bon, een Box Bon Moments of De Grote Groentebijbel met niet minder dan 120 recepten van Frank Fol.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

mastercooks of belgium 23 meesterkoks box bon moments

Deze 3 mastercooks hebben een gepassioneerd parcours

16/01/2021
IYFV 2 knolselder groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

14/01/2021
Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

14/01/2021
vrouwelijke paprika zoeter lekkerder horeca webzine

Vrouwelijke paprika’s zijn zoeter en dus lekkerder in salades

13/01/2021
maatregelen corona 2021 Horeca Webzine

Coronamaatregelen verlengd tot 1 maart, of toch niet? Enige duiding

13/01/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine premium partners copy (2)

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.