Eerste publicatie: 28/2/2020
Een (groot)keuken kan niet zonder industriële vaatwasser. Bij koken hoort nu eenmaal vuile vaat, en die moet liefst zo efficiënt en zuinig mogelijk snel weer schoongemaakt worden. Een goed afgestelde vaatwasser is daarom een must. Hiervoor komen 4 belangrijke pijlers steeds terug: mechanische kracht, chemie, tijd en temperatuur. Een woordje uitleg van onze partner.
Inhoudsopgave
Nooit eindigende klus
In welke keuken dan ook, er lijkt maar geen einde te komen aan het proces van afwassen. De tijd dat men de vaat in een beroepskeuken met de hand deed, ligt gelukkig ver achter ons.
Reken zelf maar uit: een afwashulp in dienst nemen komt een stuk duurder uit dan een totaalconcept met op maat ontwikkelde vaatwassers. Een gespecialiseerd bedrijf zal hierbij oog hebben voor het geheel van de handelingen voor, tijdens en na de vaat. Het is het geheel van deze factoren die de kwaliteit, de kosten en de snelheid van het vaatproces zal bepalen.
Vanille Madagascar
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Sterrenrestaurant versus grootkeuken
Veel hangt af van het type zaak dat je runt. Het mag duidelijk zijn dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen de vaat van een sterrenrestaurant en die van een grootkeuken.
De sterrenzaak beschikt meestal over een set hoogwaardige, vaak gepersonaliseerde glazen, borden en bestek, en hier verwacht de gast terecht dat elk glas voor het aperitief, voor de wijn, het water en de digestief blinkt, zonder storende vlekken en strepen.
In een grootkeuken wil de gast natuurlijk ook schone glazen en bestek, maar hier ligt de klemtoon toch eerder op hygiënisch en snel afwassen van een doorgaans minder uitgebreid assortiment. In de praktijk wordt hier trouwens veeleer met een systeem van zelfbediening gewerkt, en kan de klant dus zelf een ander, proper glas kiezen.
Smerig gedrag van gasten in de horeca. 6 getuigenissen van kelners
Zes kelners uit de Nederlandse horeca klappen anoniem uit de biecht over het smerig gedrag van de gasten. Huiver mee!
Voor een gezond genot in 2025 moet je dit drinken
Het is een voedzame, gefermenteerde drank die bekend staat om zijn probiotische voordelen en veelzijdige smaak. Het zelf maken ervan...
Top 20 van de slechtst beoordeelde gerechten ter wereld
Onlangs publiceerde het culinaire platform TasteAtlas een lijst met de slechtst beoordeelde gerechten ter wereld, gebaseerd op de beoordelingen van...
Dit wordt waarschijnlijk de snelstgroeiende fastfoodketen in 2025
In de wereld van fastfood is verandering een constante. Nieuwe trends, veranderende consumentenvoorkeuren en innovatieve concepten blijven de markt opschudden....
Met eigen consumpties naar de kroeg, nieuwste trend in Nederland
In de Nederlandse horeca is een opvallende trend zichtbaar: gasten nemen steeds vaker hun eigen consumpties mee naar cafés en...
De vier pijlers
Om welke soort en hoeveelheid van vaat het ook gaat, vier belangrijke pijlers komen telkens terug. Namelijk de factoren mechanische kracht, chemie, tijd en temperatuur. Deze factoren hebben een duidelijke invloed op elkaar. Verklein je de ene, dan moet je gaan compenseren door een van de andere te vergroten. Dit vergt een woordje uitleg van onze partner.
De mechanische kracht is die welke je gewoon met de hand uitoefent wanneer je de vaat manueel doet. In de machine wordt deze kracht overgenomen door de pomp en de sproeiers.
Het chemische element staat in voor het losweken en het verwijderen van etensresten op de oppervlakte van de vaat. Deze chemische processen hebben nood aan een zekere inwerktijd en ook een bepaalde temperatuur.
Bij het schoonmaken van glazen onder ideale omstandigheden in een aparte glazenwasser is het nodig de chemische factor aan te passen aan de temperatuur. Om slijtage tegen te gaan is het nodig om de glazen niet te heet na te spoelen en een zacht detergent te gebruiken.
Extra aandacht voor glazen…
Vooral in de grootkeuken, maar ook in alle andere horecazaken en eveneens bij traiteurs, zijn heel wat propere glazen nodig. In vele gevallen gaat het om standaardglaswerk waarbij de optische kwaliteit niet de doorslaggevende factor is. De efficiëntie van de afwas staat meestal voorop, en hierbij wordt een zeker verlies ingecalculeerd.
Uiteraard moet de vaat steeds hygiënisch zijn. Bij voorkeur gebeurt dit met vaatwassers waarbij ook de snelheid een belangrijke factor is. Werd er een naspoelprogramma voorzien, dan gebeurt dit best tegen een niet te hoge temperatuur omdat dit erg nadelig voor de glazen is.
In de grootkeuken gaan de glazen meestal samen met de andere vaat door de machine. Niet meteen de beste oplossing, maar vaak is het zoeken naar een aanvaardbaar compromis.
De ideale oplossing is – indien haalbaar – te kiezen voor een industriële glazenwasser voor de horeca met een extra spoelprogramma.
De Griekse keuken uitgeroepen tot de beste ter wereld voor 2025
De Griekse keuken is onlangs door TasteAtlas uitgeroepen tot de beste ter wereld voor 2025, gebaseerd op beoordelingen van meer...
Groter aanbod alcoholvrij bier kan omzet met 16% verhogen
De Nederlandse horecasector staat voor een aanzienlijke kans: door het verbeteren van het aanbod van alcoholvrij en alcoholarm bier kan...
Eten en filosofie: voeding en denkwijzen gaan hand in hand
In de afgelopen decennia hebben filosofen, sociologen en ethici zich steeds meer verdiept in de betekenis van voedsel en de...
… zonder de andere vaat te vergeten
Voor borden is een kapvaatwasser met een doorschuifsysteem een oplossing. Potten, pannen, dienbladen en onderdelen van apparaten verdienen ook de nodige aandacht.
Industriële pottenwassers voor de horeca staan bekend als ware krachtpatsers en gaan resoluut elke vuiltje te lijf, ook die vervelende aangekoekte resten. Resultaat zijn kookpotten die weer als vanouds blinken en klaar zijn voor de volgende shift.
Osmosebehandeling
Ben je op zoek naar een onberispelijke vaat, dan is het nuttig om de mineralen uit het water te vissen. Dit kan door een behandeling waarbij het water door een osmosemembraan gestuwd wordt en de mineralen worden afgescheiden.
Bijkomend voordeel van het gebruik van deze techniek is dat je minder was- en spoelproducten moet gebruiken.
In professionele glazenwassers is dit standaard, maar bij grootkeukens en grote wastunnels (met een veel hoger watergebruik) is de hogere kostprijs van het osmosewater vaak een onoverkomelijke hindernis. Soms wordt om die reden alleen in de laatste naspoelzone osmosewater gebruikt.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers voor het beheer van je sociale media en werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Ecologie
Een oprukkende parameter voor vaatwassers is de ecologische factor. Is zuiver ecologisch afwassen nog een hele uitdaging, er is toch een duidelijk toenemende zorg om zo weinig mogelijk water te gebruiken. En het gebruik van ecologische detergenten.
Fabrikanten spitsen hun onderzoek ook toe op het waar mogelijk uitsparen van het gebruik van water bij de mechanische processen in de toestellen. Minder water betekent niet alleen minder energie bij het opwarmen, maar ook minder chemie.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!