De Thermomix is onmisbaar in de moderne keuken. Het toestel tilt je culinaire mogelijkheden op naar een hoger niveau, volgens Ilse Cloostermans van Clevercooking. En dat gaat zowel onervaren koks, hobbykoks als topchefs beamen. Op onze vraag of koken dan niet meer lukt zonder Thermomix, kregen we van Salima Bakali, cheffe van restaurant De Bralle een resoluut antwoord: “Toch wel, maar als je makkelijker en sneller kan werken, waarom niet?”
Alles-in-één
Terwijl de machine roert, hakt, maalt, stoomt, mixt, kookt, fermenteert en nog veel meer, hou je de handen vrij. Werd het toestel aanvankelijk ontwikkeld voor de huisvrouw, ook in de professionele keuken vind je de thermomix terug.
Door de uitgebreide functies van het toestel worden heel wat andere apparaten in de keuken overbodig. Mixer, rasp, sapcentrifuge, foodprocessor, en weegschaal zijn maar enkele voorbeelden van apparaten die je niet meer nodig hebt.
Functies
Dankzij de uitgebreide functies kan je zowat alle kookbewerkingen en technieken zonder moeite realiseren. In enkele seconden kan je sauzen en beslag mixen. De Thermomix weegt al je ingrediënten, zelfs wanneer het in werking is. Dankzij de pureerfunctie heb je een handomdraai een mooie, gladde textuur van je sorbets, roomijs, smoothies, cocktails of soepen. Ingrediënten kunnen continu geroerd worden met het mes dat zowel langs de scherpe als botte kant kan draaien.
Groenten fijnsnijden hoeft niet meer, je toestel hakt in enkele seconden. Granen, noten, parmezaan, koffiebonen of paneermeel worden feilloos grof of fijn gemalen. Dankzij de ingebouwde temperatuursensor kunnen risotto, chocolade en delicate sausen niet aanbranden of mislukken. De speciale deegfunctie kneedt alle degen voor patisserie, brood, quiche, pizza en pasta.
Zelf mayonaise, dressings of aïoli maken is vanaf nu kinderspel. Met de Varoma stoom je lekker vetarm en gezond. In combinatie met het kookmandje kan dat op 3 niveaus tegelijk. En met de 3 touch-screentoetsen tijd, temperatuur en snelheid is alles perfect gegaard. Door gebruik te maken van de vlinder is het kloppen van room, eiwitten of sabayon wel héél gemakkelijk.
Naast de vertrouwde functies van het model TM5 zijn er bij het nieuwe model TM6 nog een aantal extra mogelijkheden. Je kan de slow-cookingfunctie gebruiken, sous-vide koken, fermenteren en werken op hoge temperaturen.
Koken met de Thermomix
Je kan op twee manieren met het toestel aan de slag.
Begeleid koken
De Thermomix wordt steeds geleverd met een uitgebreid kookboek dat ook digitaal ter beschikking is en op het scherm kan geraadpleegd worden. Bij elke stap in de bereiding word je begeleid. Het toestel vraagt je het juiste ingrediënt toe te voegen en zal dat ook voor je wegen. Daarna zijn de tijd en de temperatuur van de bereiding automatisch ingesteld en hoef je enkel nog de snelheidsschakelaar te activeren. Op deze manier bereik je altijd een perfect resultaat. Ook bij moeilijkere bereidingen zoals sauzen, mayonaises of sabayon.
Wil je het mooie standaardaanbod van digitale recepten nog uitbreiden, dan kan je gebruik maken van het wereldwijde receptenplatform Cookidoo. Dankzij internet heb je onmiddellijke toegang tot meer dan 40.000 recepten van over heel de wereld.
Zelf koken
Natuurlijk kan je ook al je favoriete recepten in de Thermomix klaarmaken. Met de drie functies tijd, temperatuur en snelheid hou je elke stap in je bereiding nauwgezet onder controle. Koken zonder overkoken, hakken zonder moeite of mixen met een fluweelzachte textuur als resultaat.
Of het dan niet Lukt het nog zonder Thermomix? Ja, maar als het makkelijkker en sneller kan , waarom niet. En er zijn zelfs wereldwijd restaurants en restaurantspots waar deze geliefde keukenrobot het showelement is.
Gezond koken op meerdere niveaus
Dankzij de slimme opbouw van de Thermomix kan je verschillende gerechten klaarmaken in één keer. Alle ingrediënten behouden kleur, smaak én voedingsstoffen door de uitgebalanceerde stoom-en kookfunctie.
Ben je al vertrouwd met de nieuwe Voedingsdriehoek of het Nutri-score label dat veel belang hecht aan gevarieerde voeding, dan is koken met de Thermomix een must.
10 tips voor optimaal te gebruiken
Staat je Thermomix ook in jouw keuken elke dag te draaien? Misschien ken je dan wel “de truc met de omgekeerde lepel” of de “2 x 5-regel”. Twee slimme ideeën uit de Top 10 van praktische tips die je nog meer laten genieten van de Thermomix.
Tip 1: Hak je groenten steeds droog
Om een mooie gladde soep te maken, moet je de groenten fijn genoeg hakken. Dat fijnhakken doe je “droog” in de thermomix, dus zonder dat je al water of bouillon hebt toegevoegd. Droog hakken laat je groenten gelijkmatig en snel garen. Onthou hiervoor de 2 x 5- regel : 5 seconden hakken op snelheid 5. Pas daarna voeg je water of bouillon toe en kook je de soep. Als laatste stap activeer je de blend-functie om je soep fijn te mixen.
Tip 2: De ideale saus
Niets zo teleurstellend als een saus die te lopend of te dik is. Is je saus te lopend naar je zin? Haal het maatbekertje dan van het deksel en schakel de varomafunctie nog even in. Het vocht van de saus verdampt dan vlugger, dus je saus dikt sneller in. Aan een te dikke saus voeg je een beetje vocht toe. Welk vocht hangt af van het type saus. Wat heb je gebruikt als basis van je saus ? Water, wijn, bouillon? Voeg wat van het juiste vocht toe.
Klik hier voor de overige acht tips.
Witloofsoep met grijze garnalen
De subtiele smaak van dit lekker feestsoepje zit in de verfijnde smaakcombinatie van curry, balsamico en honing. Op het eerste zicht misschien niet zo vanzelfsprekend om ze aan een soep toe te voegen.
Je kan deze soep al een dag van tevoren voorbereiden maar wacht dan nog om de room toe te voegen. Voor het serveren warm je de soep opnieuw op en mix je er de room op het laatste moment onder. Het resultaat is echt verrassend lekker.
Benodigdheden voor 4 personen
- 2 uien
- 20gr olijfolie
- 1 aardappel
- 500gr witloof
- 600gr groentebouillon
- 1 theelepel currypoeder
- 1 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- 50gr room
- 1 theelepel balsamico
- 1 eetlepel honing
- 100gr grijze garnalen
- zwarte peper en zout
Bereiding
- Pel de uien en snij in grove stukken.
- Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
- Schil de aardappel en snij in niet al te grote stukken.
- Reinig het witloof en hou van 1 stronkje 4 blaadjes opzij voor de afwerking.
- Leg deze blaadjes op ijswater, dan blijven ze mooi krokant.
- Snij de rest van het witloof in grove stukken en doe ze samen met de aardappelstukken in de mengbeker.
- Stoof even aan: 3 min/100°/snelheid 1.
- Voeg currypoeder, tijm, laurier en groentenbouillon toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
- Verwijder de tijm en het laurierblaadje.
- Voeg de room, de balsamico en de honing toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
- Proef en spijs naar smaak met peper en zout.
- Serveer de soep in kommetjes of borden en garneer met de witloofblaadjes en grijze garnalen.
Lees meer over Thermomix.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bronnen: Clevercooking, Ilse Cloostermans, Thermomix