Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Met deze slimme tips en recepten kunnen ze toch de smaak te pakken krijgen van een portie vis. Vanaf nu hoor je enkel nog ‘Mmmmmh, vis!’ aan tafel.
Inhoudsopgave
Waarom lusten kinderen geen vis?
Iets niet lusten of iets niet lekker vinden komt voor in verschillende gradaties. Soms vinden mensen smaak, geur of uiterlijk niet aantrekkelijk en vermijden ze een voedingsmiddel.
Ook komt het voor dat mensen letterlijk moeten kokhalzen of zelfs overgeven bij de gedachte alleen al iets dat ze iets zouden moeten eten. En die reactie blijkt terug te voeren op twee achterliggende redenen: sociale of biologische voedselafkeer.
Genen
Ook genen spelen een rol. Wetenschappelijk is bewezen dat er drie soorten ‘proevers’ te onderscheiden zijn: superproevers, nonproevers en normale proevers.
De superproevers blijken door hun genetische opmaak vooral gevoelig voor bittere smaken. Voor hen smaken broccoli of spruitjes vies bitter. Geurgenen bepalen onafhankelijk van cultuur of omgeving of mensen de geur van bijvoorbeeld schimmelkaas lekker of juist vies vinden.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Kinderen lusten aanvankelijk niets
Bij kinderen is nog een opvallend aspect van voedselafkeren en de ontwikkeling daarin zichtbaar. Kinderen lusten in eerste instantie eigenlijk niets.
Ook Uprichard stelt in haar onderzoek vast dat de meeste voedselafkeren samenhangen met jeugdherinneringen. Kinderen zijn kieskeurig, is dan ook de heersende opinie. Daar groei je overheen. Of je went er later in je leven aan.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
5 tips om kinderen te verleiden tot een portie vis
1- Besef dat kinderen niets lusten van de eerste hap
Hou er rekening mee dat kinderen vaak niet iets van de eerste hap lusten. En dat geldt zeker ook voor vis. Blijf het daarom geregeld aanbieden om te proeven, eventueel in een andere vorm. Pas na gemiddeld acht tot negen keren proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak.
2- Kook samen met de kinderen
Samen koken is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken. Wat ze zelf mee hebben bereid, zullen ze achteraf ook makkelijker proeven. En geef de gerechten ook een leuke naam. Met een ‘Potje piraat’ heb je gegarandeerd hun aandacht.
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
3- Verwijder graten, vel, kop en/of staart
Kies voor visfilets of -moten zonder graten of vel. Kop en staart op het borden van de kinderen zijn ook uit den boze.
4- Camoufleer de vis
Camoufleer de visfilets of -moten met een aantrekkelijk jasje: bv. gepaneerd, in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, in een taco, met tomatensaus, in een lekker wokgerecht,…
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
5- Combineer met wat kinderen kennen
Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn: bv. met puree, met appelmoes of ander fruit, met worteltjes, met spaghetti, in lasagne, op pizza…
Visrecepten op kindermaat
Op zoek naar lekkere en kindvriendelijke recepten met vis? Met onderstaande recepten heb je stuk voor stuk toppers beet.
Fishsticks van pladijs
Benodigdheden
600 g pladijsfilets, 100gr bloem, 2 eiwitten, 100gr broodkruim (wit), 400gr witloof, 1 appel, sap van 1 citroen, 2 eetlepels rozijnen, 5 eetlepels mayonaise, 1 eetlepels honing, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout
Bereiding
- Dep de vis droog en kruid de filets met peper en zout.
- Doe de bloem, losgeklopte eieren en broodkruim in drie aparte kommetjes.
- Wentel de visfilets eerst in de bloem, dan in het ei en als laatste door het broodkruim. En druk zachtjes aan.
- Snij de bittere kern uit het witloof en snij het fijn.
- Spoel de appel, verwijder het klokhuis. Snij die in brunoise. En besprenkel er citroensap over.
- Meng de mayonaise met de honing, de gehakte peterselie, rozijnen en kruid met peper en zout.
- Meng de saus met het witloof en de appelstukjes.
- Frituur de stukken vis 4 à 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. En laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de fishsticks samen met het witloofslaatje en verse frietjes.
Meer recepten met vis voor kinderen
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen en foto’s: Lekker van bij ons, Foodlog, Gezondheidenco.nl