Eerste publicatie: 11/12/2022
Keurmerken voor vis zijn labels die consumenten helpen om bewuste keuzes te maken bij het kopen van vis en zeevruchten. Ze worden toegekend aan producten die voldoen aan specifieke duurzaamheids- en kwaliteitscriteria. Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Inhoudsopgave
Waarom zijn keurmerken belangrijk?
Duurzaamheid
De wereldwijde vraag naar vis neemt toe, wat leidt tot overbevissing en uitputting van visbestanden. Keurmerken helpen bij het bevorderen van duurzame visserijpraktijken en beschermen bedreigde soorten.
Milieubescherming
Naast het reguleren van visvangst, richten keurmerken zich ook op het minimaliseren van bijvangst (het onbedoeld vangen van andere soorten) en de impact van visserij op het ecosysteem, zoals schade aan koraalriffen en zeebodems.
Voedselveiligheid en kwaliteit
Ze waarborgen dat de vis die je koopt veilig is om te eten en voldoet aan hoge kwaliteitseisen, van vangst tot verwerking.
Eerlijke handel
Keurmerken bevorderen vaak ook betere werkomstandigheden en eerlijke lonen voor vissers en werknemers in de visserijsector.
Hoe herken je vis met een keurmerk?
Vis met een keurmerk is meestal voorzien van een duidelijk label op de verpakking of vermeld bij de productinformatie. Dit label geeft aan dat de vis afkomstig is van duurzame bronnen en/of voldoet aan bepaalde milieunormen.
Door vis met keurmerk te kopen, draag je bij aan de bescherming van oceanen en visbestanden, terwijl je geniet van kwalitatieve en verantwoord gevangen vis.
Keurmerken zijn dus een handige gids voor wie vis wil consumeren met respect voor de natuur en toekomstige generaties. We lichten hier de 4 belangrijkste toe.
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Publiceer je verkoopsvoorwaarden om no-shows te vermijden in 2025
No-shows kunnen vermeden worden dankzij een degelijke reservatieprocedure. En de verkoopsvoorwaarden zijn hier de basis van.
ASC
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council (ASC). ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt.
De organisatie is in 2009 opgericht door het WNF en het Initiatief Duurzame Handel. Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen.
Het ASC-certificeringsprogramma beloont verantwoorde kweekmethoden en creëert verandering door vier aan elkaar gekoppelde initiatieven:
- de ASC-standaarden die beoordelen of kwekerijen verantwoord werken
- de erkenning en promotie van verantwoorde kweekmethoden door het gebruik van een consumentenlogo dat de keuze van de consument beïnvloedt
- het leggen van contacten met commerciële partners om vraag en markttoegang te creëren voor ASC-gecertificeerde vis en zeevruchten
- samenwerking met partners en collega-ngo’s om de vraag naar gecertificeerde vis en zeevruchten te vergroten via de aankoopvoorkeur van consumenten
Elke commerciële, niet-commerciële of mediaorganisatie kan een aanvraag indienen om het ASC-logo te gebruiken. Hieronder zie je welke logolicentieovereenkomst vereist is voor de verschillende soorten stakeholders.
MSC
MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen.
Om het MSC-keurmerk te krijgen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Dit is de strengste en meest veelomvattende milieu-standaard voor wildvangstvisserijen die er is.
En er moet voldaan worden aan drie principes: het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden, de visserij mag geen significante negatieve effecten hebben op het ecosysteem, de visserij moet goed beheerd worden.
De MSC standaard beoordeeld geen sociale aspecten van de visserij. Om het MSC certificaat te krijgen doorloopt een visserij een open en transparante beoordelingsprocedure. De beoordeling wordt uitgevoerd door een onafhankelijke 3de partij betrokken: dus niet door de MSC of sector zelf.
Als een visserij het certificaat heeft, wordt de visserij aan jaarlijkse controles onderworpen. Iedere 5 jaar vindt er een volledige herbeoordeling plaats om te zien of deze visserij nog aan de standaard voldoet en al zijn afspraken is nagekomen.
Als consument wil je zeker weten dat een visproduct met een keurmerk ook echt van een duurzame visserij of duurzame kwekerij komt. Je wil niet dat een product met keurmerk stiekem vermengd wordt door producten zonder keurmerk.
De hele keten – van visserij/kwekerij, handel, verwerker tot restaurant of supermarkt – wordt hierop gecontroleerd. Zo weet je als consument zeker dat de vis in de winkel gegarandeerd duurzaam is.
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Het verschil tussen de Gault&Millau en MICHELIN Gids
De Gault&Millau en de MICHELIN Gids zijn beide invloedrijke culinaire gidsen die de kwaliteit van restaurants beoordelen, maar ze verschillen...
ESF
Op de meeste palingproducten in Nederland is het blauwe ESF-logo te vinden. ESF staat voor Eel Stewardship Fund opgericht door DUPAN (Duurzame Paling Nederland).
DUPAN is opgericht en wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse palingsector. Palingkwekers, -verkopers, -handelaren en andere partijen mogen het ESF-logo op hun producten plaatsen wanneer ze zich aansluiten bij het ESF-fonds.
Aangesloten zijn bij het ESF fonds houdt in dat er een deel van de opbrengst van de palinghandel of verkoop naar DUPAN gaat. DUPAN investeert hiermee in activiteiten zoals paling over de dijk zetten of het uitzetten van paling uit de kwekerij in het wild. Met deze activiteiten tracht DUPAN bij te dragen aan het herstel van de bedreigde paling. Het logo zegt niets over de toestand van de paling.
Het blauwe ESF logo lijkt erg op het logo van MSC (Marine Stewardship Council), hét logo voor duurzame wildgevangen vis. Het is echter niet vergelijkbaar. Good Fish Foundation ondersteunt het ESF logo niet. Het is namelijk niet aangetoond dat de maatregelen die worden gefinancierd daadwerkelijk bijdragen aan herstel.
BAP
De Global Aquaculture Alliance en de Aquaculture Certification Council zijn organisaties van kwekers die een standaard en certificeringprogramma hebben ontwikkeld voor de kweek van garnalen, tilapia en meerval (channel catfish) en voor de productie van visvoer. De industrie heeft zelf de standaard opgesteld, met weinig inspraak van milieuorganisaties.
De standaard wordt Best Aquaculture Practice genoemd, ofwel BAP, en omvat milieucriteria. Deze zijn echter niet erg streng. De standaard mist bovendien criteria voor belangrijke duurzaamheidaspecten van kweek zoals de herkomst en samenstelling van het visvoer en het voorkomen van ziekten en ontsnappingen. Toch is het keurmerk een stap in de goede richting. Visinkopers doen er goed aan om bij de aankoop van producten met het BAP-keurmerk te achterhalen of ook het kweeksysteem is gecertificeerd. Als alleen de verwerkingsfabriek is gecertificeerd, zegt dit label niets over de duurzaamheid van het kweeksysteem.
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Publiceer je verkoopsvoorwaarden om no-shows te vermijden in 2025
No-shows kunnen vermeden worden dankzij een degelijke reservatieprocedure. En de verkoopsvoorwaarden zijn hier de basis van.
Dolfijnvriendelijk geen duurzaam keurmerk
Opgepast met het label ‘dolfijnvriendelijk’.
De Amerikaanse milieuorganisatie Earth Island Institute (EII) ontwikkelde in 1990 een standaard voor dolfijnvriendelijke tonijnvisserij. Deze standaard moest een halt toe roepen aan de enorme dolfijnbijvangst en sterfte in de drijfnet- en ringzegenvisserij op geelvintonijn in het oostelijke deel van de Stille Oceaan.
De standaard vereist dat vissers voorkomen dat dolfijnen worden bijgevangen en geen gebruik maken van drijfnetten. Op grote boten moet een onafhankelijke waarnemer aan boord zijn. Bedrijven als Princess Foods en Deepblue, die het keurmerk voeren op hun producten garanderen daarmee dat de tonijn op een dolfijnvriendelijke manier, volgens de standaard van EII, is gevangen.
Het ‘keurmerk’ ontvangt veel kritiek. Zo vindt er geen onafhankelijke certificering plaats: bedrijven geven zelf een verklaring af dat ze aan de standaard voldoen. EII voert wel willekeurige inspecties uit.
Dolfijnbijvangst
Ten tweede gaat de standaard uitsluitend over dolfijnbijvangst en niet over bijvangsten van andere dieren (bv. schilpadden en haaien) of over de invloed van de visserij op het tonijnbestand. Het keurmerk wekt daarom onterecht de suggestie dat dolfijnvriendelijke tonijn ook duurzame tonijn is.
Ten slotte is het keurmerk ook te vinden op tonijnproducten uit tonijnvisserijen waar dolfijnbijvangst helemaal niet speelt, zoals in de visserij op skipjack. Het gebruik van het keurmerk is in dit geval misleidend. Het Wereld Natuur Fonds, Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en Greenpeace ondersteunen deze standaard om de bovengenoemde redenen niet.
Soms dragen tonijnproducten andere ‘dolfijnvriendelijke’ labels of alleen een tekstuele verklaring. Zo wordt in sommige gevallen geprobeerd de afdrachten die er voor het gebruik van het EII logo betaald moeten worden te omzeilen. In andere gevallen gaat het om een ander certificeringprogramma, van een andere organisatie en met andere criteria.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!