Specifieke procedure voor bewakingscamera’s in de horeca

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
bewakingscamera horeca webzine

Het aantal camera’s dat bedrijven installeren om het eigen personeel en gasten in de gaten houden, neemt al jaren spectaculair toe. Ook in de horecasector. Horeca-uitbaters proberen met een bewakingscamera het aantal (interne) diefstallen terug te dringen. Alleen is de vraag nog of dat mag. “Ja, maar bedrijven moeten hiervoor een specifieke procedure volgen”, benadrukt de Privacy Commission.

Diefstal

Diefstal is een onderschat probleem, zo vindt het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ). Diefstal door eigen personeel is volgens de vakorganisatie goed voor 40 procent van alle diefstallen in hotels en restaurants.

Recordaantal camera’s

Werkgevers proberen alvast met camera’s het aantal interne diefstallen terug te dringen.

Dergelijke camera’s dienen niet enkel als afschrikmiddel. Daarnaast kunnen camerabeelden ook zorgen dat ellenlange discussies bij ontslagen vermeden worden. Dat is handig, zeker nu alle ontslagen gemotiveerd moeten kunnen worden. 

Bovendien is ook de antipestwet gevoelig verstrengd. Want ook in die context kunnen camerabeelden van pas komen.

Verschillende wetgeving

Bedrijven mogen niet zomaar camera’s installeren. Overigens bestaan er twee soorten camera’s: zij die externen (zoals klanten, leveranciers of genodigden) in het oog moeten houden. En anderzijds zij die bedoeld zijn voor de eigen medewerkers. 

De eerste soort volgt de zogenaamde Camerawet, voor het eigen personeel geldt de zogenaamde cao 68. Al geldt deze laatste dan weer niet voor de overheidssector, waar de algemene Privacywet van toepassing is.

Spijtig genoeg lopen deze wetgevingen niet volledig gelijk, erkent Sarah Boulerhcha van de Privacycommissie. “De grote principes zijn wel hetzelfde, maar de praktische uitwerking ervan verschilt”, geeft ze toe. 

Aangezien een voorzichtige werkgever, die diefstal wil vermijden, op voorhand niet weet of deze diefstal door derden of door eigen personeel zal gebeuren, volgt hij dus het best de regels van beide wetgevingen.”

bewakingscamera-restaurant-Horeca-Webzine

Twee keer aangifte voor dezelfde camera’s

In de praktijk komt het erop neer dat een horecazaak twee keer een aangifte moet doen voor dezelde bewakingscamera. Ook moet je een aangifte indienen per filiaal voor camerabewaking voor de gasten, terwijl camerabewaking voor het personeel via één aangifte kan gebeuren voor alle filialen.

Controle met een bewakingscamera

Voor alle duidelijkheid: een bedrijf mag zijn eigen personeel via een bewakingscamera filmen als het gaat om de veiligheid en gezondheid van zijn mensen, maar ook om de bescherming van zijn goederen. 

Ook het productieproces en de arbeid van de werknemer mogen via camera’s opgevolgd worden. Al moeten die camera’s dus wel worden aangegeven bij de Privacycommissie.

Toch zijn er ook elementen om rekening mee te houden. Zo vermeldt cao 68 wel dat ‘een inmenging in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer tot een minimum beperkt moet worden.’ 

Camera’s zijn daarnaast niet de enige factor ter beoordeling. Indien de bewakingscamera de arbeid van een werknemer controleert, mag dit niet tot gevolg hebben dat beslissingen door de werkgever alleen gebaseerd worden op beelden die via de camerabewaking verkregen zijn.

bewakingscamera-Horeca-Webzine

Worden beelden bewaard?

Bedrijven een bewakingscamera op de werkvloer plaatsen, moeten, naast de aangifte, ook een speciale procedure volgen. Cao 68 legt een informatieverplichting op.

De werkgever moet de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming, de vakbondsafvaardiging of de werknemer individueel vooraf inlichten over alle aspecten van de camerabewaking.

Specifieke informatie

De informatie die de werkgever hierbij dient te geven, moet ook specifieke informatie bevatten. Hij moet aantal camera’s meedelen, het nagestreefde doeleinde van hun gebruik en of de opgenomen beelden al dan niet bewaard worden. Ook moet hij meedelen waar de camera‘s zich zullen bevinden, naast de periode dat ze in werking zullen zijn.

Ongelijk van de rechter

Weet dus dat je als medewerker geïnformeerd moet worden over het gebruik van een bewakingscamera op je werk. 

Ook al doen nog niet alle werkgevers dat. Zo riep werkgeversorganisatie NSZ haar leden onlangs nog op om hun werknemers niet voortdurend te filmen. En bovenal de eventuele plaatsing van camera’s steeds te melden aan hun medewerkers. 

“Die melding is wettelijk verplicht”, zo drukte de organisatie haar leden nog eens extra op het hart. “Wie zich daar niet aan houdt, krijgt doorgaans ongelijk van de rechter wanneer die camerabeelden gebruikt worden in een rechtszaak.”

Meer over bewakingscamera’s

Lees meer over cameragebruik op de werkvloer. 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Dank je wel!

Bron: Privacy Commission

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten