De dagen worden korter, het wordt kouder. Een stukje vis kan dan heerlijk smaken. En als je kiest voor seizoensvissen van bij ons, proef je het beste uit de Noordzee. In de herfst kies je voor pladijs en schartong. We vertellen je in dit blogartikel alles over deze misschien minder gekende vissoorten. En je vindt hier ook links naar honderden recepten.
Inhoudsopgave
Genieten van seizoensvis van bij ons
Net zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De vis is dan niet alleen veel verser en bijgevolg lekkerder, je maakt er bovendien een duurzame en prijsvoordelige keuze mee. Na een blik op onze viskalender weet je perfect wanneer welke vis te kiezen.
Pladijs
Pladijs is een beenvis, orde van de platvissen en familie van de pladijzen. Volwassen vissen hebben een lengte van 27 cm in de Golf van Biskaje en een lengte van 30 cm in het Engels Kanaal en de Noordzee.
In volume is pladijs veruit de belangrijkste doelsoort voor onze vissers. Afhankelijk van het jaar neemt pladijs een vijfde tot een derde in van de totale aanvoer.
Pladijs is een platvis met de beide ogen op de rechter, gekleurde zijde van het lichaam. De huid is glad en de zijlijn boven de borstvin is vrijwel recht. De heldere oranjerode vlekken op de donkerbruin-groen gekleurde kant zorgen er voor dat pladijs gemakkelijk te onderscheiden is van andere platvissen.
Pladijs: fijn, stevig en mals visvlees
Pladijs wordt vers en diepgevroren, in zijn geheel of als filet verhandeld. Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak.
In de zomer en herfst zijn pladijzen het dikst en smakelijkst. In de winter produceren ze kuit of hom voor de voortplanting en zijn ze mager, minder smakelijk en slapper van structuur.
Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. Pladijs moet minimum 27 cm lang zijn en dat stemt precies overeen met een goede eenmansportie.
Klik hier voor meer dan 100 recepten met deze fantastische vissoort.
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Schartong
Ondanks het feit dat schartong een verfijnde smaak heeft en je er in de keuken alle kanten mee op kan, is dit een eerder onbekende vissoort. Het visvlees is vrij zacht en vetrijk. De kwaliteit van schartong is op zijn best in de periode september tot februari.
Schartong op de graat gebakken is verrukkelijk. Ook gefrituurd, gegrild of gepocheerd is hij lekker. Bovendien is de gaartijd voor schartong erg kort.
Vorig jaar werd de schartong nog uitgeroepen tot “Vis van het jaar 2023”. Lees er alles over in het artikel die we toendertijd wijden aan deze miskende vissoort.
Visserij op schartong
De Belgische visserij op schartong kent een lange traditie. Schartong wordt vandaag eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Er geldt een vangstbeperking (quotum). In 2022 werd in totaal 850 ton schartong aangevoerd door Belgische vissers. Het jaar voordien werd 705 ton opgevist.
“Rekening houdend met het feit dat de bestanden van schartong gezond zijn, de quota gerespecteerd worden en dat het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van schartong door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO daarom de keuze van schartong als Vis van het Jaar 2023”, aldus Heleen Lenoir, wetenschappelijk onderzoeker ILVO.
Vandaag is schartong vooral geliefd bij onze zuiderse buren, het merendeel van de schartong die de Belgische vissers aan wal brengen, is dan ook bestemd voor de Spaanse markt. VLAM en de visserijsector zien echter ook kansen voor deze vis in eigen land, zeker in de zomermaanden en de herfst.
Nog enkele weetjes tot slot
– Pladijs en schartong zijn superlekkere vissoorten wanneer ze op de graat worden gebakken.
– Recepten met andere platvissen zoals zeetong en tongschar zijn ook goed toepasbaar op pladijs en schartong.
– Schartong is wat smeuïger dan bv pladijs en zeetong maar behoort ook tot de magere vissoorten.
– Je kan schartong ook als droogvis kopen in de vishandel. Gedroogde schartong is ideaal om te verwerken tot gefrituurde tapashapjes.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: VLAM – Lekker van bij ons