Uit de frituur: frikandel, curryworst en lange hamburger

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.965 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

curryworst frikandel lange hamburger frituur

De keuze in de frituur tussen een frikandel, curryworst en een lange hamburger hangt vooral af van persoonlijke smaak, maar elk heeft zijn eigen kenmerken. Laten we dieper ingaan op de verschillen tussen frikandel, curryworst, en lange hamburger, zowel qua geschiedenis, bereiding als smaak.

Inhoudsopgave

Frituur

Een frituur is een typisch Belgisch (en ook Nederlands) eetkraam of snackbar waar verschillende gefrituurde gerechten worden geserveerd, zoals frieten, kroketten, kaassnacks, frikandellen, curryworsten, loempia’s, lange hamburgers en andere snacks. 

Het is een geliefde plek voor een snelle hap of om frietjes af te halen, vaak in combinatie met mayonaise, ketchup, stoofvlees of andere sauzen.

De frituur, ook wel het frietkot genoemd, is diep ingebakken in de Belgische cultuur, waar frieten als nationaal gerecht worden beschouwd. Veel Belgen hebben hun favoriete frituur en gaan regelmatig langs om een “pak friet” te halen.

Daarnaast staat een frituur vaak bekend om een ongedwongen sfeer, waarbij gerechten eenvoudig en snel worden geserveerd, vaak in papieren puntzakken of bakjes.

Frikandel, curryworst en lange hamburger

In de Belgische en Nederlandse frituurcultuur zijn de frikandel, curryworst en lange hamburger populaire keuzes. In de frituur is de combinatie van deze snacks met frietjes en verschillende sauzen enorm populair. Vooral de frikandel en curryworst zijn iconische snacks, die in België en Nederland bijna onmisbaar zijn in de frituurbeleving.

Hier is wat meer achtergrondinformatie over elk van deze snacks.

Frikandel

Oorsprong

De frikandel is een populaire Nederlandse en Belgische snack die in de frituur werd geïntroduceerd in de jaren ’50. Het woord “frikandel” is vermoedelijk afgeleid van het Franse “fricadelle,” wat gehaktballetje betekent, maar het gerecht zoals we het vandaag kennen in de frituur is anders.

Ingrediënten

De frikandel bestaat meestal uit een fijn gemalen mix van vlees (kip, varken en soms paardenvlees) met kruiden en bindmiddelen. Het mengsel wordt in een gladde, langwerpige vorm geperst.

Bereiding 

Een frikandel wordt meestal gefrituurd en is herkenbaar aan zijn gladde textuur. Het wordt zelden zonder saus gegeten. Populaire toppings zijn:

  • Frikandel speciaal: met mayonaise, ketchup of currysaus en uitjes.
  • Frikandel curry: met currysaus.

Smaak en textuur

De frikandel heeft een zachte, enigszins sponsachtige textuur met een milde, hartige smaak. De kruiden zijn subtiel, en de saus bepaalt vaak het meeste van de smaakbeleving.

Curryworst 

Oorsprong

De curryworst die geserveerd wordt in de frituur is vooral populair in Duitsland (bekend als “Currywurst”) en België. De Duitse variant werd beroemd in de naoorlogse jaren, rond 1949, in Berlijn. In Nederland en België is de curryworst wat minder pittig dan de Duitse versie, maar de basis is vergelijkbaar.

Ingrediënten

De Nederlandse en Belgische curryworst is vaak gemaakt van varkensvlees en bevat meer kruiden dan de frikandel. Het vlees is wat grover gemalen, en sommige versies zijn omhuld met een dun darmvlies, wat zorgt voor een krokante bite als het wordt gebakken of gefrituurd.

Bereiding

In Duitsland wordt de worst vaak eerst gekookt en daarna gegrild of gebakken. In Nederland en België wordt de worst meestal direct gefrituurd en geserveerd met currysaus of ketchup.

Smaak en textuur

De curryworst heeft een uitgesproken, kruidige smaak. In tegenstelling tot de frikandel is de textuur iets steviger, en sommige varianten hebben een krokante buitenkant. De pittigheid komt vooral van de currysaus die soms een beetje zoet is.

Lange hamburger

Oorsprong

De lange hamburger is een snack die je vooral tegenkomt in de Belgische en Nederlandse frituur en snackbar. Het is eigenlijk een hamburger in een langwerpige vorm, wat handig is voor een broodje of als snack op zichzelf.

Ingrediënten

De lange hamburger bestaat meestal uit rundergehakt, soms gemengd met varkensvlees of ander vlees. Het gehakt wordt gemalen, gekruid en in de vorm van een worst geperst, maar de smaak is vergelijkbaar met een klassieke hamburger. De betere frituur maakt de lange hamburger zelf.

Bereiding

Net als de frikandel en curryworst wordt de lange hamburger vaak gefrituurd of gegrild. Hij wordt soms geserveerd in een lang wit broodje, maar kan ook zonder broodje worden gegeten met verschillende sauzen zoals ketchup, mosterd of barbecuesaus.

Smaak en textuur

De lange hamburger heeft een rijke, vlezige smaak door het rundvlees, met een ietwat stevige textuur. Het lijkt qua smaak meer op een klassieke hamburger dan op de andere snacks.

Vergelijking 

  • Frikandel: Mild, glad, neutrale smaak, vaak afhankelijk van de saus voor extra smaak.
  • Curryworst: Kruidiger, grover vlees, steviger bite. Wordt meestal gegeten met currysaus.
  • Lange hamburger: Vleziger, vergelijkbaar met een traditionele hamburger, maar in langwerpige vorm. Past goed in een broodje.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Jouw favoriete keuze

De keuze die je moet nemen in de frituur, hangt dus sterk af van je voorkeur voor textuur, smaakintensiteit en kruiden. Als je van mild en glad houdt, is de frikandel een veilige keuze. Voor iets kruidigers bestel je in de frituur een curryworst. En als je de voorkeur geeft aan een hamburgerachtige snack, dan is de lange hamburger ideaal.

Heb je een favoriet of ben je van plan iets nieuws te proberen in de frituur? Laat het ons weten in onze groep We Love Fastfood.

Coverfoto: Snackbar aan de Maas, de plek voor een lekkere snack in Rotterdam

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights