Maak je publiek (ook online) aan het lachen zodat er een prettige sfeer ontstaat. Dit helpt mee om goed contact met hen te krijgen en het zorgt er ook voor dat ze je verhaal beter onthouden. Hieronder heel wat tips om je publiek aan het lachen te brengen. En 25 culinaire mopjes als bonus.
Inhoudsopgave
Humor als hulpmiddel
Humor is een prachtig hulpmiddel om er voor te zorgen dat je publiek zich openstelt voor jou. Het helpt ook om zaken die je vertelt beter in het geheugen vast te leggen. Er zijn wel een aantal punten van belang als je humor wilt inzetten tijdens een toespraak of een (online) presentatie.
Bij het verwerken van humor in je boodschappen denk je ongetwijfeld direct aan het vertellen van grappen. Het is echter de bedoeling dat je publiek gaat lachen maar jou wel serieus neemt.
Een gepaste grap kan goed uitpakken maar pas hiermee op. Het is veelal geen goede ondergrond voor je speech en kan je verhaal en je geloofwaardigheid zelfs onderuit halen.
Grappige elementen in je verhaal en online presentaties verwerken is vaak een veel betere manier om je publiek aan het lachen te krijgen. Het verbinden aan de actualiteit of aan zaken die jij met anderen ervaren hebt, kunnen goede voorbeelden opleveren.
Woordspeling en zinsconstructies
Humor ligt ook verborgen in woordspeling en zinsconstructies die je kan inzetten om je publiek aan het lachen te krijgen. Zorg wel voor afstemming op je publiek door in te spelen op hun werk en belevingswereld. Blijf echter correct en voorkom enige vorm van belediging.
Je kan gebruikmaken van leuke of vreemde zaken die gebeuren in de omgeving. Zorg wel voor enige relevantie en koppeling met het onderwerp waarover je spreekt. Dit vraagt wat flexibiliteit.
Actualiteit en eigen ervaringen
Je kan je publiek ook aan het lachen krijgen door te refereren aan leuke of vreemde actuele gebeurtenissen gekoppeld aan je onderwerp. Hierdoor ontstaat er ook een sterke associatie in de hersenen van je publiek met je onderwerp.
Het vertellen van een grap, actualiteit, gebruik maken van dingen die ter plekke gebeuren en het gebruiken van een woord of woordconstructie doe je op het juiste moment. Dit vraagt aandacht voor timing. De flauwe corona-aprilgrappen waren dus niet zo gepast. Weinigen konden er mee lachen.
Je kan natuurlijk ook bewust gebruik maken van je ervaringen om het publiek te laten lachen. Vertel over leuke of grappige momenten en het gedrag dat jij of een ander vertoonde. Een beetje zelfspot kan je geloofwaardigheid in sommige gevallen versterken. Pas hier echter wel mee op.
Ken je omgeving en je publiek en weet de balans te vinden, anders kan het juist afbreuk doen aan je verhaal en aan jouw geloofwaardigheid.
Flauwe mopjes
Humor die om de hoek komt kijken wanneer het publiek het niet verwacht is krachtiger dan humor die wordt verwacht. Zorg voor het element van verrassing. Een (flauw) mopje mag altijd om je publiek te doen lachen.
01- Er zit een man in een restaurant en hij bestelt escargots.
“Wilt u Franse of illegale?”, vraagt de ober. “Franse of illegale?”, vraagt de klant, “wat is het verschil?” Zegt de ober: “In de Franse zit er één slak in een huisje, in de illegale zitten er tien.”
02- In een katholieke school waar mijnheer pastoor nog les geeft, gaat het over godsdienst.
Vraagt mijnheer pastoor: “En kindjes, wordt er bij jullie een gebedje opgezegd voor de maaltijd?” Franske: “Ja, mijnheer pastoor.” Louiseke: “Ja, mijnheer pastoor.” Jantje: “Neenee, mijnheer pastoor, ons moeder kan nog goed koken!”
03- Een Nederlander in afhaalpizza
Een Nederlander loopt een afhaalpizzeria binnen. “Wilt u de pizza in vieren gesneden hebben of in zessen?”, vraagt de pizzabakker. “In vieren”, zegt de man, “ik denk niet dat ik zes stukken opkrijg.”
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
04- In een visrestaurant
Man tegen zijn vrouw: “Jammer dat we dit restaurant niet eerder hebben ontdekt.” Vrouw: “Hoezo, vond je het dan zo lekker?” Man: “Nee, maar dan was de vis misschien nog vers geweest!”
05- In een café
Jongen: “Barman, 19 pilsjes graag!” Barman: “Waarom 19, u bent maar alleen!” Jongen: “Hier staat, onder de 18 wordt niet getapt!”
06- Dialoog tussen twee melkflessen
“Wat ben jij een mooie fles, ik wou dat ik een kindje bij je had.” “Dat kan niet, ik ben gesteriliseerd.”
07- In een restaurant
Een kelner vraagt aan een Schot na het dessert of hij iets verlangt. “Ja”, zegt de Schot, “wilt u de rekening flamberen?”
08- Dialoog tussen 2 bananen
Ene: “En, heeft jouw broer nu eindelijk een nuttig beroep gevonden?” Andere: “Ja, hij is rechter geworden.”
09- In een restaurant
Man: “Ober, deze koffie smaakt naar zeep!” Ober: “Pardon meneer, dan heeft u per ongeluk thee gekregen, want onze koffie smaakt naar lijm!”
10- Een man vraagt bij het viskraam
“Hoe duur zijn die haringen?” De verkoper antwoordt: “1 euro per stuk”. “Is dat met uien?”, vraagt de man.
“Ja” zegt de verkoper, “De uien krijgt u er gratis bij”. Waarop de man zegt: “Doe mij dan maar 1 kilo uien”.
11- In een restaurant
Ober: “En mevrouw, hoe vond u de steak?” Mevrouw: “Eigenlijk per toeval, toen ik de aardappelen opzij schoof.”
12- Hollander
Een familie kannibalen houdt een gezellig feestje thuis. Grootmoeder staat in de keuken een mens te braden op traditionele wijze. Een van de kleinkinderen vraagt : “Oma, welke mens heb je deze keer klaargemaakt ?” De grootmoeder antwoordt: “We eten deze keer een Hollander.” Waarop de kleinkinderen allemaal tegelijk roepen: “Ik wil de nek, ik wil de nek!!!”
14- In een restaurant
Man (boos): “Ober, mijn steak stinkt naar whisky!” Ober (zet twee stappen achteruit): “Nu nog?”
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
15- In een restaurant
Gast: “Ober, wat kunt u mij aanraden?” Ober: “Ga ergens anders eten mijnheer!”
16- Flesje cola
Jantje loopt met zijn moeder door de stad. De hele dag al zeurt hij om een flesje cola. Uiteindelijk is zijn moeder het zo beu, dat ze hem een draai om zijn oren geeft: “Hier heb je je flesje cola!” Een paar straten verderop geeft Jantje zijn moeder een schop tegen haar been: “Hier heb je het lege flesje terug”.
17- In een restaurant
Gast: “Ober, dit is oude koffie van gisteren; ik wil koffie van vandaag!”
Ober: “Dan zult u morgen moeten terug komen mijnheer!”
18- Koffie
De piloot van een groot vliegtuig heeft per ongeluk de intercom vergeten uit te zetten, als alle passagiers opeens horen: “Ik heb nu echt zin in een kop koffie en een knuffel met de hoofdstewardess.” De hoofdstewardess – geschokt – rent naar de cockpit om de piloot te waarschuwen. Een passagier roept haar achterna: “Vergeet de koffie niet!”
19- In een restaurant
Gast: “Ober, wat doet die vlieg in mijn soep?” Ober: “Schoolslag mijnheer!”
20- Dubbele cognac
Een man gooit een dubbele cognac in zijn aquarium. “Waarom doe je dat?” vraagt zijn vrouw. “Ach,” zegt hij, “ik zie graag vrolijke gezichten om mij heen.”
21- In een restaurant
Gast: “Ober, ik heb ooit al beter gegeten!” Ober: “Dit is mogelijk mijnheer, maar alvast niet hier!”
22- In de refter van een kazerne
Adjudant: “Hoe smaakt de soep, korporaal?” Korporaal: “Slecht!” Adjudant: “Kunt u niet met 2 woorden spreken, korporaal?” Korporaal: “Erg slecht!”
23- In een restaurant
Gast (kwaad): “Ober, er ligt een draad in mijn soep!” Ober: “Dit is om uw soep beter te binden, meneer.”
24- In een café
Gast: “Ober, mijn koffie is koud!” Ober: “Dan kunt u misschien ruilen met die meneer aan de toog, die vindt zijn bier te warm!”
25- In een restaurant
Man: “Ober, mijn servet zit vol met vlekken!” Ober: “Onze excuses, de commis heeft de servet waarschijnlijk verkeerd gevouwen!”
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Ruvesteps