Minder onverwachtse controles op voedselveiligheid met de Smiley

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.249 abonnees.

FAVV-autocontrolesysteem-smiley-Horeca-Webzine

Het FAVV hanteert een strenge wetgeving rond voedselveiligheid en verplicht elke horecazaak om te beschikken over een autocontrolesysteem. De Smiley is een certificaat dat je krijgt als je hiermee in orde bent, je kan aantonen dat je de processen rond voedselveiligheid zorgvuldig hebt opgebouwd en je die ook periodiek nakijkt.  

Inhoudspopgave

De voedselketen

Zoals de naam al laat vermoeden, is de voedselketen een opeenvolging van schakels, te beginnen met de productie ervan gevolgd door een eventuele verwerking tot meer afgewerkte voedingsmiddelen. Vervolgens het transport en de distributie in winkels of restaurants, om uiteindelijk op je bord te belanden.

In elke fase voert het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid (FAVV) strenge controles uit op het vlak van hygiëne, traceerbaarheid en conformiteit. En dit zou moeten leiden dat je uiteindelijk met je ogen dicht kunt eten en drinken in een horecazaak.

FAVV

1.300 medewerkers van het FAVV, waarvan meer dan de helft actief op het terrein, zien in alle onafhankelijkheid toe op de veiligheid van de voedselketen. Hiervoor voeren ze jaarlijks bijna 120.000 controles uit en nemen ze monsters van de grondstoffen of voedingsmiddelen die je dagelijks eet.

Voor de analyses beschikt het FAVV over vijf eigen laboratoria en doen ze ook beroep op een zeventigtal externe laboratoria voor minder courante analyses.

autocontolesysteem FAVV Horeca Webzine

Wat wordt voornamelijk gecontroleerd?

  • De hygiëne: de belangrijkste factor voor je gezondheid.
  • De infrastructuren en het bedrijfsmateriaal.
  • De traceerbaarheid: de herkomst en de bestemming van de producten.
  • De etikettering: de informatie die je wordt gegeven, moet de regels die in Europa zijn vastgelegd, nauwgezet volgen.
  • Alles wat op Europees grondgebied komt via een van de Belgische toegangswegen (haven, luchthaven, …)
  • De verplichting voor de etablissementen om elk eventueel probleem dat wordt vastgesteld, te melden aan het FAVV.
  • De uitvoering van de nodige controles door de handelaar of restaurateur zelf in verband met zijn activiteit (zelfcontrole van de ondernemingen).

Regelmatige controle

Alle bedrijven die met voeding in contact komen, waaronder horecazaken, moeten gekend zijn bij het FAVV en systematisch gecontroleerd worden door de inspecteurs. De frequentie hangt af van de grootte van de onderneming.

Na afloop van elke controle overloopt het FAVV samen met het etablissement alle gecontroleerde punten. Dat is een belangrijk en constructief moment waarop een echt gesprek mogelijk is.

Bij een slecht resultaat van de controle neemt het FAVV in alle integriteit en objectiviteit maatregelen: waarschuwing, proces-verbaal van overtreding, inbeslagname van een product, zelfs tijdelijke of definitieve sluiting – wanneer de gezondheid van de consumenten mogelijk in gevaar is.

Elke sanctie wordt gevolgd door aanbevelingen en een nieuwe controle, totdat alles in orde is.

Autocontrole

Als bedrijf die actief is in de voedselketen, ben je wettelijk verplicht om te beschikken over een autocontrolesysteem (ACS). Voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, bevat het ACS de “Goede hygiënepraktijken (GHP)” en dient het gebaseerd te zijn op de HACCP–principes (Hazard Analysis and Critical Control Points).

In de primaire productie is het autocontrolesysteem gebaseerd op de naleving van de hygiënevoorschriften en op het bijhouden van de nodige registers.

Autocontrolesysteem

Autocontrole is het geheel van maatregelen die door bedrijven die met voedsel in contact komen zoals horecazaken, worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid.

Maar ook voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake kwaliteit van zijn producten, waarvoor het FAVV bevoegd is en voldoen aan de voorschriften inzake traceerbaarheid. En dit in alle stadia van de productie, verwerking en distributie.

FAVV-autocontrolesysteem-smiley-Horeca-Webzine

Smiley

Wanneer je de Smiley ontvangt, krijg je minder onverwachte controles op voedselveiligheid. Het FAVV gaat er vanaf dat moment van uit dat jouw zaak geen risico vormt voor de voedselveiligheid.

Je kunt de Smiley gebruiken als uithangbord voor je bedrijf. Als klanten het certificaat aan de ingang zien, weten ze dat de de hygiëne in jouw zaak optimaal is.

Een derde van de Smileys in België werd behaald met de hulp van Quality Guard!

Wil je weten wat je moet doen om de Smiley te behalen? Download dan nu de handige checklist!

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Ondersteuning bij autocontrole

Ondanks een waarschuwing en een opleiding die voorafgaand de aangekondigde controles van het FAVV gebeuren slaagt 3 op 10 van de gecontroleerden er niet in een gunstig resultaat te halen. Hieruit blijkt nog maar eens dat een degelijke begeleiding en een goede ondersteuning noodzakelijk is als je het zelf niet aan kan.

Minder onverwachtse controles op voedselveiligheid met de Smiley 1

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol keukenmateriaal met service. In de webshop vind je alle merken, maar je kan in de winkel te Brakel terecht voor professioneel advies. 

Bij Chef & Knife Belgium kan je trouwens ook je messen laten slijpen en zelfs leasen. Dankzij de unieke leasingformules moet je niet meteen de volle som op tafel leggen, maar betaal je een vast jaarlijks huurbedrag. Een aanrader! 

Chef & Knife Belgium deelt ook regelmatig heel interessante weetjes en leuke recepten

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: FAVV

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights