Eerder dit jaar lokte de uitspraak van Giuseppe Peppino veel polemiek uit. Daarom vandaag een kleine quiz met 10 vragen omtrent de Italiaanse keuken.
Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Met name de eenvoud van de gerechten, vaak met slechts enkele ingrediënten waarbij de verhoudingen nauwkeurig worden afgewogen, zijn typerend voor de Italiaanse keuken.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Eerst dit
Dit moet je weten alvorens aan de quiz te beginnen.
Antipasti
We beginnen dit lijstje, net als een Italiaanse maaltijd, met antipasti. Antipasti zijn lichte hapjes vóór de maaltijd en zijn de perfecte manier om een lang en gezellig diner mee in te luiden. Verschillende kaasjes, worst, olijven. Alles is mogelijk! Zolang het maar niet te zwaar is. De échte maaltijd moet immers nog beginnen.
Battuto
Een battuto is een mengsel van zeer fijn gehakte ingrediënten, die kunnen variëren per gerecht. De meest voorkomende is er een op basis van ui, wortels en selderij. Je kan de fijngehakte ingrediënten ook koud bij een gerecht met gekookte groenten, vlees of vis serveren. Ui en knoflook mogen elkaar nooit in dezelfde battuto tegenkomen.
Bottarga
Bottarga is een visspecialiteit van Sardinië, maar komt ook voor in andere gebieden langs de Middellandse Zee, zoals Sicilië. Het ontstaat door de conservatie van viseieren.
De eitjes van de harder (Italiaans: bottarga di muggine), de tonijn (in de goedkopere versie afkomstig van het tonijnrijke eiland Sant’Antioco) of soms zelfs de zwaardvis worden, nog in de zak waarin ze in de vis zitten (kuit), gezouten en tussen houten planken geperst om vervolgens op koele, luchtige plaatsen te drogen. Inmiddels komt uit Nederland ook bottarga.
Hier worden harders (ook wel witte zalm genoemd) gevangen in de Zeeuwse stromen met de zegen.

Caponata
Heb jij al eens caponata gemaakt? Dit frisse bijgerecht met verschillende groenten is als het zonnetje op je bord. Zeker het proberen waard! Eet de caponata met wat brood of naast een stukje vlees of vis.
Conchiglie al pesto fresco
Veel meer dan pasta met pesto en sperziebonen is deze maaltijd niet. Een bewijs dat lekker niet ingewikkeld hoeft te zijn en less nog altijd more is. Top ‘m af met een regen van geraspte Parmezaanse kaas en hij is klaar om op aan te vallen.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Gnocchi
Spreek je het nou uit als gnotsjie of njokkie? Hoe dan ook, dit Italiaanse gerecht van aardappels is net even wat anders dan een lekkere pasta en bovendien heel leuk om zelf te maken! Tip: probeer deze gnocchi met truffelsaus eens uit. Een aanrader!
Soffritto
Een soffritto is een gekookt battuto, een mix van verschillende, fijngehakte groenden. De vette variant bevat spekblokjes. Dit is een essentieel onderdeel van vele Italiaanse gerechten, maar wel eentje dat je in de gaten moet houden tijdens het koken.
Eén minuut uit het oog en je soffritto wordt een verbrande puinhoop. Bak eerst de ui en voeg een snuifje zout toe: dat kan het vocht in de ui laten vrijkomen, wat aanbranden tegengaat.
Brandy, Armagnac en Cognac: de 2 belangrijkste verschillen
Brandy, Armagnac en Cognac zijn wijndistillaten. Maar de namen worden nog al eens door elkaar gehaald.
De 7 arbeidsrisico’s om rekening mee te houden voor een fijne werksituatie
Voor werknemers in de horeca is een fijne werksituatie belangrijk. Hierdoor voelen ze zich prettig, houden ze plezier in hun...
Bepaal je primaire doelgroep met een ‘social persona’ om negatieve reviews te vermijden
Als je horecaondernemers vraagt wat hun doelgroep is, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Maar meestal is de conclusie dat...
De 4 pijlers van de professionele vaatwasser
Een (groot)keuken kan niet zonder industriële vaatwasser. Bij koken hoort nu eenmaal vuile vaat, en die moet liefst zo efficiënt...
Speel de Quiz!
Nu je al deze Italiaanse kent, kan je nu de quiz spelen.
1. Wat is een ‘Contorno’ ?
2. Wat zijn ‘Arancini’ ?
3. Wat is ‘Carbonara’ ?
4. Wat is ‘Focaccia’ ?
5. Wat is ‘Gremolata’ ?
6. Wat is ‘Saltimbocca’ ?
7. Wat is ‘Pappardelle’ ?
8. Wat is een ‘Ristretto’ ?
9. Wat zijn de ingrediënten van een ‘Pizza Margherita’ ?
10. Ossobuco Milanaise bevat…
Deel je resultaten:
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Speel ook deze quizzes
Hoe goed ken jij de Marokkaanse keuken? Doe de quiz met de 7 vragen.
We weten allemaal wel wat couscous en een tagine is, maar er is meer. Doe de quiz en zie hoe...
Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz
In België hebben we heel wat culinaire specialiteiten die de rijkdom van de Belgische regionale keuken bepalen. Hoe goed ken...
Zomerquiz 2022. Test je culinaire kennis
Volgde je in de afgelopen maanden dagelijks Horeca Webzine, ben je een culinaire techneut, een doorwinterde hobbykok of een bourgondische...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!