Orgaanvlees: delicatesse met een bijzondere toets. Weetjes en recept

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.973 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Hersenen, niertjes, kalfszwezerik, lever, tong,… Sommige mensen vinden het een échte lekkernij. Anderen deinzen er voor terug. Om de onvoorwaardelijke fans van orgaanvlees tevreden te stellen, kan je het maar beter op je menukaart zetten. Weetjes en recept.

Orgaanvlees verhit de gemoederen

Sommige mensen zouden het bij wijze van spreken elke dag kunnen eten. Ook in het verleden hebben ingewanden de gemoederen verhit. In sommige periodes gold het als een echte delicatesse, terwijl het in andere periodes voedsel was voor mensen van laag allooi.

Is orgaanvlees gezond?

Over het feit of inwendige organen en ingewanden gezond zijn, is al veel inkt gevloeid. Orgaanvlees heeft geen al te beste reputatie. Dikwijls wordt ervan uitgegaan dat orgaanvlees je cholesterol de hoogte in jaagt en het zelfs zware metalen zou bevatten.

Orgaanvlees bevat inderdaad veel cholesterol, maar heeft minder nadelige gevolgen dan verzadigd vet dat in veel vleessoorten voorkomt. De hoeveelheid metalen is zo miniem dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Maar het is wel geen goed idee om elke orgaanvlees dag te eten.

Orgaanvlees eten biedt daarnaast ook een aantal voordelen. Het bevat namelijk voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B of ijzer.  

orgaanvlees horeca webzine

Van neus tot staart

Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn termen die vandaag meer dan ooit van toepassing zijn. Ook in de keuken. Heel wat milieubewuste chefs hebben het niet meer moeilijk met het zogenaamd slachtafval – veelal orgaanvlees – dat eigenlijk perfect bereidbaar en eetbaar is. 

Bereid het beest ‘van neus tot staart’ is een gedachte die stilaan terrein wint in ’s werelds meest prestigieuze keukens. Dus waarom niet in de jouwe?

Mogelijkheden te over

Lever en niertjes worden her en der nog wel geserveerd, maar hersens, zwezerik, longen en milt zijn al een pak moeilijker te vinden. Nochtans smaken ze verrukkelijk én ze geven je gerecht een onverwachte speelsheid.

Wil je je gasten met orgaanvlees verwennen? Dan heb je een ruime keuze bij de Belgische Keurslagers. Orgaanvlees is daar bovenop heel veelzijdig en kan je het met allerlei sauzen, groenten en kruiden combineren.

Denk maar aan de gekende tong in Madeirasaus of niertjes op Luikse wijze. Of wat te denken van gegrild beenmerg? Maar chef Francesca Sterckx van Restaurant Mistinguett in Aarschot maakt er echt culinaire hoogstandjes mee. 

Kennis en ervaring

Orgaanvlees bereiden vraagt wel wat kennis. Neem nu kalfsniertjes. Die moeten eerst van het overtollige vet ontdaan worden en vervolgens moet de hoofdslagader verwijderd worden. Ook hersenen dien je eerst zorgvuldig te kuisen voor je ze kan bakken of pocheren in een kruidige bouillon.

Dan is lever eenvoudiger om klaar te maken: gewoon bakken of grillen. Let wel: op een matig vuur, anders droogt het vlees uit. En gebruik géén zout, want dat maak het vlees hard.

orgaanvlees-varkenswangen-iberico-1017-p
Varkenswangetjes

Varkenswangetjes op oosterse wijze

Onze favoriet onder de orgaangerechten is varkenswang.

Ingrediënten

  • 6 varkenswangen
  • 2 uien
  • 4 teentjes look
  • 2 selderijstokken
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 1 chilipeper
  • 100gr gember
  • 2 stengels citroengras
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter kalfsbouillon
  • 20cl sake
  • 10cl sojasaus
  • 15cl rijstazijn
  • 10cl honing
  • arachideolie
  • 3 steranijzen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • zout

Bereiding

  • Pel de knoflook en de gember en hak fijn.
  • Pel vervolgens de groenten en hak fijn.
  • Plet het citroengras met de achterkant van je mes en hak in stukken.
  • Snij het vanillestokje in zijn lengte middendoor.
  • Strooi zout over de wangen en kleur in 2 eetlepels arachideolie. Laat het vlees even rusten.
  • Rooster de groenten en nappeer met de kalfsbouillon, saké en sojasaus.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en breng kort aan de kook.
  • Laat het geheel drie uur sudderen.
  • Verwijder het vlees en zeef de bouillon. 
  • Serveer met rijst en gewokte groenten.

Conclusie

Je kan orgaanvlees gerust op je menukaart zetten. Het valt zeker in de smaak en is gezond, zolang het met mate wordt gegeten. 

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Orgaanvlees kopen

Koop orgaanvlees bij een slager die je goed kent of een Keurslager in je buurt

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights