Hersenen, niertjes, kalfszwezerik, lever, tong,… Sommige mensen vinden het een échte lekkernij. Anderen deinzen er voor terug. Om de onvoorwaardelijke fans van orgaanvlees tevreden te stellen, kan je het maar beter op je menukaart zetten. Weetjes en recept.
Orgaanvlees verhit de gemoederen
Sommige mensen zouden het bij wijze van spreken elke dag kunnen eten. Ook in het verleden hebben ingewanden de gemoederen verhit. In sommige periodes gold het als een echte delicatesse, terwijl het in andere periodes voedsel was voor mensen van laag allooi.
Is orgaanvlees gezond?
Over het feit of inwendige organen en ingewanden gezond zijn, is al veel inkt gevloeid. Orgaanvlees heeft geen al te beste reputatie. Dikwijls wordt ervan uitgegaan dat orgaanvlees je cholesterol de hoogte in jaagt en het zelfs zware metalen zou bevatten.
Orgaanvlees bevat inderdaad veel cholesterol, maar heeft minder nadelige gevolgen dan verzadigd vet dat in veel vleessoorten voorkomt. De hoeveelheid metalen is zo miniem dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Maar het is wel geen goed idee om elke orgaanvlees dag te eten.
Orgaanvlees eten biedt daarnaast ook een aantal voordelen. Het bevat namelijk voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B of ijzer.
Van neus tot staart
Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn termen die vandaag meer dan ooit van toepassing zijn. Ook in de keuken. Heel wat milieubewuste chefs hebben het niet meer moeilijk met het zogenaamd slachtafval – veelal orgaanvlees – dat eigenlijk perfect bereidbaar en eetbaar is.
Bereid het beest ‘van neus tot staart’ is een gedachte die stilaan terrein wint in ’s werelds meest prestigieuze keukens. Dus waarom niet in de jouwe?
Alcoholvrij bier: een opmerkelijke Europese opmars in 2024
Alcoholvrije bieren hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt in Europa. Waar ze ooit werden gezien als een flauw...
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Mogelijkheden te over
Lever en niertjes worden her en der nog wel geserveerd, maar hersens, zwezerik, longen en milt zijn al een pak moeilijker te vinden. Nochtans smaken ze verrukkelijk én ze geven je gerecht een onverwachte speelsheid.
Wil je je gasten met orgaanvlees verwennen? Dan heb je een ruime keuze bij de Belgische Keurslagers. Orgaanvlees is daar bovenop heel veelzijdig en kan je het met allerlei sauzen, groenten en kruiden combineren.
Denk maar aan de gekende tong in Madeirasaus of niertjes op Luikse wijze. Of wat te denken van gegrild beenmerg? Maar chef Francesca Sterckx van Restaurant Mistinguett in Aarschot maakt er echt culinaire hoogstandjes mee.
Kennis en ervaring
Orgaanvlees bereiden vraagt wel wat kennis. Neem nu kalfsniertjes. Die moeten eerst van het overtollige vet ontdaan worden en vervolgens moet de hoofdslagader verwijderd worden. Ook hersenen dien je eerst zorgvuldig te kuisen voor je ze kan bakken of pocheren in een kruidige bouillon.
Dan is lever eenvoudiger om klaar te maken: gewoon bakken of grillen. Let wel: op een matig vuur, anders droogt het vlees uit. En gebruik géén zout, want dat maak het vlees hard.
Varkenswangetjes op oosterse wijze
Onze favoriet onder de orgaangerechten is varkenswang.
Ingrediënten
- 6 varkenswangen
- 2 uien
- 4 teentjes look
- 2 selderijstokken
- 2 wortelen
- 1 prei
- 1 chilipeper
- 100gr gember
- 2 stengels citroengras
- 1 vanillestokje
- 1 liter kalfsbouillon
- 20cl sake
- 10cl sojasaus
- 15cl rijstazijn
- 10cl honing
- arachideolie
- 3 steranijzen
- 2 kaneelstokjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel gemalen zwarte peper
- zout
Paddenstoelen: van champignon tot cantharel
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
#IYFV2021: 51 kooktechnieken voor groenten
Tijdens het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’ gelanceerd door de Verenigde Naties besteedt Horeca Webzine samen met Frank...
Bereiding
- Pel de knoflook en de gember en hak fijn.
- Pel vervolgens de groenten en hak fijn.
- Plet het citroengras met de achterkant van je mes en hak in stukken.
- Snij het vanillestokje in zijn lengte middendoor.
- Strooi zout over de wangen en kleur in 2 eetlepels arachideolie. Laat het vlees even rusten.
- Rooster de groenten en nappeer met de kalfsbouillon, saké en sojasaus.
- Voeg de overige ingrediënten toe en breng kort aan de kook.
- Laat het geheel drie uur sudderen.
- Verwijder het vlees en zeef de bouillon.
- Serveer met rijst en gewokte groenten.
Conclusie
Je kan orgaanvlees gerust op je menukaart zetten. Het valt zeker in de smaak en is gezond, zolang het met mate wordt gegeten.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Orgaanvlees kopen
Koop orgaanvlees bij een slager die je goed kent of een Keurslager in je buurt.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!