Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. En jij als abonnee maakt tweemaandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag: grondwitloof, een iconische Belgische groente.
Grondwitloof, iconische Belgische groente
Grondwitloof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witloofwortel wordt opgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden ingetafeld en waaruit het ‘witte loof’ terug te voorschijn schiet. Grondwitloof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem.
Grondwitloof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Veel telers houden de uitgesproken smaak van hun witloof in stand door de opkweek van eigen zaaizaad dat vaak van generatie op generatie binnen het bedrijf werd veredeld. Het is dan ook niet te verwonderen dat de specifieke smaak van het grondwitloof het karakter van de teler in zich draagt.
Een sterke binding met de traditie en met de aarde motiveerde de producenten van het grondwitloof tot de oprichting van de vzw Brussels Grondwitloof. Samen met de vzw ijveren de producenten voor de instandhouding en de verdere uitbouw van de teelt.
Historiek
Voor het ontstaan van de witloofteelt moeten we terug naar het begin van de 19de eeuw naar Schaarbeek. De groentetelers van toen, de boerkoezen, teelden o.a. capucienenbaard waarvoor zij dikke wortels gebruikten en na verloop van tijd gingen de boerkozen zich toeleggen op de verbetering van de eerste scheut. Hierdoor evolueerde de Brusselse capucienenbaard automatisch in de richting van de huidige witloofkroppen.
Aanvankelijk bleef de teelt beperkt tot Schaarbeek maar op het einde van de 19de eeuw groeide er ook interesse in aangrenzende gemeenten. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de ‘witloofdriehoek’ Brussel-Mechelen-Leuven.
Vandaag is de teelt en de forcerie van grondwitloof uitgestrekt over een vrij groot grondgebied van Vlaanderen met als kern Vlaams-Brabant.
Witloof uit volle grond
Grondwitloof is een seizoensproduct. Je vindt het in de winkelrekken en bij de producenten vanaf september tot in mei. Dankzij de sticker van de vzw Brussels Grondwitloof op de verpakking ben je er zeker van dat het witloof op de traditionele manier geproduceerd werd.
De teelt van grondwitloof is een arbeidsintensieve zaak. Er komt heel wat bij kijken vooraleer het op je bord belandt. Zelf grondwitloof kweken kan natuurlijk ook. We geven je graag enkele tips mee.
Twee erkenningslabels
Dankzij een initiatief van de vzw Brussels Grondwitloof bestaan er voor het grondwitloof vandaag twee erkenningslabels: het Europese BGA-label voor Brussels Grondwitloof en het Vlaamse label Streekproduct.be voor Brabants Grondwitloof.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Brussels Grondwitloof
Brussels Grondwitloof is de meest traditionele soort geteeld in de regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf.
De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.
Sinds 2008 is de benaming ‘Brussels Grondwitloof’ beschermd met het Europees streeklabel Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brussels Grondwitloof’ ook het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ en de naam van de producent.
Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.
Brussels Grondwitloof
Brabants Grondwitloof is grondwitloof dat geteeld werd in Vlaanderen uit zaden gekweekt door zaadfirma’s op basis van kruisingsschema’s. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en de witloofkroppen kunnen met of zonder dekgrond geteeld worden.
Sinds 2008 heeft Brabants Grondwitloof een erkenning als Streekproduct.be en herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in.
Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brabants Grondwitloof’ ook het label ‘streekproduct.be’ en de naam van de producent.
Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.
Grondwitloof bereiden
Deze iconische groente kan op verschillende manieren worden bereid en verwerkt, maar dus eerder voor warme bereidingen: stoven, braiseren of bakken in de pan. Maar ook wel in salade.
Recept van Frank Fol
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: De Grote Groentebijbel, vzw Brussels Grondwitloof, Streekproduct.be