De productiviteit verbeteren van je horecamedewerkers kan met deze 7 tips

5/5

Je zaak draait goed en je bent niet ontevreden. Maar het kan beter. Efficiënter. De productiviteit van de medewerkers beter. Alleen, je ziet het niet. “Zo doen we het al jaren!” En dus verandert er niets.

Verandering

Elke verandering begint met het besef dat het anders kan of moet. De daarop volgende stap is de wil om te veranderen en daarna komen de vaardigheden om te veranderen.

De productiviteit van je personeel verbeteren is nodig om je concurrenten voor te zijn. En dat gaat niet om harder werken, maar om slimmer en prettiger werken.

Leg daarom de nadruk op de prestaties van je team en niet zozeer op de individuele prestatie van een medewerker. De ketting is immers maar zo sterk als de zwakste schakel.

Kwaliteit en motivatie

De productiviteit van je team wordt in hoge mate bepaald door processen en systemen. En door de kwaliteit en motivatie van mensen die met die processen en systemen werken.

1- Condities

Zorg voor de condities die nodig zijn om productiever te kunnen worden, zoals ambitie, doel, ruimte, vertrouwen, kaders, weten, willen, kunnen en de betrokkenheid.

001-productiviteit-electra-bar-Horeca-Webzine
Foto: The Electric Bar

2- Processen en systemen

Zet processen en systemen op om de productiviteit te verhogen.

3- Organisatiestructuur

Pas de organisatiestructuur aan en creëer afdelingen of subteams. Train en begeleid ze om ideeën te genereren en te realiseren. Besef dat succesvolle verbeteringen van de productiviteit hoofdzakelijk door de medewerkers worden gerealiseerd.

4- Vertrouwen en betrokkenheid

Verruim de kaders waardoor medewerkers meer vrijheden krijgen. Het vertrouwen en betrokkenheid zal verder toenemen. En daarmee een nieuwe impuls aan de organisatiestructuur en subteams geven. Want in het algemeen neemt productiviteit toe door medewerkers uit te dagen op waar ze goed in zijn. Door ze ruimte te geven passend bij het doel van een afdeling of subteam. Zorg ervoor dat ze zich ‘eigenaar’ voelen van een project of probleem. Succesvolle horecazaken creëren mogelijkheden voor hun mensen om het beste uit zichzelf te halen.

5- Fouten aanvaarden

Innoveer, experimenteer en aanvaard dat fouten maken mag.

6- Plezier op het werk

De productiviteit van je team verbeteren gaat zoals gezegd niet om harder werken. Maar om slimmer werken. En het gaat er ook om dat er meer plezier in het werk ontstaat.  

Voor een horecazaak loont het bevorderen van het werkplezier. En dit zowel in het binden en boeien van medewerkers als het bouwen van de reputatie als een aantrekkelijke werkgever op de arbeidsmarkt.

Plezier op het werk verhoogt de resultaten en de productiviteit, en verlaagt het verzuim. Hou naast de waardering en hogere zingeving, het vertrouwen, de goede prestaties en de collegialiteit die we al hebben aangereikt om de productiviteit te verhogen ook rekening met het fysiek welbevinden (voldoende inkomen, gezond en veilig gevoel), de groeimogelijkheden en de authenticiteit van je medewerkers.

Om een plezierige werksfeer te creëren kan een eerste stap zijn om de verschillende aspecten vanuit het perspectief van de organisatie te beoordelen. Op deze manier worden de wensen en eisen van het management van een organisatie inzichtelijk. Een volgende stap is alle medewerkers de verschillende aspecten te laten evalueren. Als er een grote leegte bestaat tussen de scores van het management en de scores van de medewerkers, dan kan je actie ondernemen.

7- Resultaten

Maak de resultaten inzichtelijk, stel ze samen bij en vier de geboekte successen.

De productiviteit van je team verbeteren

Tijd om aan de slag te gaan! Zo kan dat bijvoorbeeld met Horecaforma. Met bewezen tools haalt de Vlaamse sectororganisatie het beste uit je medewerkers en teams. Er zal energie vrijkomen in het team.

Mensen zullen weer met met elkaar praten. De talenten worden benut. En de productiviteit verbetert!

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Productieve horeca

Productieve horecazaken zijn alert. Ze zien meer mogelijkheden en denken in kansen. In productieve restaurants, cafés, hotels, feestzalen, traiteurzaken,… wordt er beter gecommuniceerd.

De processen zijn er meer gestroomlijnd. En de systemen sluiten er beter aan. Hierdoor worden er minder kosten gemaakt en worden de gasten beter bediend.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights