Sommige horecaondernemers denken dat een professioneel ontwerp van een logo onnodig is, en buiten hun bereik. Dat dit dat iets is voor grote bedrijven of voor hippe designstudio’s. Niets is minder waar. In dit artikel 6 tips waar je best rekening mee houdt.
Inhoudsopgave
Goed logo
Het belang van een goed logo moet ook door kleine of middelgrote bedrijven niet worden onderschat. Een logo kan je laten maken maar met wat creativiteit lukt je dat ook wel. Hieronder zes tips waar je dan zeker rekening mee moet houden.
Symbolen
Symbolen worden door de eeuwen heen al gebruikt. Denk aan de hiërogliefen in het oude Egypte of, nog ouder, de rotstekeningen in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Symbolen waren, maar zijn nog steeds een prachtige manier om in één beeld een compleet verhaal te vertellen.
Een logo is een symbool van deze tijd. Met een logo gebruik je een symbool om informatie over jouw bedrijf te communiceren, die gemakkelijk wordt onthouden door jouw klanten en prospects.
Het stelt jouw bedrijf in staat om te communiceren met zowel visuele (beeldmerk, woordmerk, typografie, beeldelementen) als auditieve (bedrijfsnaam) signalen. Hierdoor worden deze in het geheugen van jouw doelgroep gegrift. Het is een onlosmakelijk onderdeel van jouw bedrijf. Het belichaamt hoe je klanten en prospects denken over jouw bedrijf.
Professioneel ontwerp onnodig?
Sommige horecaondernemers denken dat een professioneel logo-ontwerp onnodig is en buiten hun bereik, dat het iets is voor grote bedrijven of voor hippe designstudio’s. Niets is minder waar. Het belang van een goed logo moet ook voor kleine of middelgrote bedrijven niet worden onderschat.
Ook die zijn dagelijks bezig met het opbouwen van een merk. Het is aan de ondernemer of dat merk een positief of negatief gevoel achterlaat in de hoofden van zijn klanten. Als een logo niet belangrijk zou zijn, waarom besteden zoveel bedrijven er zoveel aandacht aan?
Branding
Als branding – het opbouwen van een identiteit – niet belangrijk was, zouden we leven in een wereld van generieke producten en diensten. In de schappen van een supermarkt bijvoorbeeld worden we dagelijks geconfronteerd met merken in alle soorten en maten. De één kleurrijker dan de andere.
Maar waarom kiezen we in een fractie van een seconde voor merk A, terwijl merk B op 10 centimeter afstand staat? Dat heeft alles te maken met het gevoel dat het merk uitstraalt. Komt het betrouwbaar over, straalt het kwaliteit uit, of heeft het juist een goedkope uitstraling?
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Vertrouwen
Logo’s en merken zijn erg belangrijk bij het beslissingsproces van nieuwe klanten. Als een klant op internet op zoek is naar een restaurant bijvoorbeeld. En hij vindt twee bedrijven die aan zijn criteria voldoen, de één met een professioneel logo en de ander niet. Voor welk restaurant zal hij dan kiezen denk je?
Het horecabedrijf met een verzorgd logo heeft op dat moment een voordeel. Want een professioneel logo wekt steeds een gevoel van vertrouwen op. En vertrouwen is één van de belangrijkste redenen waarom prospects de keuze maken voor een bedrijf of merk.
Wist je dat de meeste mensen bereid zijn om meer te betalen voor een bedrijf dat vertrouwen uitstraalt? Als je beeldmerk, website, visitekaartjes, transportmiddelen e.d. een professioneel imago uitstralen, zal je horecazaak dezelfde professionele indruk achterlaten.
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Het verschil tussen de Gault&Millau en MICHELIN Gids
De Gault&Millau en de MICHELIN Gids zijn beide invloedrijke culinaire gidsen die de kwaliteit van restaurants beoordelen, maar ze verschillen...
Zelf ontwerpen
Investeren in een professioneel ontwerp van een logo voor je horecazaak kan dus echt lonend zijn. Het is minder duur dan je denkt, en de investering betaalt zichzelf na verloop van tijd vanzelf weer terug. Ben jezelf een creatief brein, heb je wel een idee van wat het logo moet worden, en ook nog wat handig met een tekenprogramma?
Wil je op een makkelijke manier een uniek logo ontwerpen? Maak dan gebruik van Logojoy. Logojoy werkt met designers zonder dat je de hoge kosten of verplichtingen hebt. Via de website stel je heel gemakkelijk je eigen logo samen met prachtige resultaten.
6 tips om zelf een professioneel logo te maken
Niet laten zien wat een bedrijf doet
Restaurantlogo’s hoeven niet perse een beeld van eten of bestekken te bevatten. Dat iets relevant is wil nog niet zeggen dat jij het niet beter kunt. Het Mercedes-logo is geen auto. En het Apple-logo is geen computer.
Niet elk logo heeft een symbool nodig
Soms heb je enkel professioneel woordmerk nodig om je bedrijf te identificeren. Wees niet bang om je prospects (als starter) of klanten (bij een remake van een logo) via Social Media te vragen wat ze ervan vinden.
Picasso begon ergens
Je hoeft geen artiest te zijn om de voordelen van schetsen in te zien. Ideeën vloeien veel sneller van potlood naar papier, dan van je muis naar je monitor.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Laat trends over aan de mode-industrie
Trends komen en gaan. Wanneer we het hebben over het wisselen van een broek, of het kopen van een nieuwe jurk is dat prima, maar wanneer we het hebben over een merkidentiteit is levensduur het woord. Volg de menigte niet, maar val op.
Een simpel logo bevordert herkenning
Door het ontwerp simpel te houden, maak je het flexibel in grootte. Idealerwijs zou je ontwerp er goed uit moeten zien in een minimum afmeting van ongeveer 1 inch (2,54 cm). Kijk naar de logo’s van grote bedrijven als Mitsubishi, Samsung, FedEx, BBC, etc. Deze logo’s zien er simpel uit en zijn daardoor makkelijker te herkennen.
Om steeds te onthouden
Zorg ervoor dat je ontwerp één element bevat om te onthouden. Niet meer of minder. Alle sterke logo’s hebben één enkel element dat ze helpt op te vallen. Niet twee, drie of vier; één element, that’s it.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Looka, Logojoy, Toppix,