Bij de opmaak van je menu zit je soms wel met de handen in het haar om de juiste vertaling te vinden van vleesstukken. Daarom deze aanzet met al meer dan 100 vleesbenamingen in het Nederlands, Frans en Engels.
Heb je ook nog vertalingen van vlees die volgens jou correcter zijn? Stuur ze ons. Dan zetten we die erbij.
Eerste keer gepubliceerd op 21.01.2020. Update 20.07.2024
Inhoudsopgave
Algemene vleesbenamingen (Nederlands -Frans)
- Bieflap: Steak (m) Bifteck (m)
- Biefstuk (gewone): Rumsteck (m)
- Buikvlees (kalf, met stukje bot): Tendron (m)
- Doorregen spek: Poitrine de porc (f)
- Eend: Canard (m)
- Eendeborst: Magret de canard (m)
- Entrecote(tussenribstuk): Entrecôte (f)
- Gans: Oie (f)
- Grilvlees (iets doorregen): Bavette (f)
- Gehakt: Viande hachée (f)
- Gevogelte: Volaille (f)
- Gezouten vet spek: Lard gras (m)
- Haan: Coq (m)
- Haas: Lièvre (f)
- Ham: Jambon (m)
- Hazerug: Râble de lièvre (m)
- Hamlappen: Carbonades (f)
- Kalfsoester: Médaillon de veau (m)
- Kalfsschnitzel: Escalope de veau (f)
- Kalfszwezerik: Ris de veau (m)
- Kalkoen: Dinde (f)
- Kapoen: Chapon (m)
- Kip: Poulet (m)
- Kippenborst: Blanc de poulet (m)
- Kippenbout: Cuisse de poulet (f)
- Konijn: Lapin (m)
- Konijnenbout: Cuisse de lapin (m)
- Kwartel: Caille (f)
- Lamsbout: Gigot d’agneau (m)
- Lamsfilet: Filet d’agneau (m)
- Mergpijp: Os à moelleux (m)
- Niertjes: Rognons (m)
- Orgaanvlees: Abats (m)
- Ossehaas: Filet de boeuf (m)
- Parelhoen: Pintade (f)
- Ribstuk: Côte de boeuf (f)
- Rollade: Rôti de boeuf (m)
- Rosbief: Rostbeef (m)
- Rundergehakt: Viande haché(f)
- Stoofvlees (rund): Boeuf Bourgignon (m)
- Sucadelappen: Palette (f) Paleron (m)
- Ribbetjes: Travers de porc (m)
- Schouderlapjes (lams-): Epigramme (f)
- Spek: Lard (m)
- Spekblokjes: Lardons (m)
- Varkensrib: Côtelette de porc (f)
- Varkenshaasje: Filet mignon (m)
- Varkenslapjes: Grillade de porc (f)
- Wild: Gibier (m)
- Worst (gedroogd): Saucisson (m)
- Worst (vers): Saucisse (f)
- Zwijn: Sanglier (m)
Vleesbenamingen rund (Engels – Nederlands)
- Baby Top: Kogelbiefstuk
- Blade Steak(Pot Roast): Sukadelap
- Brisket: Borst(spier)
- Chuck: Schouder/Onderrib
- Chuck Roast: Stoofvlees (runderlappen, hacheevlees)
- Chuck tender (petit tender): Diamanthaas, jodenhaas
- Club Steak (Ook wel NY Steak of Strip Steak): Entrecote
- Delmonico Steak: Ribeye
- Eye of Round: Achtermuis (Rosbief)
- Flank Steak/meat: Bavette, Vinkenlap, (gehakt, tartaar)
- Flat Iron Steak: Sukade
- Filet Mignon: Ossenhaas (punt van de ossenhaas)
- Fillet: Ossenhaas, haasbiefstuk
- Hanger Steak (of Butcher’s Tenderloin): longhaas
- Mock Tender: Schoudermuis
- Prime Rib: Côte de Boeuf
- Round: Bovenbil
- Rump Cap: Staartstuk, Picanha
- Rump Steak: Biefstuk
- Short Loin: Dunne lende
- Shoulder Clod: Bloemstuk (Carpaccio)
- Sirloin: Dikke lende
- Skirt Steak: Middenrif, Omloop
- Tenderloin: Ossenhaas
- Top Round Steak: Kogelbiefstuk
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Vleesbenamingen varken (Engels -Nederlands)
- Arm Roast/Picnic Ham: Onderste deel van de schouder (met het bovenbeen)
- Baby Back Ribs: Spare Ribs
- Bacon: Spek
- Belly: Buikspek
- Blade/Shoulder Steak: Schouderkarbonade
- Boston Butt/Butt: Bovenste deel van de schouder (met het schouderblad)
- Canadian Bacon: Gekookte en gerookte ham
- Cheek/Jowl: Wang
- Cutlet: Karbonade
- Cubes: Hamblokjes
- Fat Back: Rugspek
- Foot/trotter: Onderpoot
- Ear: Oor
- Lardo: Lardo (Italiaans Rugspek)
- Leg: Ham
- Pancetta: Pancetta (Italiaans spek)
- Picnic Ham/ Arm Roast: Onderste deel van de schouder (met het bovenbeen)
- Pork Chops, center cut: Ribkarbonade
- Pork Loin: Lende, Filet
- Pork Tenderloin: Varkenshaas
- Shank/Hock: Hiel (voor maaltijdsoepen)
- Side Pork: Speklap
- Snout: Snuit, neus
- Spare Ribs: Spare Ribs
- Strips: Spek
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Vleesbenamingen lam (Engels – Nederlands)
- Best end cutlets: Lamskotelet
- Blade Chops: Karbonades, koteletten
- Bone-in-Roast: Kotelet, been, rack
- Boneless Roast: Soepvlees
- Chops: Karbonade, Koteletten
- Kebabs: Vleesspies
- Loin: Lende
- Loin Chops/Cutlet: Karbonade
- Rack of Lamb: Lamsrack
- Rib Chops: Karbonade, Kotelet
- Shank: Lamspoot
- Short Saddle: Lamszadel (Bovenrug)
- Stew Meat: Stoofvlees
- Whole Bone in Leg: Lamsbout
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!