Bloemkool – door Frank Fol uitgeroepen tot groente van het jaar in 2020 – is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens bijzonder gezond. Bovendien is bloemkool erg veelzijdig in de keuken. Het is een groente die op veel verschillende manieren kan worden bereid en die ook bij veel gerechten past.
Bloemkool
Bloemkool is, zoals de naam al zegt, de eetbare bloem van een koolsoort. Het heeft een vrij zachte, licht nootachtige smaak, die zich bij een te lange kooktijd ontwikkelt tot een uitgesproken, tamelijk onaangename koolsmaak.
Hoewel de witte variant veruit het meest bekend is, komt bloemkool in nog een aantal kleuren voor. Zo is er groene bloemkool en de puntige variant noemt men romanesco of torentjesbloemkool.
Ook kom je soms gele, oranje, rode of zelfs paarse varianten tegen. Weliswaar zien die er anders uit, maar de bereidingswijze en de smaak verschillen niet met de standaard witte variant.

Bereidingswijzen
In de inleiding van dit artikel schreven we al dat bloemkool een veelzijdige groente is. Dat was niet overdreven, want bloemkool kan op vele verschillende manieren worden bereid. Koken, stomen, stoven, bakken, roerbakken of wokken.
Maar bloemkool wordt ook in de oven bereid, geroostd of gegrild en gefrituurd. Je kan er de fameuze bloemkoolcouscous van bereiden, er soep van maken of het gewoon rauw eten.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
1- Bloemkool koken
Koken is de meest gebruikte bereidingswijze van deze bijzondere bloem, maar toch gaat er nog vaak wat fout bij het koken ervan. Bloemkool wordt veelal te lang gekookt, waardoor de groente een krachtige, vrij onaangename koolsmaak krijgt. Ook komt er zo vaak een onplezierige geur vrij.
Reken daarom op een kooktijd van 8 tot 10 minuten. Als je enkel de roosjes kookt, hoef je zelfs maar 5 tot 8 minuten te rekenen.
Gebruik weinig water en een snufje zout. Prik eventueel met een vork in de groente om de garing te testen; de dikste stukken moeten zonder al te veel moeite aan de vork blijven hangen bij een beetgaar resultaat.
Zenchef|Formitable neemt reserveringsplatform Resengo over
De Zenchef|Formitable group neemt het Nederlands-Belgisch online reserveringsplatform Resengo over. Deze aankondiging volgt nadat het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable...
Smartphone protocol op restaurant, maar niet voor 2 in bed
Als we een restaurantbezoek graag gezellig willen houden, moet de smartphone op stil. Maar in bed is het geen probleem.
Jeanne Gennar of koffie met een ziel die geurt naar meer in 2023
Voor Koffeologe Jeanne Gennar heeft koffie een ziel. Het beleven met alle zintuigen, het bezig zijn met een puur product...
2- Stomen
Stomen is een uitstekende manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Reken op een stoomtijd van 8 à 12 minuten. Laat grove stukken iets langer stomen.

3- Stoven
Stoven is een ietwat riskante bereidingswijze, omdat je bloemkool zo gemakkelijk te lang laat garen. Daardoor kunnen onaangename geuren en smaken ontstaan.
Het is wel ook een goede manier om bloemkool juist een andere smaak mee te geven met bijvoorbeeld bouillon.
Bak de bloemkoolroosjes eerst enkele minuten aan. Blus daarna af met een vloeistof naar keuze – bijvoorbeeld water, bouillon of witte wijn – en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Laat het daarna op een zacht vuur in ongeveer 15 minuten mooi zacht stoven.
Bloemkool: leuke weetjes, 12 bereidingswijzen en unieke recepten
Bloemkool is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog...
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag aandacht aan de basis van onze voeding...
4- Bakken
Gebakken bloemkool gaat goed samen met kruiden als kerrie en/of geraspte kokos. Bak roosjes op matig vuur in wat olie of boter in ongeveer 20-25 minuten mooi bruin, knapperig gaar.
5- Wokken
Verdeel de kool in kleine, zoveel mogelijk gelijke, roosjes. Zo kan je ze mooi beetgaar wokken en geeft het niet al te veel “crunch” in je gerecht.
Reken van 4 à 6 minuten alvorens ze gaar zijn. Bloemkool kan uitstekend door veel wokgerechten worden gemengd als extra groente.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
6- Bloemkool in de oven
In de oven kan bloemkool mooi geroosterd worden (zie verder), maar meer klassieke bereidingen zijn ook mogelijk. Een echte aanrader is zowel simpel als smakelijk: gegratineerde bloemkool.
Verdeel voor dit klassiek bijgerecht ongeveer 1kg bloemkool in grote roosjes. Kook ze beetgaar in water met een snufje zout in ongeveer 8 minuten.
Verwarm intussen een oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in. Giet af en verdeel de roosjes in een ovenschaal. Nappeer met een kaassaus en bestrooi met geraspte kaas. Laat deze ovenschotel in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin gratineren.
Social Media: 5 tips voor meer volgers
Een Facebookpagina of Instagram-account heb je in een handomdraai opgezet. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat...
Bier en biergist is goed voor het klimaat.
Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende...
Wat is Dry Aged rundvlees? Weetjes en 5 tips
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden. Leer in dit artikel wat...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
7- Roosteren
Het nootachtige karakter, dat normaliter weinig uitgesproken tot niet aanwezig is in bloemkool, wordt door deze bereidingswijze zodanig uitvergroot dat het onmiskenbaar is. Vandaar ook dat geroosterde bloemkool zo’n uitstekende begeleider van wat meer uitgesproken, kruidige gerechten is. Het is ook nog eens heerlijk simpel.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel een bloemkool in vrij kleine roosjes. Doe ze in een ovenschaal met een ruime hoeveelheid neutrale olie of lichte olijfolie en hussel kort door. Zorg ervoor dat je één laag hebt; als er veel op elkaar liggen lukt het roosteren niet zo goed.
Gaar onze groente van het jaar in 40 à 60 knapperig goudbruin. Schep minstens één keer tussendoor voor een gelijkmatige garing. Smaak af met grof zout, peper en eventueel kerrie of nootmuskaat. Let wel goed op voor verbranding.

8- Grillen
De grillsmaak combineert uitstekend met die van bloemkool. Het enige lastige is dat bloemkool al snel uit elkaar valt, maar daar is een oplossing voor. Snij onze groente van het jaar in dikke plakken (1,5 à 2,5 cm dikte) van boven naar beneden. Stoom ze ongeveer 8 à 10 minuten. Dep voorzichtig droog, bestrijk licht met olie. Grill enkele minuten per kant in een grillpan of op de barbecue.
9- Frituren
Net zoals vrijwel alle ingrediënten kan bloemkool gefrituurd worden in of zonder een beslaglaagje. Frituur gelijke roosjes in hete olie (190°C) enkele minuten tot ze vrij diep bruin zijn. Serveer onmiddellijk want anders komt het binnenvocht naar buiten en worden ze slap.

10- Bloemkoolcouscous
Van bloemkool kan je een gerecht maken met een textuur die erg lijkt op couscous. Het kan op twee manieren: raspen of in de keukenmachine.
Raspen geeft het beste resultaat, maar het is redelijk arbeidsintensief en kan enkel met een hele scherpe fijne rasp zodat je korreltjes krijgt die net zo groot zijn als couscous.
Het kan ook in de keukenmachine. Deel de bloemkool in roosjes zodat je een gelijkmatig resultaat krijgt. Vul de machine tot maximaal de helft en puls net zolang totdat de gewenste korrelgrootte is bereikt.

Tabouleh
Rauw zijn de korreltjes vrij zacht maar wel knapperig zodat je het bijvoorbeeld als in een tabouleh kan gebruiken. Kort gebakken gelijkt de bloemkoolcouscous op rijst of een zachte couscous; ook de smaak is vaak wat milder.
Dat bakken gaat trouwens heel simpel. Besprenkel de bloemkoolcouscous met wat olie en bak het enkele minuten op middelhoog vuur. Of doe er olie door, spreid het uit op een bakplaat en bak het op 160 à 180°C in ongeveer een kwartiertje goed.
Het is niet de bedoeling dat het erg verkleurt. Het zal overigens niet verrassen dat je bloemkoolcouscous prima hetzelfde kunt kruiden als het echte graanproduct.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
11- Bloemkoolsoep
Het is vrij eenvoudig om soep van bloemkool te maken. Hou echter rekening met de kooktijd. Zoals we al eerder aangaven moet je deze groente niet te lang koken. Neem een flinke fijngesneden ui en bak die in 10 à 15 minuten in wat olie zacht en glazig, maar niet bruin. Snij intussen 400gr geschilde loskokende aardappelen in blokjes en 1kg bloemkool in roosjes.
Voeg de aardappel bij de ui en begiet met 1 liter kippenbouillon of groentebouillon als je die vegetarisch wilt houden. Laat dit vijf minuten koken en voeg de bloemroosjes toe. Laat de soep nog 10 à 15 minuten zacht pruttelen tot de groentes zacht zijn. Pureer met een staafmixer.
Breng de soep weer aan de kook en op smaak met peper, zout, nootmuskaat of kerrie. Voeg facultatief net voor het opdienen 10cl lichtopgeklopte room toe. Als garnituur kan je een handvol grijze garnaaltjes bijserveren of flink bestrooien met versgehakte peterselie of bieslook.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
12- Rauw
Rauw is onze groente van het jaar lekker mild, met een iets pittige toon die na koken niet echt meer aanwezig is. Ook heeft het een aangenaam frisse beet. Je kunt het daarom bijvoorbeeld gebruiken in veel gevulde salades om gewoon wat extra groente toe te voegen of als hapje met een dipsausje.
Bonus: bladeren en nerf
Ook de bloemkoolbladeren kunnen worden gegeten. Was die wel goed en gebruik enkel frisse, stevige exemplaren. De stevige nerf kan je bijvoorbeeld door roerbakschotels doen. De bladeren doen het ook goed in een stamppot. De smaak is vergelijkbaar met de roosjes, wellicht iets pittiger en krachtiger.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!