De meesten van ons weten wel wat quiches zijn; een van de populairste gerechten ter wereld. Deze klassieke Franse hartige taart heeft meer te bieden dan je denkt, want er zijn vele verschillende variaties op de klassieke ‘Quiche Lorraine’. Hier delen we 20 ideeën voor quiches die best rendabele snacks of lichte maaltijden kunnen zijn in je bistro, brasserie of eetcafé.
Inhoudsopgave
Quiche Lorraine
Een van de bekendste en waarschijnlijk wel het oudste quiche-recept is ‘Quiche Lorraine’. Dit recept werd in de 16de eeuw bedacht in het pittoreske Lotharingen (in het Frans: ‘Lorraine’), een regio in het noordoosten van Frankrijk.
Het woord ‘quiche’ komt echter uit de Elzas, een gebied dat oorspronkelijk tot Duitsland behoorde. De naam zou kunnen zijn afgeleid van het Duitse ‘kuchen’, een term die voor soortgelijke gerechten wordt gebruikt.
Het klassieke recept voor ‘Quiche Lorraine’ bestaat uit een korstdeeg met heerlijke vulling van room, ei, spek en kaas. Om tijd te besparen kan je ook kant-en-klare bladerdeeg gebruiken.
Quiche met prei
Snij de prei in dunne ringen en stoom ze. Gebruik ricotta en Gruyère-kaas voor een lichte cheesecake-achtige textuur. Garneer met verse basilicum.
Quiche met spinazie
Deze quiche met spinazie bestaat uit room en Gruyère-kaas. Stoom de spinazie tot deze slap begint te worden. Voeg groene uien, zout en peper toe.
Quiche met tomaat
Dit eenvoudige recept is geïnspireerd op Italiaanse smaken en bestaat uit gesneden paprika, salami en zwarte olijven als basisingrediënten. Garneer met verse basilicum.
Quiche met champignons en spinazie
Champignons en spinazie gaan in een quiche goed samen. Gebruik champignons en grof gesneden spinazie voor het beste resultaat. Als je het in de frigo hebt liggen is het toevoegen van een beetje cheddar ook aan te raden.
Quiche met asperges en spek
Om dit heerlijke gerecht te bereiden worden asperges, room en rode pepervlokken gebruikt in combinatie met Gruyère-kaas. Het spek dient vooraf in blokjes te worden gesneden en licht te worden gebakken in olijfolie.
Quiche met chorizo
Voor deze hartige taart wordt gebruik gemaakt van de pittige Spaanse varkensworst chorizo. Manchego-kaas zorgt daarnaast voor een extra mediterrane smaak. Als je echt van pittig eten houdt, voeg dan een paar stukjes chilipeper toe.
Quiche met courgette
Courgette is een veelzijdige groente die een quiche ontzettend lekker kan maken. Voeg wat ricotta en pijnboompitten toe om wat extra textuur aan te brengen. Garneer met een mix van kruiden.
Quiche met pompoen
Deze winterquiche met pompoen is ontzettend lekker met wat fetakaas en rozemarijn er bovenop.
Quiche met spruitjes
Deze winterquiche met spruitjes is ontzettend lekker met wat spek en bladpeterselie.
Quiche met kaas en ui
Voor deze variant, in feite een ‘Quiche Lorraine’ zonder spek, kan je allerlei soorten kazen gebruiken, afhankelijk van je smaak of wat je in de frigo liggen hebt. Het wordt bij voorkeur warm gegeten in combinatie met een verse salade.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Quiche met broccoli
Deze hartige taart met broccoli is ontzettend lekker met wat mozzarella en rozemarijn er bovenop.
Quiche met gerookte zalm
De quiche met gerookte zalm is een heerlijk, smaakvol licht verteerbaar visgerecht. Bereid deze quiche met een laag roomkaas en mozzarella, en voeg wat broccoli en spinazie toe voor een goede combinatie van smaken.
Quiche met forel en waterkers
Andere soorten vis lenen zich ook goed voor een quiche. Probeer er eens een met verse forel en voeg knapperige groene waterkers toe voor een heerlijke pittige nasmaak.
Quiche met spinazie en fetakaas
Dit is nog een voorbeeld van een quiche met spinazie, maar bij deze variant wordt er ook fetakaas gebruikt. Snij de feta in blokjes en voeg deze wanneer je de quiche aan het bakken bent pas aan het einde toe. Dit zorgt ervoor dat de kaas niet verbrandt.
Quiche met artisjokken
Je quiche ziet er misschien uit als een griezelig gezicht van een alien, maar door de artisjokken in dikke plakken te snijden maakt dit gerecht pas echt indruk. Voeg mozzarella toe voor een prachtige gladde afwerking.
Quiche met aubergine
Aubergine voegt iets bijzonders toe aan elke quiche. Deze groente is het lekkerste in combinatie met cherrytomaatjes, ui, een scheutje knoflook en een paar verse kruiden.
Quiche met doperwtjes en rucola
Als hoofdingrediënt springen de doperwtjes er niet meteen uit bij het bereiden van de quiche, maar wanneer je ze met met prei en rucola combineert, heb je een lekker, mooi groen en gezonde lchte maaltijd.
Quiche met groene erwten en spek
Dit is nog een voorbeeld van een gezonde en voedzame quiche met doperwtjes, dit keer met spek erbij.
Quiche met schelvis
De uitzonderlijke smaak van schelvis maakt van deze quiche een heerlijk gerecht. Doe er erwten of broccoli bij, leg er een stuk tomaat zonder vel bovenop en bekroon die met ansjovis.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!