Update 1/11/2024
Heel wat mensen zijn er zich niet van bewust, maar er bestaan regels over hoe je correct sushi moet eten. De Japanse chef Naomichi Yasuda van Sushi Bar Yasuda zet de 5 basisregels nog eens op een rijtje.
Inhoudsopgave
Sushi
Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst gezuurd met rijstazijn. En vaak ook met zeewier en gecombineerd met vis, zeevruchten, gebakken ei en/of groenten.
De ingrediënten en presentatie van de rijsthapjes kunnen sterk verschillen en bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. De garnituur is vaak rauwe vis, maar sommige veelgebruikte varianten maken gebruik van gekookte ingrediënten.
Soorten sushi
Maki
Maki is de meest bekende soort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol met een gemiddelde diameter van 3 à 4 centimeter die vervolgens in kleinere stukken wordt gesneden.
Temaki
De Temaki kenmerkt zich door haar kegelvormige uiterlijk. De vullingen zijn daarbij van de bovenkant zichtbaar. Het wordt vooral gebruikt om de sushi op een mooie manier te kunnen presenteren.
Uramaki
Uramaki staat ook wel bekend als de ‘inside-out’ en wordt meestal gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. De Uramaki heeft zowel haar vulling als zeewier aan de binnenkant. En is dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd.
Nigiri
Traditioneel is een Nigiri een schijfje vis, gamba, inktvis of ei op een bedje van rijst. In Japan legt men hier traditioneel een beetje wasabi tussen voor extra body. In Europa wordt de wasabi los geserveerd omdat niet iedereen deze pittige smaak lekker vindt.
Gunkan
Een Gunkan is een Nigiri omringd door zeewier. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor een extra topping. De Gunkan kan verschillende soorten toppingen bevatten zoals viskuit en garnalen.
Andere sushi
Naast deze bekendere soorten bestaan er nog een heleboel andere soorten sushi. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
De 5 basisregels om sushi te eten
Zoals wel vele gerechten uit een andere cultuur wordt ook sushi in onze regio verkeerdelijk geserveerd én gegeten. Hieronder enkele tips en basisregels van de Japanse chef Naomichi Yasuda van Sushi Bar Yasuda.
1- Mix de wasabi nooit met de sojasaus
Als je vaak met vrienden sushi eet, ken je gegarandeerd wel iemand die een brok wasabi in de sojasaus gooit en de twee mengt.
Dat is dus not done. Het verpest de smaak van de wasabi, de aroma’s van de soja verdwijnen volledig en de drek die overblijft na het mengen verbergt de mooie kleuren van je sushi. En het is een boeltje voor de afwasser in het sushirestaurant.
2- Dubbeldippen is niet toegestaan
Nee, nooit, never, jamais. Dubbeldippen is verboden volgens de sushi-etiquette. Niet alleen zadel je de volgende dipper zo op met de smaak van jouw sushi, de kans bestaat dat de kleefrijst te nat wordt en uit elkaar valt.
De juiste manier om te dippen hangt af van welke sushi je op je bord hebt liggen. Een maki, dat zijn de hapjes die gehuld zijn in zeewier, sop je kort met de rijstkant in de sojasaus. De nigiri, het rolletje rijst met vis op, leg je op de zijkant om daarna de viskant kennis te laten maken met het donkere brouwsel.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
3- Laat je stokjes af en toe liggen
Met stokjes eten is leuk, zeker als je het ook een beetje kan, maar je moet de chopsticks niet altijd ter hand nemen. Enkel bij de nigiri is het aangewezen dat de houten hulpstukken gebruikt.
Heb je een maki voor je liggen, dan mag je die gewoon met je vingers richting de sojasaus en daarna je mond bewegen.
4- Eet de gember niet met de sushi
De kans is groot dat er bij je portie sushi ook een beetje ingelegde gember komt. Je weet wel, die roze sliertjes die je op tafel ziet liggen.
Wel, laat die maar in een apart potje weken. Het is niet de bedoeling dat je dat samen met je sushi in één hap naar binnen werkt. De ingelegde gember moet je als een hapje eten na je maaltijd.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
5- Afschudden is voor op het herentoilet
Nog een laatste regel over sojasaus om mee af te sluiten: laat je hapje nooit uitlekken boven het potje saus. Dat wordt in Japan als iets heel onbeleefds ervaren. Het gezegde daar luidt: afschudden is alleen voor op het herentoilet. Dat is duidelijk.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: METRO, Wikipedia