• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

De 8 typische wijnen uit de Elzas (Alsace)

Horeca Webzine by Horeca Webzine
09/02/2021
in Kennisbank, Weetjes, Wijnen
0
De 8 typische wijnen uit de Elzas (Alsace)
8
SHARES
535
VIEWS

De wijnen uit de Elzas worden vernoemd naar de druiven waarvan ze zijn gemaakt. Elke druif heeft een eigen herkenbare smaak. Van strak droge tot uitgesproken zoete dessertwijnen, er is voor ieder wat wils. De wijnen zijn herkenbaar door de lange, slanke flessen, die ook wel “Flûtes d’Alsace” worden genoemd. En dan is er ook nog de crémant, geen druif maar wel een uitzonderlijke wijn.

Elzas (Alsace)

De Alsace is honderd procent Frans, maar doet hier en daar Duits aan. Niet zo gek, want het gebied in het noordoosten van Frankrijk ligt pal tegen Duitsland aan.

Het wordt in het westen begrensd door de Vogezen en in het oosten afgescheiden van Duitsland door de Rijn. De Elzasser wijngaarden liggen in een strook van 120 kilometer lang en slechts 4 kilometer breed en nemen een unieke plaats in onder de Franse wijngebieden.

Bovendien is het wijngebied in het verleden nogal vaak van ‘eigenaar’ gewisseld. En dat resulteert in een culturele blend. Vakwerkhuizen, fleurige bloembakken en regionale gerechten zoals flammkuchen roepen dat Duitse beeld op, maar er zijn talloze kenmerken die de streek echt Frans maken. De Elzassers zelf zitten niet te wachten op welk etiket dan ook. Zij noemen hun streek uniek en gelijk hebben ze. De Alsace heeft immers het beste van twee werelden!

Dat is even begrijpelijk als de druivensoorten, die voor de wijnproductie gebruikt worden, namen dragen als Riesling, Gewürztraminer of Sylvaner. Deze druiven, die uitsluitend in de Elzas voorkomen, worden gebruikt voor uitstekende, en heerlijk verfrissende witte wijnen. Maar er is meer.

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Pinot Blanc

Deze pinot is het jonge broertje van de pinot gris, die ook weer familie is van de pinot noir. De smaak van een Pinot Blanc uit de Elzas herken je aan de ronde, romige fruittonen, die doen denken aan appeltjes en perzik, met een verleidelijk zacht tintje.

Deze wijn is de trouwe vriend van mosselen en asperges, maar combineert ook goed met veel andere (lichte) maaltijden met vis of gevogelte, salades en quiches.

Daarnaast is de Pinot Blanc door zijn zachte smaak een aangename verfrisser bij romige gerechten. Ook lekker bij de borrel met een smeuig kaasje. Pinot blanc en de druif auxerrois worden vaak samen gemixt en dan staat er Pinot Blanc of Pinot op de fles. Ook wordt pinot blanc vaak gebruikt voor de basiswijn van de Crémant d’Alsace.

Pinot Gris

Eigenlijk nergens anders presenteert een Pinot Gris zich zo rijk en compleet als in de Elzas. Dit maakt de Pinot Gris d’Alsace een wijn die je bijna blind kan herkennen, met een spannende mix van florale, fruitige en kruidige aroma’s.

Aan tafel is de Pinot Gris d’Alsace multi-inzetbaar. Het is een wijn om de wereld mee rond te koken. Het hoge smaakgehalte met exotische en kruidige aroma’s zorgt ervoor dat deze wijn moeiteloos combineert met rijke gerechten, van zoet tot pittig. Artisjok, kokos, koriander, kerrie, pompoen, hete pepers en hartige gerechten met zoet fruit, een Pinot Gris d’Alsace weet er raad mee.

Pinot Gris d’Alsace kan op verschillende temperaturen geschonken worden. Hoe kouder, des te lichter en strakker hij smaakt. Schenk je hem warmer, dan wordt hij rijker en ronder.

Pinot Noir

Pinot Noir d’Alsace staat bekend om zijn aroma’s van rood fruit. Net zoals bij riesling, is pinot noir een druif die zich aanpast aan het klimaat en de bodem waarop hij groeit – ook wel ‘terroir-gevoelig’ genoemd. De wijnen van deze druif kunnen dus veel van elkaar verschillen in smaak. Extra spannend om te proeven dus!

Pinot Noir d’Alsace kan variëren van een lichte, soepele, helderrode wijn met de vrolijke smaak van viooltjes, frambozen en kersen, tot een vollere wijn, die op eikenhout is gerijpt. Serveer deze wijnen licht gekoeld.

In Nederland is de Pinot Noir d’Alsace nog iets minder bekend. Af en toe tref je hem aan in de supermarkt. Bij de betere slijterij, wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem sowieso.

Riesling

De Riesling is het paradepaardje van de Elzas. Niet voor niets wordt hij hier ‘de koning’ genoemd. Riesling met een Grand Cru status is een bewaarwijn die er op fles vele jaren op vooruit kan gaan.

Riesling d’Alsace is vaak wat aromatischer dan Rieslings uit andere gebieden, dit komt vooral door het zonnige klimaat en de enorme variatie aan bodemtypes waarop de druif staat aangeplant zoals kalk, leisteen, graniet of mergel (ook wel ‘terroir’ genoemd).

Aan tafel is Riesling een echte alleskunner. Met zijn subtiele aroma’s en frisse zuren sluit hij bijvoorbeeld prachtig aan bij vis, schaal- en schelpdieren. Maar hij voelt zich ook op zijn gemak bij gevogelte en wit vlees. Een gastronomische wijn bij uitstek.

De wijnen uit de Elzas worden vernoemd naar de druiven waarvan ze zijn gemaakt. Elke druif heeft een eigen herkenbare smaak.

Gewürztraminer

Zonder twijfel is de Gewurztraminer de meest herkenbare druif uit de Elzas. Gewürz staat in het Duits voor kruidig, wat een belangrijk kenmerk is voor deze geurige witte druif. Bij deze wijnen stuiven de geuren van mango, lychee en rozen werkelijk het glas uit. Alle zintuigen worden op scherp gezet!

Een Gewurztraminer d’Alsace is te herkennen aan de aroma’s van rijper fruit en een lichte zwoelheid. Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.

Sylvaner 

Sylvaner, soms ook wel silvaner genoemd, is waarschijnlijk de minst bekende druif uit de Elzas, maar daarom niet minder van kwaliteit. Deze druif combineert het prettig drinkbare van de pinot blanc met het wat strakkere karakter van de Riesling.

De druif rijpt laat en dat geeft de wijn veel zuren en een laag alcoholgehalte. Het is daarmee een echte zomerwijn.

In Nederland is de Sylvaner nog iets minder bekend, maar bij de betere slijterij-wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem wel.

Muscat d’Alsace

De Muscat d’Alsace is in tegenstelling tot de Muscats uit Zuid-Frankrijk geen zoete dessertwijn, maar een droge wijn die fantastisch combineert met allerlei groentegerechten.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar Muscat is de enige droge wijn die echt naar druif smaakt. Dat pure fruit, in combinatie met verleidelijke bloesemaroma’s en zijn zachte zuren maken hem extra lekker om in de lente te drinken. Solo, bij salades en, net als in de Elzas zelf, bij verse, witte asperges.

In Nederland is de Muscat d’Alsace nog iets minder bekend. Af en toe tref je hem aan in de supermarkt. Bij de betere slijterij, wijnhandel of wijnwebwinkels vind je hem sowieso.

Crémant d’Alsace

Geen druif, maar wel één van de meest bijzondere wijnen van de Alsace: de Crémant d’Alsace. Een elegante, mousserende wijn.

In Frankrijk zijn ze gek op Crémant d’Alsace. Daar is het, na Champagne, de meest gedronken mousserende wijn. Voor thuisconsumptie staat deze bubbel bij de Fransen zelfs op nummer 1.

De delicate Crémant d’Alsace wordt op traditionele wijze gemaakt, meestal van pinot blanc, maar ook van pinot gris, riesling of chardonnay. Ook zeer geliefd is de Rosé Crémant d’Alsace. Crémant d’Alsace is ideaal als feestelijk aperitief, eventueel met een lichte amuse erbij, maar ook heerlijk bij een gerecht met vis.

Lees meer over de wijnen uit de Elzas.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: alsacewijnen.nl

Tags: weetjeswijnwijnbesprekingwijnen in de kijker
Share8TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Serveersters in het rood krijgen meer fooi

Next Post

Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

Saffraanboerderij met B&B in de Belgische Kempen viert haar 2de levensjaar

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.