Sollicitatieverlof: wat is dat?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Sollicitatieverlof: wat is dat? 1

Update 12/07/2023

Tijdens een opzeggingstermijn mag je werknemer, met behoud van loon, van het werk wegblijven om een nieuwe job te zoeken. Het sollicitatieverlof geldt zowel voor voltijdse als deeltijdse werknemers maar slechts in verhouding tot de duur van de arbeidsprestaties.

De duur van sollicitatieverlof

Je mag slechts een halve dag sollicitatieverlof nemen. Enkel tijdens de laatste 26 weken van de opzeggingstermijn mag de werknemer van het recht om van het werk afwezig te zijn een- of tweemaal per week gebruik maken mits de duur van deze afwezigheid in totaal niet meer dan 1 arbeidsdag per week bedraagt.

Zit je in outplacement dan mag je tijdens de volledige duur van de opzeggingstermijn een- of tweemaal per week van het werk afwezig zijn mits de duur van deze afwezigheid in totaal niet meer dan 1arbeidsdag per week bedraagt.

Een nieuwe job zoeken

De afwezigheidsdagen zijn bedoeld om een nieuwe job te zoeken en mogen niet voor een ander doel gebruikt worden. Je bent echter niet verplicht om uitleg te geven over je bezigheden op de afwezigheidsdagen. 

De werkgever kan evenmin eisen dat je zou bewijzen dat je effectief naar werk gezocht hebt. 

sollicatieverlof-sollicitatie-solliciteren-horeca-webzine (1)

Planning

Wanneer je je sollicitatieverlof opneemt wordt in onderling akkoord beslist maar als de werkgever moeilijk doet mag jij zelf kiezen. Het is niet mogelijk om de afwezigheidsdagen op te sparen en achteraf te recupereren (tenzij partijen hierover akkoord zouden zijn). 

Deeltijds

Het sollicitatieverlof geldt ook voor de deeltijdse werknemers maar slechts in verhouding tot de duur van de arbeidsprestaties.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Ontslagadvies

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten