Op het eerste ‘World Pasta Congres’ op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten door de 40 aanwezige pastaproducenten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en is volgens de initiatiefnemers althans één van de meest milieuvriendelijkste en voedzaamste producten die wereldwijd op tafel komen.
World Pasta Day
Wat een leuke dag vandaag (25 oktober) om pasta te eten. Om je favoriete maaltijd extra in het zonnetje te zetten, hebben we 14 leuke pastaweetje voor je verzameld. Benieuwd hoeveel je er al van wist.
1- Oorsprong
De oorsprong van pasta ligt waarschijnlijk in het oude China; het verhaal gaat dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco polo in de 13de eeuw het recept van lintvormige deegwaren uit China heeft meegebracht.
2- Twee of drie ingrediënten
De meeste gedroogde pasta’s bestaan maar uit twee ingrediënten: griesmeel en water. Aan verse pasta wordt vaak ei toegevoegd. Deze ingrediënten worden gekneed tot een zacht deeg – een pasta – en vervolgens uitgerold, gesneden of gevormd tot de gewenste pastavorm.
3- Aanbevolen porties
Alle voedingscentra in de wereld bevelen om 75 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
5- De spaghetti-lepel
Wist je dat het gat in de spaphettilepel bedoeld is om te bepalen wat één portie spaghetti is?
6- Pasta koken
Spaghetti koken is niet moeilijk, als je een paar simpele basisregels volgt. Doe de pasta pas in het water als dat kookt, voeg wat zout toe aan het water, gebruik ruim water en roer de spaghetti regelmatig door. Zo voorkom je plakkende pasta. Olie is helemaal is helemaal niet nodig.
Gedroogde spaghetti kookt in 8 tot 9 minuten gaar, verse spaghetti wat sneller. Het is lekker als de pasta ‘al dente is’, dus niet te zacht. Dat kan je maar op één manier controleren en dat is door te proeven.
Bijt tijdens het koken regelmatig in een pastasliert en hou zo in de gaten dat de spaghetti niet te ver doorgekookt worden.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
7- Voedingswaarde
Pasta is allerminst een dikmaker. Pasta geeft energie. Daarom is het onder sporters ook zo’n populair voedingsmiddel. Spaghetti en consoorten zit vol vezels, zeker de volkoren variaties, en is een uitstekend onderdeel van een gezond dieet.
8- Snel verteerbaar
Hoe langer de pasta is gekookt, hoe sneller je lichaam het verteert. Je lichaam doet er een stuk langer over om al dente pasta te verwerken.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
9- Welke saus bij welke pasta?
De regel is meestal hoe fijner de saus die je bij de pasta serveert, hoe fijner de pasta die je kiest. In de supermarkt vind je zelfs extra dunne pasta, die blijft drijven, voor in soep.
10- Room in carbonara
Als je room in je carbonara doet, haal je de woede van heel Italië op je hals. Carbonara maak je enkel met pancetta en ei. Als je ei door de warme pasta roert, stolt het tot een soort ‘scrambled egg’-saus. Maak het af met peper en Parmezaanse kaas.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
11- Welke wijnen schenken bij pasta?
Er is niets lekkerder dan een bijpassende wijn bij jouw zelfgemaakte pasta. De variatie wijn erbij is bijna oneindig. Maar welke wijn past bij nu bij welk gerecht? Vraag het gerust aan de sommeliers in onze community.
12- Prima voor je huisdier
Heb je veel te veel pasta gekookt, of gewoonweg te plat gekookt? Weet dat je die prima aan je hond of kat kan voeren. Het is zelfs goed voor ze! En dan zeggen mensen dat Lady en De Vagebond fictie is.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
13- Gelukshormoon
Pasta maakt je gelukkig. Het hoge gehalte aan koolhydraten zorgt ervoor dat je meer serotonine produceert. Juist, het gelukshormoon.
Bonus
Heb je tijdens World Pasta Day ook pasta op het menu? Deel je foto in onze groep op Facebook.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!