Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 21.009 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

huiskamerrestaurant-horeca-webzine

Huiskamerrestaurants vallen vaak niet officieel onder de traditionele horecasector, hoewel ze er functioneel dicht bij staan. Omdat ze eten en gastvrijheid bieden, vertonen ze veel overeenkomsten met de traditionele restaurants, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in regelgeving en structuur. Hier zijn de 5 vlakken waarop ze concurreren en zich onderscheiden.

Inhoudsopgave

Huiskamerrestaurants

Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een intieme, huiselijke sfeer kunnen genieten van een maaltijd. 

Huiskamerrestaurants zijn vaak informele eetgelegenheden die zich buiten de traditionele horeca om bewegen en soms moeilijk te traceren zijn, aangezien ze vaak niet officieel geregistreerd zijn als restaurant. Er is dus geen exacte en centrale registratie van het aantal huiskamerrestaurants in België.

Huiskamerrestaurants populair

Huiskamerrestaurants zijn vooral populair in steden als Brussel, Antwerpen, en Gent, waar foodies op zoek zijn naar unieke eetervaringen.

In sommige gemeenten kan een huiskamerrestaurant eenvoudig geopend worden, terwijl andere striktere vereisten hebben voor vergunningen en inspecties.

Veel van de huiskamerrestaurants opereren op basis van mond-tot-mondreclame, sociale media, of platformen zoals Airbnb Experiences of gespecialiseerde lokale sites.

Verschil in regelgeving en structuur

Vergunningen en regelgeving

Huiskamerrestaurants vallen vaak in een grijze zone wat betreft regelgeving. Sommige gemeenten eisen dat ze aan dezelfde hygiëne- en veiligheidsnormen voldoen als reguliere restaurants, terwijl andere gemeenten meer vrijheid bieden. De regelgeving kan variëren afhankelijk van het aantal gasten en de frequentie van de activiteiten.

Verzekeringen en BTW

Een officieel restaurant is geregistreerd als horecabedrijf, betaalt btw en heeft vaak aansprakelijkheids- en personeelsverzekeringen. Huiskamerrestaurants opereren vaak op kleinere schaal, en sommige kiezen ervoor om als particulier te opereren zonder een volledige horeca-registratie, vooral als het aantal etentjes beperkt is.

Kleine onderneming vs. informeel concept

Veel huiskamerrestaurants worden geleid door hobbykoks of chef-koks die vanuit passie koken, zonder volledige bedrijfsstructuur. Als ze echter regelmatig open zijn en structureel inkomsten genereren, kunnen ze wel in de categorie “kleine onderneming” of zelfs “restaurant” vallen volgens de wet.

Toezicht en controles

Traditionele restaurants vallen onder toezicht van instanties zoals het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) in België, dat toeziet op voedselveiligheid. Voor huiskamerrestaurants geldt dit toezicht ook, maar vaak alleen wanneer ze geregistreerd zijn of door de gemeente of het FAVV gecontroleerd worden.

Concurrentie voor traditionele restaurants

Huiskamerrestaurants vormen op bepaalde vlakken zeker concurrentie voor traditionele restaurants, maar hun impact en doelgroep verschillen. Hier zijn 5 vlakken waarop ze concurreren en zich onderscheiden.

1. Unieke beleving

Huiskamerrestaurants bieden vaak een intieme en persoonlijke sfeer, waardoor gasten zich meer verbonden voelen met de chef en de locatie. Voor fijnproevers die op zoek zijn naar een exclusieve, kleinschalige ervaring, kunnen huiskamerrestaurants een aantrekkelijk alternatief zijn voor standaardrestaurants.

2. Kleine menukaart en flexibiliteit

Huiskamerrestaurants werken vaak met een beperkt menu, dat meestal seizoensgebonden en lokaal gericht is. Dit stelt hen in staat om een scherpe focus op kwaliteit te houden en flexibel in te spelen op beschikbare ingrediënten en trends, iets wat grotere restaurants soms minder snel kunnen doen.

3. Kostenefficiëntie en personeelskosten

Omdat ze vanuit huis opereren, hebben huiskamerrestaurants meestal lagere overheadkosten. Ze hebben vaak minder personeel, geen huur van een commerciële ruimte, en soms lagere kosten voor vergunningen. Dit kan hen in staat stellen om tegen lagere prijzen te concurreren.

4. Afwijkende regelgeving

Traditionele restaurants moeten voldoen aan strikte eisen voor hygiëne, vergunningen en veiligheid. Hoewel ook huiskamerrestaurants vaak aan bepaalde eisen moeten voldoen, kunnen zij vanwege hun kleinschaligheid soms flexibeler zijn, wat voor sommige chefs en ondernemers aantrekkelijk kan zijn.

5. Beperkt publiek en specialisatie

Veel huiskamerrestaurants hebben een nichepubliek en werken op reservatiebasis, waardoor ze zelden een directe bedreiging vormen voor de grotere, meer diverse klantengroepen van de traditionele restaurants. Huiskamerrestaurants trekken vaak foodies en avontuurlijke eters aan die speciaal naar hen op zoek zijn.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Conclusie 

Hoewel huiskamerrestaurants technisch gezien niet altijd volledig onder de horecasector vallen, bevinden ze zich wel in het verlengde daarvan. Ze bieden een alternatief voor het traditionele restaurant door te focussen op kleinschaligheid, een intieme sfeer, en persoonlijk contact, vaak geleid door mensen die hun passie voor koken willen delen op een toegankelijke, informele manier.

Huiskamerrestaurants worden dan ook vaak geclassificeerd als alternatieve eetgelegenheden en kunnen, afhankelijk van de schaal en frequentie, wel of niet aan dezelfde wettelijke verplichtingen voldoen. We kunnen dus stellen dat huiskamerrestaurants concurrentie vormen voor de traditionele restaurants.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights