Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men daar wel het best bij serveert.
Inhoudsopgave
Zoete garnituur
Bij wild, zo is de algemene opvatting, serveert men een garnituur van zoete vruchten, rode bosbessen, cranberry’s, stoofpeertjes, gemengde compotes,…
In wezen stamt dit uit de Duitse keuken. Achttiende-eeuwse reizigers uit Engeland en Frankrijk die in Duitsland te gast waren, vermeldden met enige verbazing deze zoete begeleiding bij wildgerechten. In Frankrijk stond men hier altijd afwijzend, en de laatste tijd nog aarzelend tegenover.
Wijn
Het is de wijn die de diepste oorzaak is van de verschillende tradities. In het witte-wijnland Duitsland dronk en drinkt men nog altijd, vaak ietwat mollige, witte wijn bij wild. En dan is er geen enkele wanklank met compote of zoete garnituur.
Met een rode wijn is er echter altijd een zekere wrijving. Men moet dan ook zeker geen slok rode wijn nemen na een hapje appelmoes. De tannine in de rode wijn zal wat al te scherp aankomen.
En een rode Bordeaux zal alle aantrekkelijkheid verliezen. Beaujolais of Bourgogne is daar wat makkelijker in. Ook een Rhône-wijn met zijn soms iets zoete kruidigheid kan er wel tegen.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Niet steeds zoete garnituur
Bij wild hoeft niet perse zoete garnituur. Seizoensgroenten zoals witloof en spruitjes smaken heerlijk bij haas en fazant, bij hert en wildzwijn, en benadeelt de wijn zeker niet. Net zo min trouwens als bleekselderij, dat zelfs elke rode wijn flatteert.
Geef een mooie rode wijn de eer die hem toekomt, wees voorzichtig met zoete garnituren of serveer een mooie mollige witte wijn.
Nog enkele tips
Ook wij krijgen vaak de vraag welke wijn het beste past bij wildgerechten. En daarom geven we hier enkele handige tips als het gaat om het combineren van wild en wijn. Volg je de twee tips, dan kan het eigenlijk niet misgaan.
Dit zijn 50 weetjes en uitspraken van vrouwelijke topchefs
Hier zijn 50 weetjes, tips, innovaties, uitspraken, persoonlijke uitdagingen en overwinningen van vrouwelijke topchefs die de culinaire wereld hebben veroverd....
Week van de Steak-Friet 2024: van 4 tot 11 oktober
Week van de Steak-Friet wordt in 2024 gevierd van 4 tot 11 oktober. Deze jaarlijkse campagne, georganiseerd door VLAM, zet...
Hoe zie jij de toekomst van robots in de horeca in 2025?
Het gebruik van robots in de horeca revolutioneert de sector door efficiëntie en innovatie te bevorderen. Hoe zie jij de...
Week van de Friet 2024: stuur een foto van je (favoriete) frituur
Versgebakken, knapperig en heerlijk goudgeel. Dat zijn de woorden die ons te binnen schieten als we denken aan frietjes van...
Vissen van de herfst 2024: pladijs en schartong
De dagen worden korter, het wordt kouder. Een stukje vis kan dan heerlijk smaken. En als je kiest voor seizoensvissen...
Tip 1: Bepaal het smaakgehalte van het gerecht.
Kies voor een wijn die qua smaakgehalte overeenkomt met het smaakgehalte van je gerecht. Zo gaan krachtige wijnen perfect samen met een rug van everzwijn die ook krachtig van smaak is.
Schenk je daarentegen een krachtige wijn bij een gebraden fazant dan zal de wijn de verfijnde smaak van dit gerecht volledig overstemmen. Andersom zal een lichte en elegante wijn niet goed tot uiting komen naast dat krachtige everzwijn.
Samengevat: krachtige wijnen bij krachtige wildgerechten en lichte, elegante wijnen bij de wat meer verfijnde gerechten.
Weilandshof
Hotel-Restaurant De Kommel
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? KLIK HIER.
Tip 2: hou rekening met de bereidingswijze
Een gegrild stuk vlees met een krokant korstje vraagt om een andere wijn dan een zalvende stoofpot. Het mondgevoel dat een gerecht karakteriseert speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste wijn. Zowel gerechten als wijnen bewegen op een schaal tussen een “strak” en “filmend” mondgevoel.
Denk bij een strakke smaak bijvoorbeeld aan een schijf citroen en bij filmend aan een romige soep. Bij wijnen geven tannines en zuren een strak mondgevoel en het ontbreken hiervan veroorzaakt daarentegen een romig en filmend mondgevoel.
Het advies is om ook hier te gaan voor overeenstemming: een gerecht met een strak mondgevoel vraagt om een “strakke wijn” en bij een gerecht met een filmend mondgevoel past vanzelfsprekend een ‘filmende wijn’.
Wijnsuggesties per soort wild
Edelhert
Omdat het vlees van edelhert wat steviger smaakt dan dat van ree combineert edelhert het beste met een warme, wat stoerdere wijn die hoog op smaak is. Denk hierbij aan een Barolo uit Italië. Een mooie Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano komen eveneens in aanmerking. Ook goede opties zijn een Malbec of een stoere rode Bourgogne.
Eend
Bij gerechten met eendenborstfilet doen rode wijnen waarin de Cabernet Sauvignon of Merlot druiven domineren het goed. Een stevige rode Bourgogne zoals Côte de Beaune of Côte de Nuits is er ook niet verkeerd bij. Of ga voor een mooie droge rosé uit Navarra of Corbières. Bij gebraden wilde eend met saus waarin vruchten naar voren komen is een Chileense Carmenère en Argentijnse of Chileense Malbec heerlijk.
Sociale media als een verlengstuk van de merkbeleving in 2025
Een sterke aanwezigheid op sociale media betekent niet automatisch dat een restaurant ook verkoop genereert. Er kunnen verschillende redenen zijn...
Dit zijn de 8 belangrijkste horecabeurzen in Europa
Er zijn verschillende toonaangevende horecabeurzen in Europa waar professionals uit de sector samenkomen om de nieuwste trends, technologieën en producten...
Het berekenen van de werkelijke prijs: 10 tips en weetjes
Het berekenen van de werkelijke prijs van gerechten in een restaurant kan ingewikkeld zijn, omdat er veel factoren zijn die...
Verhoog je rentabiliteit met deze 7 strategieën in 2025
Het rentabiliseren van de horeca in 2025 zal afhangen van diverse factoren die invloed hebben op de sector, zoals veranderende...
Een geslaagde workshop “Bier & Muziek” organiseren in 7 stappen
Een workshop “Bier & Muziek” organiseren in je horeacazaak klinkt ongetwijdeld als een leuk en creatief evenement. Maar hoe begin...
Fazant
Bij gesmoorde fazant met zuurkool is Chardonnay uit vele windstreken lekker. Ook een Pinot Gris uit de Elzas of een Grauburgunder uit Oostenrijk of Duitsland. Rode wijnen van de Pinot Noir druif uit Chili, Frankrijk en Zuid-Afrika. Zachte rode wijnen als Volnay, Pommard en Saint Emilion leveren vaak harmonieuze combinaties op met fazant. Als wit: Bourgogne, Hermitage en Graves.
Een prettige verrassing is om een gebraden fazantje te laten vergezellen door een halfdroge Riesling. Nog gedurfder: schenk er een weelderig-kruidige Gewürztraminer bij.
Haas
Bij hazerug passen vele mooie rode wijnen. Persoonlijk vind ik een Franse Pinot Noir erg lekker bij dit gerecht. Komen er vruchten zoals bijvoorbeeld bessen of appel in het gerecht voor, dan is een lekkere Beaujolais Villages een aanrader. Bij hazepeper past dan weer beter een Malbec uit Argentinië of een stevige Italiaan van de Primitivodruif.
Wild konijn
Bij wild konijn kan je zowel witte als lichte rode wijn serveren. Kies als witte wijn een Pinot Gris of Pinot Grigio. Crozes Hermitage Blanc en een witte Côtes de Provence zijn eveneens aangename begeleiders. Kies als rode wijn een Valpolicella Classico of Sangiovese uit Italie.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Patrijs
Drink hierbij een Chardonnay uit de Bourgogne. Ook de wat lichtere rode Bourgognes komen in aanmerking. Heb je echte wilde grijze patrijsjes? Laat dan een mooie rode Bordeaux of dito Bourgogne ze alle eer bewijzen. Denk aan Pauillac en Margaux (Bordeaux) of Aloxe Corton, Gevrey-Chambertin of Beaune (Bourgogne). Maar je kunt ook een goede Chileense Cabernet Sauvignon bij patrijs schenken.
Everzwijn
Kies bij everzwijn voor een wijn met spierballen! Denk daarbij aan een Barolo of Amarone. Is het gerecht heel verfijnd bereid? Probeer dan eens een Margeaux, Saint-Emilion of, als het budget het toelaat, een van de grote Bourgognes: Gevrey-Chambertin, Pommard of Corton.
Wildstoofpotjes
Ook bij stoofpotjes drinken we een stoere wijn zoals een Malbec uit Argentinië, Gigondas, Chateauneuf du Pape of Nebbiolo.
Wildpâté
Omdat wildpâté meestal wordt geserveerd als voorgerecht ga je best niet te hoog op smaak zitten met de begeleidende wijn. Lekker is een Rioja Crianza of een soepele rode Bordeaux. Serveer je wildpâté met een mooie rosé uit de Provence dan zal je zeker indruk maken!
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Meer tips
Heb je meer tips, deel ze in onze groep.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!