Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten of herinrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat of valt met de efficiëntie van je keuken. Dit zijn enkele tips en de veel voorkomende missers bij het inrichten en/of herinrichten ervan.
Restaurantkeuken
Bij een restaurantkeuken denk je algauw aan een ruimte waar het eten bereid wordt. Maar er is zoveel meer. Een restaurantkeuken bestaat namelijk uit meerdere delen:
- De productieruimte: de koude keuken, de warme keuken, de afwasruimte;
- De personeelsruimte: wc, kleedkamer en eventueel een kantine;
- De stockageruimte voor de droogwaren;
- De ruimte voor de reinigingsmaterialen en onderhoudsproducten;
- De reserve voor keukengereedschappen, schalen en serveermaterialen.

Tips voor het inrichten van de restaurantkeuken
Voldoe aan de wettelijke eisen
Zorg dat je keuken voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van de HACCP-wetgeving. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door het FAVV. Twijfel je? Contacteer de voorlichtingscel of neem met ons contact.
Investeer in materiaal
Koop apparatuur die handelingen van de medewerkers kunnen overnemen of het hen gemakkelijker maken. Investeer liever iets meer in materiaal. Want als je bv straks veel groenten wilt (laten) snijden, kan een robot je veel tijd of geld besparen. Dus erg belangrijk voor de kostprijs van de gerechten. Je kan nieuwe keukenapparatuur aanschaffen, maar er is ook heel wat tweedehands op de markt.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Hygiëne-eisen
Schoonmaken van de keuken is een vervelende klus waarop niemand zit te wachten. Er worden hygiëne-eisen gesteld aan de restaurantkeuken. Dus is het handig om apparatuur te kopen die eenvoudig schoon te maken is.
Uitstraling
Een open keuken met een mooie grill in het midden krijgt meer uitstraling en sfeer als je gebruikmaakt van veel roestvrij staal. Ga voor advies over de inrichting van een restaurantkeuken naar gespecialiseerde leveranciers.
Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.
Eerder dit jaar lokte de uitspraak van Giuseppe Peppino veel polemiek uit. Daarom vandaag een kleine quiz omtrent de Italiaanse...
Daarom Dry Aged rundvlees op restaurant; de 5 redenen
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden.
Vandaag Wereldtonijndag: 4 gezonde en duurzame alternatieven voor tonijn
Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur....
Missers bij het inrichten van de restaurantkeuken
Gebrek aan loopruimte
Een veelvoorkomend probleem in een (kleine) restaurantkeuken is een gebrek aan loopruimte voor de koks. De apparatuur is vaak zo dicht bij elkaar geplaatst dat er maar één persoon bij kan staan.
Te weinig koeling
Ook een veelgemaakte fout is het installeren van te weinig koeling. Doordat het gebruik van convenience-producten steeds populairder wordt, zijn grote koelruimtes vrijwel noodzakelijk geworden. Je vindt allerlei koeling zowel nieuw als tweedehands.

Te weinig bergruimte
Vaak blijkt na ingebruikname van de nieuwe restaurantkeuken dat er te weinig ruimte is om materiaal neer te zetten en te rangschikken. Een veel geziene noodgreep is het monteren van een extra wandplank. Maak daarom vooraf een lijstje met al het materiaal dat je zal nodig hebben in je keuken.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Goede afzuigkap is belangrijk
Het is lastig om je kookkunsten te tonen in een ruimte waar je niet door de rook en dampen heen kunt kijken. Een goede afzuigkap is een must. Maar de benodigde capaciteit wordt nogal eens onderschat. Dus koop een dampkap die groot genoeg is. Maar die ook voldoende krachtig de dampen wegzuigt.
Contacteer een ervaren installateur
Een restaurantkeuken inrichten is een hele investering. En het inrichten ervan wordt sterk onderschat. Laat je begeleiden door een ervaren installateur of vraag ons advies. Vertel er alvast bij of je links- of rechtshandig bent. Want dat verandert de routing totaal.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol keukenmateriaal met service. In de webshop vind je alle merken, maar je kan in de winkel te Brakel terecht voor professioneel advies.
Bij Chef & Knife Belgium kan je trouwens ook je messen laten slijpen en zelfs leasen. Dankzij de unieke leasingformules moet je niet meteen de volle som op tafel leggen, maar betaal je een vast jaarlijks huurbedrag. Een aanrader!
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Passie voor de Horeca