Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
keuken-missers-tips-inrichten-restaurantkeuken

Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten of herinrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat of valt met de efficiëntie van je keuken. Dit zijn enkele tips en de veel voorkomende missers bij het inrichten en/of herinrichten ervan.

Restaurantkeuken

Bij een restaurantkeuken denk je algauw aan een ruimte waar het eten bereid wordt. Maar er is zoveel meer. Een restaurantkeuken bestaat namelijk uit meerdere delen:

  • De productieruimte: de koude keuken, de warme keuken, de afwasruimte;
  • De personeelsruimte: wc, kleedkamer en eventueel een kantine;
  • De stockageruimte voor de droogwaren;
  • De ruimte voor de reinigingsmaterialen en onderhoudsproducten;
  • De reserve voor keukengereedschappen, schalen en serveermaterialen.
restaurantkeuken Rosval Antwerpen galerij 4

Tips voor het inrichten van de restaurantkeuken

Voldoe aan de wettelijke eisen

Zorg dat je keuken voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van de HACCP-wetgeving. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door het FAVV. Twijfel je? Contacteer de voorlichtingscel of neem met ons contact.

Investeer in materiaal

Koop apparatuur die handelingen van de medewerkers kunnen overnemen of het hen gemakkelijker maken. Investeer liever iets meer in materiaal. Want als je bv straks veel groenten wilt (laten) snijden, kan een robot je veel tijd of geld besparen. Dus erg belangrijk voor de kostprijs van de gerechten. Je kan nieuwe keukenapparatuur aanschaffen, maar er is ook heel wat tweedehands op de markt.

Hygiëne-eisen

Schoonmaken van de keuken is een vervelende klus waarop niemand zit te wachten. Er worden hygiëne-eisen gesteld aan de restaurantkeuken. Dus is het handig om apparatuur te kopen die eenvoudig schoon te maken is.

Uitstraling

Een open keuken met een mooie grill in het midden krijgt meer uitstraling en sfeer als je gebruikmaakt van veel roestvrij staal. Ga voor advies over de inrichting van een restaurantkeuken naar gespecialiseerde leveranciers.

Missers bij het inrichten van de restaurantkeuken

Gebrek aan loopruimte

Een veelvoorkomend probleem in een (kleine) restaurantkeuken is een gebrek aan loopruimte voor de koks. De apparatuur is vaak zo dicht bij elkaar geplaatst dat er maar één persoon bij kan staan.

Te weinig koeling

Ook een veelgemaakte fout is het installeren van te weinig koeling. Doordat het gebruik van convenience-producten steeds populairder wordt, zijn grote koelruimtes vrijwel noodzakelijk geworden. Je vindt allerlei koeling zowel nieuw als tweedehands.

restaurantkeuken Rosval Antwerpen galerij 5

Te weinig bergruimte

Vaak blijkt na ingebruikname van de nieuwe restaurantkeuken dat er te weinig ruimte is om materiaal neer te zetten en te rangschikken. Een veel geziene noodgreep is het monteren van een extra wandplank. Maak daarom vooraf een lijstje met al het materiaal dat je zal nodig hebben in je keuken.  

Goede afzuigkap is belangrijk

Het is lastig om je kookkunsten te tonen in een ruimte waar je niet door de rook en dampen heen kunt kijken. Een goede afzuigkap is een must. Maar de benodigde capaciteit wordt nogal eens onderschat. Dus koop een dampkap die groot genoeg is. Maar die ook voldoende krachtig de dampen wegzuigt.

Contacteer een ervaren installateur 

Een restaurantkeuken inrichten is een hele investering. En het inrichten ervan wordt sterk onderschat. Laat je begeleiden door een ervaren installateur of vraag ons advies. Vertel er alvast bij of je links- of rechtshandig bent. Want dat verandert de routing totaal.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers 38

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol keukenmateriaal met service. In de webshop vind je alle merken, maar je kan in de winkel te Brakel terecht voor professioneel advies. 

Bij Chef & Knife Belgium kan je trouwens ook je messen laten slijpen en zelfs leasen. Dankzij de unieke leasingformules moet je niet meteen de volle som op tafel leggen, maar betaal je een vast jaarlijks huurbedrag. Een aanrader! 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Passie voor de Horeca

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten