• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?

Horeca Webzine by Horeca Webzine
14/11/2020
in Kennisbank, Weetjes
0
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
6
SHARES
489
VIEWS

Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling. De meeste vriezers werken niet of heel slecht als de omgevingstemperatuur onder de 10°C komt.

Eigenaardige vaststelling

Eigenaardig voor een apparaat dat binnenin juist een temperatuur onder nul realiseert. Als je de diepvriezer in een slecht geïsoleerde schuur zet, loop je in de winter het risico dat alles wat erin zit ontdooit. Waarom heeft een koelapparaat een relatief warme omgeving nodig om te functioneren? Dat zochten we even uit.

Gasvorming

Twee zaken zijn daarbij van belang. De eerste heeft te maken met de manier waarop een vriezer koelt. IJskasten en vriezers koelen door een koelmiddel dat via leidingen het apparaat binnenstroomt, daar warmte onttrekt, naar buiten stroomt en daar de warmte weer afstaat.

Het is mogelijk om warmte aan de relatief koude binnenkant te onttrekken en aan de warme buitenkant af te staan doordat een koelmiddel tijdens dit proces omgezet wordt van vloeibaar naar gasvorming en terug. Als gasvormige damp condenseert tot een vloeistof komt er namelijk warmte vrij. En als een vloeistof verdampt, onttrekt dit warmte aan de omgeving. Dit ervaar je ook als je ontsmettingsmiddel met alcohol gebruikt. Als dat van de huid verdampt, dan voelt dat koud aan.

gratis abonnement Horeca Webzine

Lees ook:

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Scoren met fermenteren: extra veel tips en 4 recepten

Drukverschil

Bij een koelapparaat wordt een samengeperst, vloeibaar koelmiddel de zogeheten verdamper ingespoten. Daar wordt de druk verlaagd waardoor het koelmiddel verdampt en warmte onttrekt aan de binnenkant van het toestel. Het verdampte koelmiddel wordt daarna weer uit de vriezer in de compressor gezogen waar het onder druk samengeperst wordt. Dan raakt het warmte kwijt door in de zogeheten condenser aan de achterkant van het toestel te condenseren tot vloeistof.

Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt. Dit geldt voor moderne koelers die bijvoorbeeld werken met het koelmiddel methylpropaan (handelsnaam R600a). Door de technische instelling aan te passen of een ander koelmiddel te gebruiken kunnen fabrikanten het temperatuurbereik een beetje aanpassen, maar daar zitten ook beperkingen aan.

vriezer Horeca Webzine
Er bestaan wel diepvriezers die blijven werken bij een omgevingstemperatuur tot 5°C of zelfs -15°C. 

Klimaatklasse

Elke diepvriezer is ingedeeld in een klimaatklasse die het temperatuurbereik aangeeft waarvan de fabrikant garandeert dat het apparaat op de juiste manier blijft werken. Deze klimaatklassen zijn internationaal gestandaardiseerd. De laagste, subnormale (SN) klasse moet geschikt zijn voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C en de hoogste, tropische (T) voor +16°C tot +43°C. Daarom kom je bij bijna alle koel- en vrieskasten 10°C of 16°C als ondergrens tegen.

De problemen die ontstaan onder de 10°C hebben ook te maken met condensvorming, zoals je bijvoorbeeld ziet op autoruiten als het buiten koud is. Dat gecondenseerde water kan problemen geven voor de vriezer, met name voor de elektronica en de behuizing.

Er bestaan wel diepvriezers die blijven werken bij een omgevingstemperatuur tot 5°C of zelfs -15°C. Maar daar bestaat nog geen klimaatklasse voor. De vraag is of het bij die temperatuur niet energie-efficiënter is om je diepvriezer uit en open te zetten.

vriezer Horeca Webzine ERA online services partner
– ADVERTENTIE –

Diepvriezer kopen

Wanneer je etenswaren langdurig wilt opslaan, is invriezen de beste methode.

Diepvriezers voor de horeca heb je in verschillende uitvoeringen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een grote inhoud hebben. Er zijn hoge en lage uitvoeringen. Sommige toestellen hebben een enkele deur, terwijl andere 2 of zelfs 4 deuren hebben. Een kwestie van smaak en van ruimte.

Het aanbod van Maxima Kitchen Equipment omvat staande vriezers in diverse afmetingen en uitvoeringen.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Dorine Schenk

Tags: consumentdiepvrieshobbykokhoreca-uitbaterhorecamedewerkerkennisbankkoeltechniektechnologievriezerweetjes
Share6TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Rechtsstaat in gevaar! Geen wettelijk kader voor maatregelen

Next Post

Pizza Factory: gloednieuwe pizzeria in Gent sinds 1 oktober

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Pizza Factory: gloednieuwe pizzeria in Gent sinds 1 oktober

Pizza Factory: gloednieuwe pizzeria in Gent sinds 1 oktober

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.