De horeca is het kloppende hart van elke stad. Restaurants, cafés en bars bieden niet alleen culinaire ervaringen, maar ook ontmoetingsplekken die bijdragen aan de lokale economie en cultuur. Toch worden horecazaken in grote Europese steden steeds meer geconfronteerd met een groeiend probleem: de bevoorrading. Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak te krijgen. Dit probleem heeft niet alleen gevolgen voor de ondernemers, maar ook voor de gehele stedelijke economie en leefbaarheid.
Inhoudsopgave
Waarom is de bevoorrading een uitdaging?
De logistiek in grootsteden wordt beïnvloed door een combinatie van hoofdzakelijk 4 factoren die de bevoorrading bemoeilijken:
1. Strengere klimaatregelgeving
Veel Europese steden zetten sterk in op verduurzaming en hebben ambitieuze doelstellingen voor het terugdringen van CO₂-uitstoot. Een van de maatregelen is het instellen van zero-emissiezones in stadscentra, waar alleen voertuigen met lage of geen uitstoot mogen rijden. Hoewel deze regelgeving cruciaal is voor een duurzamere toekomst, bemoeilijkt het de toegang voor traditionele vrachtwagens en bestelwagens die nog op fossiele brandstoffen rijden.
Vanaf 2025 zullen naar verwachting dertig tot veertig grote steden in Europa dergelijke zones hebben. Leveranciers moeten hierdoor investeren in elektrische voertuigen of alternatieve transportmiddelen, wat niet alleen duur is, maar ook vraagt om een herziening van hun hele logistieke model.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
2. Stedelijke infrastructuur en verkeer
De infrastructuur in grote steden is vaak niet ontworpen voor het intensieve vrachtverkeer van vandaag. Nauwe straten, beperkte laad- en losplaatsen, en verkeersdrukte maken het voor chauffeurs een uitdaging om horecazaken tijdig te bevoorraden.
Bovendien nemen steden steeds vaker maatregelen zoals autoluwe zones en beperkingen op vrachtverkeer tijdens piekuren, wat de bevoorradingstijden verder inperkt.
3. Toename van online-bestellingen
Horecaondernemers passen zich aan de digitale revolutie aan en bestellen steeds vaker online. Hoewel dit efficiënt lijkt, leidt het tot kleinere, frequentere leveringen. Dit verhoogt het aantal transportbewegingen in de stad, wat weer bijdraagt aan verkeersopstoppingen en milieuproblemen.
Voor leveranciers betekent dit ook meer ritten, hogere kosten en een grotere logistieke uitdaging.
4. Personeelstekort
Een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs in heel Europa verergert de situatie. Zonder voldoende gekwalificeerde chauffeurs worden leveringen vertraagd of zelfs helemaal gemist, wat directe gevolgen heeft voor horecazaken die afhankelijk zijn van een constante stroom aan verse producten.
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling....
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat...
Gezonder eten in je bedrijfsrestaurant met dit 4-stappenplan
Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten!
Dit zijn de 7 zonden binnen de dienstverlening
Binnen de dienstverlening waar de horeca onder valt, worden negatieve gedragingen beschreven als ‘de zeven zonden van de dienstverlening’. Probeer...
Gevolgen voor de horeca
De logistieke uitdagingen hebben een directe impact op de bevoorrading van de horecazaken, zowel operationeel als financieel:
1. Verstoorde leveringen
Restaurants, cafés en bars hebben vaak strakke schema’s voor de levering van verse ingrediënten. Vertragingen of leveringsproblemen kunnen leiden tot een tekort aan producten, wat het menu en de klanttevredenheid beïnvloedt. Een Michelin-sterrenrestaurant dat geen toegang heeft tot bepaalde verse producten kan zelfs tijdelijk genoodzaakt zijn gerechten aan te passen.
2. Stijgende kosten
Leveranciers die moeten investeren in elektrische voertuigen en nieuwe logistieke oplossingen berekenen deze kosten vaak door aan hun klanten. Voor kleine horecazaken kan dit een flinke financiële klap betekenen. Bovendien verhogen extra transportbewegingen door frequente leveringen de logistieke kosten, wat uiteindelijk de marges van horecaondernemers onder druk zet.
3. Complexere planning
Beperkte toegangstijden en strengere regels dwingen horecaondernemers om hun planning aan te passen. Dit vereist meer coördinatie en flexibiliteit, zowel van het personeel als van leveranciers. Een gemiste levering kan snel leiden tot operationele chaos.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
Oplossingen voor de toekomst
Hoewel de uitdagingen groot zijn, worden er ook innovatieve oplossingen ontwikkeld om de bevoorrading in grootsteden efficiënter en duurzamer te maken:
1. Investeren in duurzame logistiek
Leveranciers moeten investeren in elektrische voertuigen, bakfietsen en andere zero-emissie transportmiddelen die toegang hebben tot stadscentra. Dit vraagt om initiële kosten, maar kan op lange termijn bijdragen aan een duurzamere bevoorradingsketen.
2. Samenwerking tussen partijen
Steden, horecaondernemers en logistieke bedrijven moeten samenwerken om oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld door gezamenlijke distributiecentra buiten de stad te creëren, waar leveringen worden gebundeld en met duurzame voertuigen naar het centrum worden gebracht.
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Zoektocht naar medewerkers blijft ook in 2025 een uitdaging
Een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers is ook in 2025 voor de horecasector een aanzienlijke uitdaging. Deze problematiek, die...
Vijftien Mastercooks bij de 1.000 beste restaurants in de wereld
Niet minder dan 28 Belgische restaurants behoren tot de 1.000 beste ter wereld volgens "La Liste", de gastronomische ranglijst van...
3. Slimme technologie
Digitalisering kan helpen om logistieke processen efficiënter te maken. Met behulp van data-analyse kunnen leveringen beter worden gepland, waardoor wachttijden en verkeersdrukte worden verminderd.
4. Herziening van regelgeving
Overheden moeten rekening houden met de impact van hun regelgeving op de stedelijke economie. Een flexibele aanpak, zoals het toestaan van leveringen buiten piekuren of het aanbieden van subsidies voor duurzame investeringen, kan een balans bieden tussen duurzaamheid en economische behoeften.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Conclusie
De bevoorrading van horecazaken in grote Europese steden staat onder druk door afnemende bereikbaarheid en strengere regelgeving. Hoewel de uitdagingen aanzienlijk zijn, bieden ze ook kansen om logistieke processen te herzien en duurzamer te maken.
Samenwerking tussen ondernemers, leveranciers en overheden is essentieel om innovatieve oplossingen te implementeren. Alleen door gezamenlijk actie te ondernemen, kan de horeca blijven floreren in een stedelijke omgeving die steeds complexer wordt.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!