Het gebeurt wel vaker op café, brasserie of in restaurants die geen toezicht houden op de garderobe dat er, al dan niet opzettelijk, jassen verdwijnen van de kapstok. Maar wie is nu verantwoordelijk in dit geval. De horeca-uitbater of de gast? We zochten het even uit en geven je hier ook nog 9 tips hoe je jouw garderobe veilig of veiliger kan maken voor de jassen van de gasten.
Inhoudsopgave
Jas weg uit garderobe
‘De directie is niet aansprakelijk voor verlies, diefstal en/of beschadiging van uw eigendommen’. Bij veel garderobes hangen bordjes met deze tekst. Ze geven het gevoel dat je als horeca-uitbater vogelvrij bent. Maar is dat ook zo?
“Nee”, menen Peter Meijer en Michel van Dijk, juristen bij DAS. “Als je als gast een jas, tas, hoed of wat dan ook in een bewaakte garderobe afgeeft, is sprake van bewaarneming. De horeca-uitbater is dan verplicht om wat je ter bewaring hebt afgegeven later weer onbeschadigd terug te geven.”
Als horeca-uitbater moet je de jas of tas dus op een veilige manier opbergen en beschermen tegen diefstal en schade. Verdwijnt er iets, dan is de horeca-uitbater aansprakelijk voor het verlies.
De bordjes waarin de directie zich vrijwaart voor aansprakelijkheid, hebben volgens de juristen dan ook vrijwel nooit enige juridische waarde.
Bij sommige organisaties ben je verplicht je jas af te geven bij een garderobe. Ook als dit kosteloos is, is het bedrijf aansprakelijk voor verlies of schade, menen de juristen en heeft de horeca-ondernemer nog steeds de plicht om de zaken van de gasten te beschermen.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Kapstok
Is de garderobe gratis en bovendien niet verplicht, dan hangt het van de situatie af wie aansprakelijk is. In de meeste gevallen zal geen sprake zijn van bewaarneming en komt het risico van verlies of beschadiging dus voor rekening zijn voor de gast, aldus de juristen Meijer en Van Dijk.
“Hang je bijvoorbeeld je jas of hoed aan de kapstok in een stampvol café en kan iedereen er bij, dan zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat je bewust het risico hebt genomen dat er wat met je jas of hoed gebeurt.” Lees hier meer over.
“Mag ik uw jas aannemen?”
In het geval dat iemand van het personeel uitdrukkelijk vraagt om de jas aan te nemen, wordt er in dit geval een ongeschreven bewaargevingsovereenkomst gesloten. Dit houdt in dat je als uitbater goed voor de jas zorgt en dat je die na bewaring ook weer terug geeft. Als je dat niet kan, ben jij aansprakelijk.
Hetzelfde geldt trouwens voor spullen die in de jas zitten. Een portefeuille of een gsm bijvoorbeeld die in de jaszakken blijven zitten. Deze spullen werden op dat ogenblik mee in bewaring gegeven en vallen dus ook onder de verantwoordelijkheid van de uitbater.
Het feit of een uitbater al dan niet verzekerd is voor diefstal, doet er niet toe. Verzekering of niet, de gast heeft steeds recht op een vergoeding.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
9 tips voor je garderobe
Voor elk type van garderobe gelden een aantal specifieke adviezen.
- Maak een goede combinatie van dubbele en enkele garderoberekken om ruimte te besparen. Per 10 dubbele garderoberekken 1 enkel rek is meestal een goede verhouding.
- Gebruik verrijdbare rekken, dat scheelt tot 100 maal lopen per vol rek.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
- Gebruik hangers in plaats van vaste haakjes, dat werkt sneller, neemt niet meer ruimte in beslag. In combinatie met verrijdbare rekken is een oplossing met hangers tientallen keren sneller: er hoeft niet meer per jas gelopen te worden, maar slechts 1 maal per 100 jassen.
- Gebruik voor omzetcontrole een kassaprinter of ticketprinter. Bij de gemiddelde garderobe wordt 10-40% omzetverlies geconstateerd door slordig werken of diefstal.
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Zoektocht naar medewerkers blijft ook in 2025 een uitdaging
Een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers is ook in 2025 voor de horecasector een aanzienlijke uitdaging. Deze problematiek, die...
Vijftien Mastercooks bij de 1.000 beste restaurants in de wereld
Niet minder dan 28 Belgische restaurants behoren tot de 1.000 beste ter wereld volgens "La Liste", de gastronomische ranglijst van...
MVO wordt steeds belangrijker voor de horecasector in 2025
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt steeds belangrijker voor de horecasector in 2025. Dit komt door veranderende consumentverwachtingen, strengere regelgeving en...
Elke serveerster haat ook deze 4 dingen. Doe het niet!
Op café gaan is dikke fun. Voor een serveerster ook. Tenzij je weer eens een van die ‘grappige’ opmerkingen bovenhaalt...
- Een ticketprinter voorkomt ook vermissingen: ieder kaartje is voorzien van datum, tijd, eventueel type jas en plek in de garderobe.
- Deel je garderobe op in afdelingen: dit zorgt voor sneller weghangen en terugvinden. Geef de afdelingen letters, bijvoorbeeld A tot en met F en deel je de balie zo in dat bezoekers bij de juiste afdeling gaan staan. Ticketprinters kunnen kaartjes printen per afdeling, met elk een eigen nummerreeks. In plaats van één getallenreeks, bijvoorbeeld van 1 tot 100 of meer, zoek je sneller naar een letter-getalcombinatie zoals bijvoorbeeld B98 of D121.
- Gebruik paraplutasjes voor het ophangen van paraplu’s. Dat is sneller, neemt minder ruimte in beslag en voorkomt vermissingen.
- Hang een juridisch getoetst garderobereglement op. Dit voorkomt te hoge uitkeringen bij vermissingen.
- Maak een indeling met telkens één gangpad en twee rijen rekken. Dat scheelt ruimte.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Gelderlander, Businessinsider, Radio2, Garderobe.nl