Lekker koken; het kan ook zonder tonijn. Dit zijn 4 gezonde en duurzame alternatieven.

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Horeca Webzine Tonijn Tonijnvrij vis

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de consumptie van tonijn risico’s inhoudt. Tonijnen zijn roofdieren en hebben een niet te onderschatten functie in het ecologische evenwicht in de oceanen. Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur. Er zijn tal van alternatieven.

Steeds meer kwik in tonijn

Het is al langer bekend dat de concentratie van kwik in tonijn elk jaar met enkele procenten toeneemt. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel. Ook aan de lever en de nieren. En kwik is bovendien gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen.

Jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen een hoger risico op dit type aandoeningen te ontwikkelen. Net dit doelpubliek houdt de consumptie van grote zeevissen en zeedieren best in de gaten.

Belangrijke functie

Tonijnen zijn toproofdieren die bovenaan de voedselketen staan en daarom een niet te onderschatten functie hebben in het ecologische evenwicht in de oceanen.

Door de liefde voor tonijn bij de consument komen tonijnpopulaties steeds meer onder druk te staan waardoor enkele soorten op dit moment al matig tot ernstig bedreigd zijn.

De Zuidelijke Blauwvintonijn is het ernstigst bedreigd, maar andere soorten wacht hetzelfde lot als we niet overschakelen op een duurzamere visconsumptie.

Tonijnvrij restaurant

Ben je omwille van deze redenen ook tot het besluit gekomen dat tonijn echt niet meer kan, dan ga je misschien op zoek naar een goed alternatief. Als kok heb je een belangrijke rol. Aandacht voor de gezondheid van jouw klanten kan trouwens een extra marketingtroef zijn.

Goede alternatieven voor tonijn

Er zijn tal van alternatieven voor tonijn zoals de echte bonito, cobia en de geelstaart koningsvis. Maar je kan ook aan de slag gaan met onbeminde minder gekende vissoorten. Je scoort er zeker ook wel mee!

Echte bonito

Volgens de VISwijzer is de echte bonito uit de Oostelijke Stille Oceaan een prima keuze. Deze soort is niet overbevist en het vissen brengt minimale schade toe aan de natuur.

De echte bonito is een straalvinnige vis uit de familie van de makrelen. De echte bonito behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis wordt ook wel gestreepte tonijn genoemd. Verder is hij ook bekend onder de namen skipjack of skipjacktonijn. Het is een gestroomlijnde, snel zwemmende vis die in alle tropische zeeën voorkomt. En al is de gelijkenis groot, de echte bonito behoort niet tot de ‘echte’ tonijnen uit het geslacht Thunnus. De vis is voor de visserij van groot commercieel belang. In 2011 werd er meer dan 2,5 miljoen ton van deze vissoort gevangen. In de blikjes tonijn die in onze supermarkten verkocht wordt, zit vaak deze vissoort.

alternatieven voor tonijn
Echte bonito, ook wel gestreepte tonijn of skipjack(tonijn) genoemd

Cobia

Cobia is een van die vissoorten die, wanneer ze in open zee worden gekweekt, zonder inputs of chemische toevoegingen, en met een bepaald aandeel plantaardige eiwitten, in sommige landen het biolabel (organische aquacultuur) kunnen claimen. Biologische aquacultuur is de vorm van aquacultuurproductie die voldoet aan een reeks specificaties die bepaalde productiecriteria opleggen die “biologisch” worden genoemd. Het is in zekere zin het aquacultuur-equivalent van biologische landbouw. Wild wordt cobia heel zelden gevangen.

Cobia Open Blue is een lekkere vette vis die de tonijn doet vergeten. En heeft heel wat gastronomische troeven. Met zijn rijke smaak en stevige textuur is hij ronduit uniek, ongeacht de bereidingswijze. Zowel rauw of kortgebakken.

alternatieven voor tonijn
Cobia Open Blue

Geelstaart koningsvis

De Geelstaart Koningsvis (Seriola lalandi) gelijkt qua smaak en textuur sterk op de grote tonijnsoorten. De geelstaart komt voor in de Stille Oceaan. Hij wordt ook al op meerdere plaatsen in de wereld – o.a. in Nederland – succesvol gekweekt van larve tot vermarktbare vis. De geelstaart wordt al vaak geserveerd in de Aziatische restaurants in Europa. En valt zeer in de smaak bij sushi-liefhebbers.

alternatieven voor tonijn
Geelstaart Koningsvis

Zet Noordzeevis op de kaart

Ook forel, makreel of sardienen zijn goede alternatieven voor tonijn. Of beter nog; volg het voorbeeld van de NorthSeaChefs. Uit liefde voor onze Noordzee en al de prachtige producten die zij met zich meebrengt startten Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) in 2011 met het project NorthSeaChefs. De organisatie moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlandse vissers. 

Deel dit bericht!

Ken jij collega’s die ook nog tonijn serveren, en ook wat aan deze informatie zouden kunnen hebben? Deel het dan in je netwerk. Heb je ook een goed alternatief voor tonijn of een leuke ervaring met een bepaalde vissoort? Deel het met ons hieronder in een reactie of in één van onze communities.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bronnen en foto’s: MO*, Tunefree, Vis & Seizoen, GoedeVis, VISwijzer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen