Brandy, Armagnac en Cognac: de 2 belangrijkste verschillen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.982 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Brandy, Armagnac en Cognac zijn wijndistillaten. Maar de namen worden nog al eens door elkaar gehaald. In dit artikel leer je de twee belangrijkste verschillen. 

Inhoudsopgave

Brandy of brandewijn

Brandewijn is een sterk alcoholische drank uit Noordwest-Europa. De naam “brandewijn” is afkomstig van “gebrande wijn”, wat in het Engels verbasterd is tot “brandy”. Het wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waarin gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn en moutwijn.

Moutwijn of van wijnen van hoge kwaliteit

De oude Nederlandse brandewijn stookt men van moutwijn tot een percentage van 35% tot 40%. Geur en smaak ontstaan door bepaalde ingrediënten zoals perzikpitten mee te stoken. In wijnverbouwende landen zoals Frankrijk en Duitsland stookt men gegiste vruchten tot eau de vie respectievelijk Branntwein.

In Frankrijk stookt men brandewijn of brandy van wijnen van hoge kwaliteit, waaruit cognac of armagnac ontstaat. 

Cognac

Cognac komt uitsluitend uit de Franse departementen Charente en Charente Maritime. De 6 wettelijk vastgestelde Cognacgebieden zijn : ‘Grande Champagne’, ‘Petite Champagne’, ‘Borderies’, ‘Fins Bois’, ‘Bon Bois’ en ‘Bois Ordinaires’.

Elk van deze 6 Cognac-districten levert Cognac met een eigen karakter. Het verschil tussen Grande Champagne en Petite Champagne is klein, zodat men na het mengen met minstens 50% Grande Champagne de term Fine Champagne gebruikt. 

brandy-Horeca-Webzine

Armagnac

Armagnac ligt ongeveer 300 km ten zuiden van Cognac, ten zuidoosten van Bordeaux in het departement Gers. Het gebied is verdeeld in de gebieden: Bas-Armagnac, Tenareze en Haut-Armagnac.

armagnac-region-cognac_1024x1024

Klimaatverschil

Dit verschil in locatie impliceert een klimaatverschil: Cognac geniet van een bijzonder zeeklimaat (vrij veel regenval, lage jaarlijkse thermische variaties), terwijl Armagnac profiteert van een meer continentale zone (minder regenval, grotere jaarlijkse thermische variaties).

Marktverschillen

Het vergelijken van de Armagnac- en Cognac-markten lijkt een beetje op het vergelijken van David en Goliath.

Als het wijngaardgebied van de Cognac zowat 75.000 hectare bedraagt, bestrijkt Armagnac slechts 15.000 hectare, dat is vijf keer minder. Bovendien vertegenwoordigt de cognacmarkt ongeveer 3,5 miljard euro omzet voor bijna 200 miljoen flessen.

Vergeleken met deze cijfers lijkt Armagnac erg klein met een ambachtelijke productie van 6 miljoen flessen (30 keer minder) en een omzet van 40 miljoen euro (85 keer minder).

Ten slotte: ook al is Cognac een markt die resoluut op de export gericht is (98% van de volumes), toch vertegenwoordigt Frankrijk nog steeds 50% van de Armagnac-markt.

De verschillen tussen deze twee eaux-de-vie kunnen echter niet worden gereduceerd tot een numerieke oorlog. Elk van deze sterke dranken heeft een unieke geschiedenis, een duidelijk distillatieproces en verschillende terroirs en smaakkenmerken.

Duidelijke verschillen

Armagnac wordt éénmaal gedistilleerd, Cognac tweemaal en bij een lagere temperatuur.

In elk gebied zijn er eigen regels en tradities.

Na het stoken heeft Cognac een alcoholpercentage van 70% en Armagnac 50%. Dat betekent dat Armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.

Invloeden van terroir, druif,… zijn in Armagnac groter en rijpt sneller in het lokaal geoogste eikenhout, wat donkerder van kleur is. Cognac wordt gerijpt in eikenhout uit de bossen van Limousin en/of Tronçais.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Wikipedia, La Cave Eclairée

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights