De Belgische wijnbouw heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei en kwaliteitsverbetering doorgemaakt. Elk jaar wordt de titel ‘Belgische Wijnambassadeur’ toegekend aan een persoon of instantie die zich bijzonder heeft ingezet voor de promotie en ontwikkeling van de Belgische wijnsector. Het ambassadeurschap van Stefaan Soenen werd bekendgemaakt tijdens de 35ste editie van Horeca Expo in Gent.
Inhoudsopgave
vzw Belgische Wijnbouwers
De vzw Belgische Wijnbouwers is een sectorvereniging die meer dan 130 professionele en semi-professionele wijnbouwers in België vertegenwoordigt. Sinds de oprichting in 2009 zet de vereniging zich in voor de professionalisering van de Belgische wijnbouwsector door middel van opleidingen, commerciële samenwerking en belangenbehartiging bij diverse overheden.
De vereniging organiseert tal van activiteiten, waaronder opleidingen en evenementen, en fungeert als aanspreekpunt voor wijnbouwers met vragen of behoeften. Daarnaast streeft de vzw naar verduidelijking en vereenvoudiging van wetgevende en administratieve zaken en onderhandelt ze over interessante groepsaankopen voor haar leden.
Belgische wijnbouw
De Belgische wijnbouw heeft de afgelopen decennia een indrukwekkende groei doorgemaakt. Wat ooit werd beschouwd als een kleine niche-industrie, is vandaag uitgegroeid – ook dankzij de wijnambassadeurs – tot een bloeiende sector met internationale erkenning.
Belgische wijnen worden steeds vaker gewaardeerd om hun kwaliteit, finesse en hebben de afgelopen jaren aanzienlijke erkenning gekregen op internationale wijnwedstrijden. Mousserende wijnen uit België worden vaak vergeleken met champagne en winnen regelmatig prestigieuze prijzen.
Belgische Wijnambassadeur
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur fungeert als boegbeeld van de sector en zet zich in voor het vergroten van de bekendheid en waardering van Belgische wijnen. Dit gebeurt door middel van educatieve activiteiten, proeverijen en het vertegenwoordigen van de Belgische wijnbouw op diverse platforms.
De selectiecriteria voor de Belgische Wijnambassadeur zijn gebaseerd op de bijdrage aan de sector, de passie voor Belgische wijnen en de inspanningen om de kwaliteit en reputatie van Belgische wijnen te bevorderen. Eerdere ambassadeurs hebben zich onderscheiden door hun toewijding aan de wijnbouw en hun vermogen om anderen te inspireren en te informeren over de rijkdom van de Belgische wijncultuur.
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Het verschil tussen de Gault&Millau en MICHELIN Gids
De Gault&Millau en de MICHELIN Gids zijn beide invloedrijke culinaire gidsen die de kwaliteit van restaurants beoordelen, maar ze verschillen...
Benoeming van de Belgische Wijnambassadeur
De benoeming van de Belgische Wijnambassadeur is een erkenning van de inspanningen van individuen die een significante bijdrage leveren aan deze positieve ontwikkeling. Het is een eerbetoon aan degenen die met passie en toewijding werken aan het versterken van de positie van Belgische wijnen op de wereldwijde wijnkaart.
De vzw Belgische Wijnbouwers heeft Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur van 2024.
Wijnambassadeur Stefaan Soenen
Stefaan Soenen schrijft al jaren over wijn en over Belgische wijn in het bijzonder. Daarnaast is de nieuwste Belgische Wijnambassadeur ook redacteur bij het Nederlandse tijdschrift Perswijn, waarvoor hij geregeld wijnproeverijen organiseert waarbij Belgische wijnen vergeleken worden met buitenlandse.
En alsof dat nog niet volstond, schreef Stefaan Soenen samen met Gido Van Imschoot de teksten voor de Gault&Millau Wine Guide Belgium, waarvan afgelopen zomer een tweede editie werd voorgesteld.
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Bijdrage aan de Belgische wijnbouw
“Ik denk niet dat er iemand meer van Belgische wijn kent dan Stefaan Soenen”, zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. De voorbije jaren heeft hij bijna elk wijndomein in ons land bezocht of er wijn van besproken.”
“Daarbij maakt hij geregeld de vergelijking met buitenlandse wijnen en wijst hij erop dat we daar zelden voor moeten onderdoen. Op die manier heeft hij er enorm toe bijgedragen dat het achterhaalde beeld van Belgische wijn intussen is bijgesteld. Het is dus niet meer dan passend dat we Stefaan de titel van Belgische Wijnambassadeur toekennen.”
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!