Kinderen verleiden tot een portie vis: 5 slimme tips en recepten

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 21.008 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

vis-kinderen-eten-recepten

Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Met deze slimme tips en recepten kunnen ze toch de smaak te pakken krijgen van een portie vis. Vanaf nu hoor je enkel nog ‘Mmmmmh, vis!’ aan tafel. 

Inhoudsopgave

Waarom lusten kinderen geen vis?

Iets niet lusten of iets niet lekker vinden komt voor in verschillende gradaties. Soms vinden mensen smaak, geur of uiterlijk niet aantrekkelijk en vermijden ze een voedingsmiddel. 

Ook komt het voor dat mensen letterlijk moeten kokhalzen of zelfs overgeven bij de gedachte alleen al iets dat ze iets zouden moeten eten. En die reactie blijkt terug te voeren op twee achterliggende redenen: sociale of biologische voedselafkeer.

kinderen eten vis

Genen

Ook genen spelen een rol. Wetenschappelijk is bewezen dat er drie soorten ‘proevers’ te onderscheiden zijn: superproevers, nonproevers en normale proevers.

De superproevers blijken door hun genetische opmaak vooral gevoelig voor bittere smaken. Voor hen smaken broccoli of spruitjes vies bitter. Geurgenen bepalen onafhankelijk van cultuur of omgeving of mensen de geur van bijvoorbeeld schimmelkaas lekker of juist vies vinden.

Kinderen lusten aanvankelijk niets

Bij kinderen is nog een opvallend aspect van voedselafkeren en de ontwikkeling daarin zichtbaar. Kinderen lusten in eerste instantie eigenlijk niets.

Ook Uprichard stelt in haar onderzoek vast dat de meeste voedselafkeren samenhangen met jeugdherinneringen. Kinderen zijn kieskeurig, is dan ook de heersende opinie. Daar groei je overheen. Of je went er later in je leven aan.

5 tips om kinderen te verleiden tot een portie vis

1- Besef dat kinderen niets lusten van de eerste hap

Hou er rekening mee dat kinderen vaak niet iets van de eerste hap lusten. En dat geldt zeker ook voor vis. Blijf het daarom geregeld aanbieden om te proeven, eventueel in een andere vorm. Pas na gemiddeld acht tot negen keren proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak. 

kinderen eten koken vis

2- Kook samen met de kinderen 

Samen koken is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken. Wat ze zelf mee hebben bereid, zullen ze achteraf ook makkelijker proeven. En geef de gerechten ook een leuke naam. Met een ‘Potje piraat’ heb je gegarandeerd hun aandacht.

3- Verwijder graten, vel, kop en/of staart

Kies voor visfilets of -moten zonder graten of vel. Kop en staart op het borden van de kinderen zijn ook uit den boze. 

kinderen vis eten buffet

4- Camoufleer de vis 

Camoufleer de visfilets of -moten met een aantrekkelijk jasje: bv. gepaneerd, in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, in een taco, met tomatensaus, in een lekker wokgerecht,…

5- Combineer met wat kinderen kennen

Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn: bv. met puree, met appelmoes of ander fruit, met worteltjes, met spaghetti, in lasagne, op pizza…

Visrecepten op kindermaat

Op zoek naar lekkere en kindvriendelijke recepten met vis? Met onderstaande recepten heb je stuk voor stuk toppers beet.

Fishsticks van pladijs

Benodigdheden

600 g pladijsfilets, 100gr bloem, 2 eiwitten, 100gr broodkruim (wit), 400gr witloof, 1 appel, sap van 1 citroen, 2 eetlepels rozijnen, 5 eetlepels mayonaise, 1 eetlepels honing, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout 

Bereiding

  1. Dep de vis droog en kruid de filets met peper en zout.
  2. Doe de bloem, losgeklopte eieren en broodkruim in drie aparte kommetjes.
  3. Wentel de visfilets eerst in de bloem, dan in het ei en als laatste door het broodkruim. En druk zachtjes aan.
  4. Snij de bittere kern uit het witloof en snij het fijn.
  5. Spoel de appel, verwijder het klokhuis. Snij die in brunoise. En besprenkel er citroensap over.
  6. Meng de mayonaise met de honing, de gehakte peterselie, rozijnen en kruid met peper en zout.
  7. Meng de saus met het witloof en de appelstukjes.
  8. Frituur de stukken vis 4 à 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. En laat uitlekken op keukenpapier.  
  9. Serveer de fishsticks samen met het witloofslaatje en verse frietjes.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen en foto’s: Lekker van bij ons, Foodlog, Gezondheidenco.nl

 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights