Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met spinazie, een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk werd geteeld.
Inhoudsopgave
Spinazie
Spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Spinazie is verwant aan onder andere ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige als bladgroente gebruikte plant, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is.
Spinazie groeit bijna over de gehele wereld, met uitzondering van de tropische gebieden.
Spinazie is een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk geteeld werd. Terwijl spinazie al eeuwen eerder geteeld werd in China, bereikte de plant Europa in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje.
In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar het was toen al wel ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeereffect is te danken aan het hoge gehalte aan oxaalzuur.
Teelt
Er zijn verschillende rassen, waarvan de meeste F1-hybriden zijn. Ook zijn er rassen met een groot wortelstelsel (Utrechtse Winter en Winterreus) die winterhard zijn en in het najaar gezaaid worden.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
In de keuken
Spinazie verliest zeer snel zijn frisheid. Gebruik hem dus zo vers mogelijk. Je kan spinazie, afgedekt met folie of in geperforeerde zak, een tweetal dagen in de koelkast bewaren.
Was verse spinazie een paar keer om alle zandkorrels te verwijderen. Laat uitlekken in een vergiet. Verwerk jonge blaadjes in een salade en stoof oudere kort aan.
Verse spinazie kan ingevroren worden. Blancheer ze dan eerst twee tot drie minuten in kokend water en laat schrikken met koud water. Laat de spinazie op ijs afkoelen en vries vervolgens onmiddellijk in porties in.
Gezondheid
Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. Om de consumptie van spinazie in de Verenigde Staten te stimuleren werd in de jaren 1940 de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen.
Telkens wanneer Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, waarvan Popeye de inhoud snel consumeert, waarna hij binnen de kortste keren zegeviert.
Dit zijn de 10 meest bestelde gerechten in Europa
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld...
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Komma op verkeerde plek
Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd overschat, en nog steeds geniet spinazie dit imago. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk.
Eén theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overgedragen werden, een andere, ongedocumenteerde verklaring luidt dat er ooit een komma op de verkeerde plek werd gezet.
Niet getreurd, spinazie is ook rijk aan voedingsvezels, vitamine A, C, K, foliumzuur en het is een goede bron van kalium, vitamine B2 en E.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Recept van Frank Fol
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Meer recepten
Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Lekker van bij ons, Wikipedia