Marokko wint WK Couscous 2024 in Sicilië

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 21.008 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

couscous marokko wereldkampioen wk

Marokko heeft de wereldtitel gewonnen tijdens het WK Couscous 2024, dat van 20 tot 29 september plaatsvond in San Vito Lo Capo, Sicilië. Het winnende duo bestond uit Hanae Chaoui, chef van het Marokkaanse restaurant La Medina, en Mourad Dakir, chef bij Maison Touareg in Milaan. Hun gerecht werd geprezen om de perfecte balans tussen traditionele smaken en innovatieve technieken, met ingrediënten die de authenticiteit van de Marokkaanse keuken weerspiegelen​. 

Inhoudsopgave

Couscous

Couscous is een traditioneel gerecht uit Noord-Afrika, met name Marokko, Algerije en Tunesië. 

De oorsprong van couscous gaat terug tot de Berberse bevolking in Noord-Afrika en wordt al eeuwenlang beschouwd als een symbool van gastvrijheid en familieverband. Het gerecht wordt vaak op vrijdag gegeten, de heilige dag van de moslims, en speelt een centrale rol in zowel feestelijke maaltijden als dagelijkse diners.

Het gerecht bestaat voornamelijk uit gestoomde korrels van fijngemalen durumtarwe (ook wel griesmeel genoemd), die een zachte en licht luchtige textuur krijgen door een specifiek stoomproces. 

Traditioneel wordt het geserveerd met een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder vlees (zoals kip, lam of rundvlees), diverse groenten (zoals wortelen, courgette, aubergine, tomaten, pompoen en kikkererwten) en een aromatische bouillon.

Wereldwijd populair

Couscous is wereldwijd populair en wordt vaak in moderne versies gecombineerd met andere keukens, zoals vegetarische of veganistische varianten, die spelen met lokale ingrediënten en smaken.

WK Couscous

Het WK Couscous, onderdeel van de 27ste editie van het Cous Cous Fest, is niet alleen een culinair kampioenschap, maar ook een platform voor culturele uitwisseling en samenwerking.

Deze editie stond in het teken van integratie en vrede, met teams uit landen die vaak politiek tegenover elkaar staan, zoals Israël en Palestina, en Rusland en Oekraïne. Het festival probeert de boodschap van vrede en samenleven te verspreiden onder het motto: “Maak couscous, geen oorlog”.​ 

Tijdens het evenement namen teams uit tien verschillende landen deel met hun origineel couscousgerecht, waaronder China, Rusland, Palestina, Israël, Eritrea, Italië, Tunesië en Oekraïne.  

Het winnende gerecht

Het couscousgerecht waarmee het Marokkaanse team de titel veroverde, was een couscous dat de klassieke smaken van het Atlasgebergte combineerde met moderne culinaire technieken.

De basis van het gerecht was een delicate couscous van fijngemalen griesmeel, gecombineerd met langzaam gegaarde kip, die was gemarineerd in een mix van Marokkaanse kruiden zoals ras el hanout. 

WK couscous marokko

Familie, traditie en dankbaarheid

De couscous werd verder aangevuld met een rijke saus van gekarameliseerde uien, amandelen en een subtiele hint van saffraan, wat een zoet-pikante smaak creëerde die de jury wist te overtuigen.

Het couscousgerecht werd gepresenteerd als een hommage aan de traditionele familietafels van de regio Al Haouz in het Hoge Atlasgebergte, waar elk ingrediënt zorgvuldig wordt gekozen en bereid met liefde. Volgens de chefs was het meer dan een gerecht; het stond symbool voor “familie, traditie en dankbaarheid”. Hoe goed ken jij de Marokkaanse keuken?

Podiumplaatsen

Het Marokkaanse team behaalde met hun couscousgerecht een score van 9,65 van de jury, waarmee het de eerste plaats veroverde.

De tweede plaats ging naar het Chinese team met een score van 9,13 en de derde plaats naar het team van Médecins Sans Frontières, die een vegetarische variant presenteerden op basis van overgebleven ingrediënten, wat symbool stond voor duurzaamheid​.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights