Eerste publicatie: 30/11/2020
Op café gaan is dikke fun. Voor een serveerster ook. Tenzij je weer eens een van die ‘grappige’ opmerkingen bovenhaalt natuurlijk. Grappig voor jou en je vrienden, dat zeker. Maar is het even grappig voor haar? Deze vier dingen haat ze alvast.
Inhoudsopgave
Serveerster
Een vrouwelijke kelner, ober of bedieningsmedewerker noemt men serveerster of kelnerin.
Ze serveert dranken en maaltijden in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt ze de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
Een serveerster of kelnerin staat net als haar mannelijke collega’s buiten de sociale gemeenschap van de gasten. Dat betekent dat ze niet hoort wat de gasten tegen elkaar zeggen. Bij een barkeeper is dat anders; deze doet vaak actief aan het gesprek mee.
Op café gaan is dikke fun. Voor een serveerster ook. Tenzij je weer eens een van die ‘grappige’ opmerkingen bovenhaalt natuurlijk. Grappig voor jou en je vrienden, dat zeker. Maar is het even grappig voor haar? Onderstaande vier dingen haat ze alvast.
1. Ik ben niet je date
Grappig hoeveel mannen de twee door elkaar slaan, enkel en alleen maar omdat een serveerster hen van drank voorziet, vriendelijk én een vrouw is.
Een tikje op de kont of schunnige opmerkingen; veel vrouwelijke obers hebben dit al moeten ondergaan. Voor mannen is dit misschien een manier om te laten zien dat ze de barvrouw appreciëren, maar vrouwen zitten anders in elkaar en nemen het meestal anders op. Een serveerster wordt niet betaald om te flirten of te doen alsof ze een relatie met je wil.
2. Betaal je me er eentje?
Regelmatig een rondje betalen op café is een kwestie van beleefdheid. Maar aan een serveerster vragen om ook een rondje te betalen, gaat voor de meeste te ver.
Zelfs al ben je een zeer goede klant. Als je in de supermarkt 100 rollen WC-papier koopt, vraag je er dan ook enkele gratis?
Culinaire citaten van 50 beroemde chefs en culinaire experts
Hier zijn 50 culinaire citaten van beroemde chefs en culinaire experts die je hopelijk inspiratie en motivatie in de keuken...
Alcoholvrij bier: een opmerkelijke Europese opmars in 2024
Alcoholvrije bieren hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt in Europa. Waar ze ooit werden gezien als een flauw...
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
3. Beveel me niet om te glimlachen
Schrijf het niet op een bierkaartje. Of zeg een serveerster niet dat ze meer moet lachen. Een serveerster heeft ook haar moeilijke dagen. Niet elke dag is een feest, ook al werkt ze in een café.
Ze kan er niet elke dag uitzien alsof ze de lotto heeft gewonnen. Alsof men tegen jou komt zeggen dat je meer moet glimlachen als je op bureau achter je computer zit. Nee toch?
4. En nee, een lapdance staat niet op de kaart
Een lapdance kan je op café niet bestellen. Nee, het is zelfs niet grappig om er naar te vragen. Hou je manieren, serveersters doen ook gewoon hun job. En die is drankjes en/of gerechten serveren.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Heb jij er ook?
Ben jij serveerster? En heb je nog wel meer van die dingen die je haat van de (mannelijke) gasten? Deel ze hieronder of via onze community.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!