Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld van de diverse populaire culinaire tradities van Europa.
Inhoudsopgave
Gerecht
Een gerecht is een specifiek samengesteld geheel van ingrediënten dat wordt bereid om te worden gegeten. Het kan variëren van eenvoudige tot complexe combinaties van voedselproducten en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een maaltijd.
Gerechten kunnen verschillende gangen zijn, zoals voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. De manier waarop een gerecht wordt bereid, de smaak, presentatie en ingrediënten kunnen verschillen afhankelijk van cultuur, traditie en persoonlijke voorkeur.
De meest bestelde gerechten in 2024
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land en geven een goed beeld van de diverse culinaire tradities van Europa.
België
Mosselen met frieten: overal populair, op het punt dat iedere toerist ook dit gerecht ook wel eens hebben geproefd.
Bulgarije
Shopska-salade: een frisse salade met tomaat, komkommer, paprika en witte kaas
Cyprus
Meze: een verzameling van kleine gerechten zoals hummus, halloumi en gegrild vlees
Denemarken
Smørrebrød: belegd roggebrood, vaak met vis, vlees en groenten
Duitsland
Schnitzel: gepaneerd en gefrituurd varkensvlees, vaak geserveerd met aardappelen en citroen
Estland
Verivorst: bloedworst met aardappelen en zure room
Finland
Poronkäristys: dit gerecht van gesauteerd rendiervlees is vooral een Lapse specialiteit
Frankrijk
Crêpes: dunne pannenkoeken gevuld met hartige of zoete ingrediënten
Halloweenfeest: 5 sfeervolle culinaire ideeën
Halloween, gevierd op 31 oktober, is een feestdag vol griezelplezier en mysterieuze tradities. Halloween biedt ook geweldige mogelijkheden om creatief...
Het ABC recepten en kooktips winter 2024
Ook dit jaar delen we hier het ABC met leuke recepten en kooktips voor zowel de horeca professional als de...
Boerenkool wordt steeds populairder: weetjes en 3 toprecepten
Boerenkool is een voedzame bladgroente die wereldwijd steeds populairder wordt, vooral vanwege zijn gezondheidsvoordelen. We vertellen in dit blogartikel alles...
Faillissementen in de horecasector zijn niet onvermijdelijk in 2025
De horecasector blijft een magneet voor ondernemers en een belangrijke pijler voor werkgelegenheid, ondanks de uitdagingen die ze met zich...
De 15 competenties om een horecazaak succesvol te runnen
Om een horecazaak succesvol te runnen, moeten een reeks essentiële competenties aanwezig zijn, zowel op zakelijk als op operationeel vlak....
Griekenland
Souvlaki: een gerecht van gegrild vlees op een spies, vaak geserveerd met pita en tzatziki
Hongarije
Goulash: een hartig stoofpotgerecht van vlees en paprika
Ierland
Irish Stew: een stevig stoofpotgerecht van lamsvlees, aardappelen en groenten
Italië
Pizza Margherita: de klassieke pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum
Kroatië
Peka: een gerecht van vlees en groenten langzaam gekookt onder een ijzeren bel in houtskool
Letland
Pelēkie zirņi ar speķi: een gerecht van grijze erwten met spek en ui
Litouwen
Cepelinai: grote aardappelknödel gevuld met vlees of kaas
Luxemburg
Judd mat Gaardebounen: een gerecht van gerookt varkensvlees met tuinbonen
Malta
Fenkata: een konijnenstoofpotgerecht geserveerd met groenten
Nederland
Stamppot: een winters gerecht van aardappelpuree met wintergroenten zoals boerenkool, vaak met rookworst
Uit de frituur: frikandel, curryworst en lange hamburger
De keuze in de frituur tussen een frikandel, curryworst en een lange hamburger hangt vooral af van persoonlijke smaak, maar...
De bruine kroegen veranderen: 7 oorzaken en de trends
Het fenomeen van de “bruine kroeg” in Nederland en België evolueert. Waar vroeger de authentieke, vaak rokerige kroegen met houten...
Noord-Holland kampioen in de horeca 2024
Noord-Holland staat bekend als een van de toonaangevende provincies op het gebied van horeca in Nederland. De provincie, met steden...
Maak kennis met 10 veelbelovende fastfoodconcepten wereldwijd
Er zijn verschillende veelbelovende en innovatieve fastfood-concepten die de afgelopen jaren opkwamen, geïnspireerd door trends zoals duurzaamheid, gezondheid, technologie en...
Nieuwe CAO met loonsverhoging voor 255.000 Nederlandse horecawerknemers
Vanaf 1 januari 2025 krijgen ongeveer 255.000 werknemers in de Nederlandse horeca een aanzienlijke loonsverhoging. Deze verhoging is onderdeel van...
Oostenrijk
Wiener Schnitzel: dunne gepaneerde kalfsvleesfilet
Polen
Pierogi: gevulde dumplings, vaak met aardappel, kaas of vlees
Portugal
Bacalhau à Brás: een visgerecht van zoute kabeljauw met aardappel en ei
Roemenië
Sarmale: gevulde koolrolletjes met vlees en rijst
Slovenië
Kranjska klobasa: een traditionele worst, vaak geserveerd met mosterd en brood
Slowakije
Bryndzové Halušky: aardappelknoedels met schapenkaas en spek
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Spanje
Paella: een rijk rijstgerecht met zeevruchten, kip of konijn, typisch in Valencia
Tsjechië
Vepřo Knedlo Zelo: geroosterd varkensvlees met knoedels en zuurkool
Zweden
Köttbullar: gehaktballetjes geserveerd met aardappelpuree, bruine saus en lingonberrysaus
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Chefs Pencil – List Challenges – Oyster.com