Een beetje culinaire geschiedenis: ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks geïnspireerd.
Inhoudsopgave
Gewone kost geworden
Het gerecht is door iedereen gekend en wordt ook redelijk op prijs gesteld. In alle cafetaria’s, snackbars, bistro’s en wegrestaurants is het wel te vinden. Het is gewone kost geworden. Maar dit is zeker niet altijd zo geweest.
Bladerdeeg
Het bladerdeeg is ‘uitgevonden’, zegt men, door Carême, maar dit is twijfelachtig. Gerechten ontstaan niet zo maar, er altijd een aanloop en die lag al in de Middeleeuwen. Een uitgehold brood deed dienst om vlees in dikke saus in te serveren.
Op een zeker moment moet men dus hebben ontdekt dat als er tussen het deeg laagjes boter gelegd worden of als er olie wordt op uitgestreken, het deeg dan opblaast. In de Arabische wereld kenden ze wel al dergelijke ‘bladerdegen’.
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Het verschil tussen de Gault&Millau en MICHELIN Gids
De Gault&Millau en de MICHELIN Gids zijn beide invloedrijke culinaire gidsen die de kwaliteit van restaurants beoordelen, maar ze verschillen...
Marie-Antoine Carême
Marie-Antoine Carême (1784 – 1833) een Franse chef-kok en patissier, zal het deeg misschien dan wel op punt hebben gezet. In alle geval was hij er zeer fier over dat zijn deeg zo licht was dat het kon “vliegen in de wind”.
De “vol au vent”, want zo heetten de eerste baksels die werden gevuld met allerlei ragouts, zowel van gevogelte als van vis, wild of slachtafval.
Koningin Margot
De populairste is wel de “Vol au vent à la Reine”, die is gevuld met kippenragout. Deze “Reine” of koningin was Marguerite de Valois. Ze heeft haar naam hier voor eeuwig vastgelegd. Marguerite de Valois was de echtgenote van Henri IV.
Deze koningin is ook bekend onder de naam la Reine Margot of kortweg, la Reine. Alle gerechten “à la Reine” zijn aan haar gewijd.
De eerste vol au vent was dus zo groot als een brood en werd op een schotel geserveerd waar iedereen uitschepte en op het laatst de bladerdeeg aten.
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Publiceer je verkoopsvoorwaarden om no-shows te vermijden in 2025
No-shows kunnen vermeden worden dankzij een degelijke reservatieprocedure. En de verkoopsvoorwaarden zijn hier de basis van.
Bouchée à la Reine
De “Bouchée à la Reine” is echter wel ingevoerd door Maria Leszczynska, vrouw van Louis XV.
Met de banketbakkers van het hof van Versailles zou de Franse koningin Marie Leszczynska (1703-1768), dochter van Stanislas Leszczynski, koning van Polen, aan de historische oorsprong liggen van dit traditionele recept van de Franse gastronomie.
Geïnspireerd door gebak gemaakt van zoet bladerdeeg zoals de puits d’amour gemaakt door Vincent La Chapelle gemaakt voor haar rivale Madame de Pompadour, zou ze op zoek zijn gegaan naar afrodisiacumgerechten en vroeg haar pâtissier Nicolas Stohrer om een hartige versie te maken om de gunsten van haar echtgenoot te bekoren.
Variaties
In 1902 rangschikte Auguste Escoffier in zijn culinaire gids te midden van zijn 16 recepten met verschillende namen, vormen en toppings, de bouchée onder de hors d’oeuvres. Hij stelde die ‘hapjes van de koningin’ voor in een ronde en geribbelde vorm.
Hij gaf ook aan dat dit bladerdeeghapje oorspronkelijk was gegarneerd met een puree van gevogelte met room, en aan het einde van de 19e eeuw met een salpicon van kipfilet, champignons en truffels.
In de verschillende recepten van Auguste Escoffier zijn de toppings zeer gevarieerd en kunnen ze bijvoorbeeld voor de hoofdingrediënten zijn gebaseerd op:
- brunoise van groenten (Bouchée Bouquetière)
- wild (Bouchée Diane)
- aspergepunten en truffel (Bouchée Grand-Duc)
- foie gras en champignons (Bouchée Montglas)
- rivierkreeftstaartjes met Nantuasaus (Bouchée Nantua)
- kreeft met kreeftensaus (Bouchée Victoria)
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Hedendaagse recepten
Tegenwoordig is het naamverschil tussen de verschillende garnituren die de koninginnehapjes vullen praktisch verdwenen.
“Bouchée à la Reine” is een verzamelnaam geworden voor bereidingen in de vorm van een putje in bladerdeeg met een diameter en hoogte van acht tot tien centimeter, met geribbelde randen en bedekt met een dop van dezelfde deeg.
Maar we zien die nu ook wel in alle vormen: vierkant, rechthoek, ster, vis,…
Mijn ervaring
De lekkerste bouchée of koninginnehapje dat ik – Yasmine – ooit at, was in Reims. Het was volgens ingewijden dé klassieke bereiding: hoevekip, kalfsgehaktballetjes, zwezerik, champignons de paris in een heerlijke veloutésaus (met champagne) en afgewerkt met een topping een Hollandse saus. Uiteraard geserveerd met champagne. En is het nu al wel iets meer dan 20 jaar geleden, ik kan het me nog steeds heel gemakkelijk voor de geest halen.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!