Ook de fysieke en mentale gezondheid van wie werkt in de horeca is voor Horeca Webzine belangrijk. Daarom even aandacht voor dit onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk die 25.000 mannen en diëten onderzocht. Wijn en bepaalde soorten fruit zouden flink helpen tegen erectiestoornissen.
Erectiestoornis
Om te snappen hoe een erectiestoornis ontstaat, moet je eerst weten hoe een gezonde erectie werkt. Seksuele opwinding begint onder invloed van de hormonen testosteron en dopamine. De penis wordt stijf door directe aanraking of door een visueel signaal, geluid of geur dat de hersenen opvangen.
In beide gevallen geven zenuwen, die het signaal doorsturen, stikstofmonoxide (NO) af aan de bloedvaten in de penis. Die bloedvaten verwijden zich en bovendien stimuleert NO de productie van cyclisch GMP. Dat zorgt ervoor dat spieren in de zwellichamen van de penis zich ontspannen.
Dankzij het ontspannen van de spieren en het verwijden van bloedvaten stroomt er meer bloed de zwellichamen binnen. De penis wordt dan langzaam langer en stijf. Dit effect wordt versterkt doordat de overvolle zwellichamen de bloedvaten die het bloed vanuit de penis weer afvoeren steeds verder dicht drukken.
Zo komt er netto meer bloed in de penis binnen dan dat er uit gaat. Uiteindelijk ontstaat er een evenwicht tussen in- en uitgaand bloed. Op dat moment bereikt een gezonde man zijn maximale erectie.
Onderzoek
Een derde van de mannen uit de groep ontwikkelde in deze periode erectieproblemen. In Nederland schijnt 1 op de 7 mannen boven de achttien jaar last te hebben van deze kwaal.
De deelnemers die drie keer per week een portie aten van vijf verschillende voedingsmiddelen hadden 19 procent minder kans om erectieproblemen te ontwikkelen dan degenen die dit niet deden.
De voedingsmiddelen waar het om gaat zijn bessen, sinaasappels, appels, peren en wijn.
Volgens hoofdonderzoeker Aedin Cassidy van de Norwich Medical School zijn flavanoïden de stofjes die ervoor zorgen dat de penis naar behoren blijft werken. Dit zijn antioxidanten die van nature veel voorkomen in de bovenstaande fruitsoorten en in wijn.
Flavonoïden zorgen ervoor dat je bloedvaten soepel blijven en zich verwijden, wat de bloedtoevoer naar de penis ten goede komt en erectiestoornissen tegengaat.
Flavonoïden
In het menselijk lichaam hebben de flavonoïden dus een antioxidante werking, ofwel ze helpen mee met het wegvangen van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor het lichaam en antioxidanten helpen mee met het onschadelijk maken van deze vrije radicalen.
Een andere functie van flavonoïden is dat ze waar ze van nature in voorkomen mede verantwoordelijk zijn voor de smaak en het aroma van het voedingsmiddel waar ze van nature in voorkomen.
Fabels en Feiten
Er is een minimale aanbevolen hoeveelheid aan flavonoïden die je per dag binnen moet krijgen
Fabel: Er zijn geen aanbevolen hoeveelheden opgesteld voor deze stoffen
Je kunt zonder gevaar supplementen slikken met flavonoïden.
Fabel: Er is niet bekend wat de gevolgen kunnen zijn van hogere dosering aan flavonoïden en om die reden wordt er geadviseerd om geen supplementen te gebruiken waar deze aan zijn toegevoegd.
Vroeger werden flavonoïden vitamine P genoemd.
Feit: De ontdekker van de flavonoïden noemde deze stoffen vitamine P.
Vitamine C heeft een nadelig effect op flavonoïden.
Fabel: Vitamine C heeft juist een synergetisch effect, ofwel ze versterken elkaars werking op een positieve manier.
Verhitten heeft een nadelig effect op de flavonoïden.
Feit: Door verhitting gaat de werkzame functie van flavonoïden grotendeels verloren.
Cacao en thee bevat veel van flavonoïde cathechinen.
Feit: In cacao en thee komt deze vorm van flavonoïde veel voor.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Het gehalte aan flavonoïden in een voedingsmiddel is altijd hetzelfde
Fabel: Het gehalte aan flavonoïden kan per seizoen verschillen. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die belangrijk is voor de aanmaak van flavonoïden.
Flavonoïden zijn niet de enige antioxidanten die in de natuur voorkomen.
Feit: Vitamine C en E zijn ook bekende antioxidanten.
Alleen gekleurde voedingsmiddelen bevatten flavonoïden.
Fabel: Ook uien bestaan bijvoorbeeld uit flavonoïden.
Het is een mooi excuus om vanavond een goed glas wijn te drinken.
Feit: Maar toch met mate, want alcohol kan wel eens de boosdoener zijn.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Men’s Health, Gezondheidsnet, Proud2beme, Kennislink