Nu het alcoholplan eerder deze week goedgekeurd is door de federale en deelstaatregeringen waarbij de horeca gratis water gaat moeten aanbieden om alcoholmisbruik tegen te gaan, is er nu ook een aanpassing aan het terreurplan goedgekeurd. In het plan staat dat alle keukenmessen vanaf 5 april een afgeronde punt moeten hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en Economische zaken. Onze partner Chef & Knife is dan ook dit weekend volop in de weer om alle messen die hij least aan horeca en hotelscholen aan te passen. Je kan het volgen via live-stream en er terecht voor raad als je zelf je messen wenst aan te passen.
Update 2 april: dit is een aprilgrap
Alcoholplan
Het alcoholplan dat eerder deze week door de federale en deelstaatregeringen is goedgekeurd, stuit op veel kritiek. Het ontwerp bestaat uit 75 verschillende maatregelen die schadelijk alcoholgebruik moeten tegengaan.
Een opvallende nieuwkomer: gratis water in restaurants en cafés waar alcohol geschonken wordt. “Maar gratis bestaat niet”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.
75 acties
Van geen alcohol meer in automaten tot strengere regels rond alcoholreclame voor minderjarigen. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen uit het nieuwe interfederaal alcoholplan dat gisteren werd goedgekeurd. Het plan, waar maar liefst 15 jaar aan gewerkt is, beschrijft 75 acties voor de komende drie jaar.
“Dit was absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid”, aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. “Maar het werk is nog niet volledig af. Het ontwerp dient als startpunt en moet de komende jaren nog in de praktijk worden omgezet.”
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Ook brouwers hebben bedenkingen
“We vinden het een goede zaak dat er werk is gemaakt van een alcoholbeleid dat alcoholmisbruik, in zijn verschillende facetten, wil aanpakken”, zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers.
De brouwers scharen zich al jaren achter de strijd tegen alcoholmisbruik, maar ook zij hebben hun bedenkingen. Vooral de strengere reclameregels worden niet gesmaakt. “Het zelfregulerende kader voor alcoholreclame werkt goed en is effectief. We zien geen enkele reden waarom dit zou moeten worden vervangen”, klinkt het.
Terreurplan
De federale gerechtelijke politie heeft eerder deze week in totaal 8 mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een terreuraanslag in ons land. Een van de verdachten is een geradicaliseerde jongeman die al eerder werd opgepakt bij vergelijkbare voorbereidingen. Tijdens de huiszoekingen vond de politie ook messen in de keuken.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen woorden van lof voor de veiligheids- en inlichtingendiensten en het federaal parket.
Het OCAD, het overheidsorgaan dat de terreurdreiging in ons land opvolgt, liet weten dat het algemeen dreigingsniveau op 2 blijft, omdat het ernaar uitziet dat de diensten alles goed onder controle hebben op dit moment. Maar de situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd.
De topministers hielden in dit kader gisterenavond een spoedvergadering om een aantal zaken aan het terreurplan aan te passen, zoals het gebruik en het bezit van messen met een lemmet groter dan 4 centimeter.
Messen met afgeronde punten
Eén van de belangrijkste punten die werden beslist, treft alweer de horeca. Vanaf 5 april moeten namelijk alle keukenmessen met een lemmet groter dan 4 cm een afgeronde punt hebben. Controle zal intensief uitgevoerd worden door het FAVV en de Algemene Directie Economische Inspectie.
“Absurd”, klinkt het bij onze partner Chef & Knife Belgium, “enkel broodmessen, superslicers en zalm- of hammessen hebben afgeronde punten. De scherpe punt wegnemen van keukenmessen om vlees, vis of groenten mee te versnijden, is alsof de alcohol uit wijn en bier halen.”
“Plichtsbewust zijn we hier in ons atelier al volop bezig met alle messen die we leasen en in de winkel te Brakel in stock hebben, aan te passen. Het wordt dag en nachtwerk, want de overheid heeft heel speciale slijpregels opgelegd.”
“Ook het ophalen van alle leasingmessen bij onze horecaklanten en hotelscholen is geen evidentie, vooral nu niet met de Ronde van Vlaanderen die in onze regio passeert”, aldus Brecht Loterman, zaakvoerder van Chef & Knife.
“Je kan ons via live-stream aan het werk zien, en we geven ook gratis raad als je zelf je messen wenst aan te passen.”
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: VRT.be (alcoholplan) , Chef & Knife Belgium (messen)