FETAM duidt Loïc Rigolet aan tot “First Maître d’hotel of Belgium 2024”

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.973 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans, Engels en Spaans. Met onze excuses als er taalfouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Loïc Rigolet en zijn familie Comme Chez Soi FETAM

Loïc Rigolet is door de Federation of Table Masters (FETAM) uitgeroepen tot “First Maître d’hotel of Belgium 2024”. Dat gebeurde tijdens een zeer druk bijgewoond galadiner in “Domaine de la Blommerie” te Moeskroen. De jury sprak van een hoog niveau aan klantgerichtheid, een knappe creatie met porto qua flambeertechniek en een verzorgde versnijding van artisjokken aan tafel. Ook de proeverij werd correct afgewerkt. De meesterschapswedstrijd “First Maître d’hotel of Belgium” is de voortzetting van de prestigieuze prijs Prosper Montagné.

Inhoudsopgave

FETAM

FETAM heeft als doelstelling de herwaardering van alle serviceberoepen in de horeca. Fetam is zo een open en toegankelijk netwerk/platform voor iedereen die werkt of verwant is met serviceberoepen zoals maître d’hôtels, sommeliers, bartenders, butlers, baristas, zythologen,…

FETAM Loïc Rigolet

First Maître d’hotel of Belgium

De “First Maître d’hotel of Belgium” is een officiële meesterschapswedstrijd erkend en beschermd door de minister bevoegd voor Middenstand bij wet van 13 mei 2009. 

Deze wedstrijd voor Belgische maîtres d’hotel wordt georganiseerd door de vzw “Federation of Table Masters” (FETAM).

Meesterschapwedstrijd

De meesterschapwedstrijd vond plaats op 18 maart jongstleden in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Er waren vier finalisten: Loïc Rigolet (Comme Chez Soi – Brussel), Jonathan Maréchal (L’Empreinte – Vielsalm), Sam Van Landeghem (Silveren Harynck – St.-Niklaas) en David Delmas (La table de Manon – Durbuy). Volgens FETAM-voorzitter Alain Thoon werd het een nek-aan-nekrace.

Ambassador Iris Dhondt-Demeestere

Loïc Rigolet kreeg het pinjuweel van “First Maître d’hotel” opgespeld door de Ambassador van de meesterschapswedstrijd Iris Dhondt-Demeestere in aanwezigheid van Nathalie Jouant, kabinetchef bij vice-premier en minister van middenstand David Clarinval.

In oktober 1996 startte Iris samen met Lieven Demeestere het restaurant Arenberg op in een voormalige kalfskwekerij en paardenmanège te Heverlee-Leuven. Hun gastronomisch restaurant werd reeds 23 maal bekroond met een Michelinster omwille van de constante en eerlijke kwaliteit van de keuken met respect voor het product.

Dezelfde lijn wordt doorgetrokken in de zaal waar je bediend wordt door vriendelijke, discrete en stijlvolle zaalmedewerkers.

Iris Dhondt spelt het pinjuweel op FETAM
Ambassador Iris Dhondt-Demeestere spelt het pinjuweel op bij Loïc Rigolet.

Loïc Rigolet

“Ik ben zeer gelukkig”, zegt Rigolet (25) in een eerste reactie.

“Deze meesterschapswedstrijd georganiseerd door FETAM was voor ons vieren een eerste deelname. We hadden hiermee geen ervaring en eigenlijk verdienen we alle vier deze titel.”

“De organisatie van de “First Maître d’hotel of Belgium” zet ons beroep in de kijker en de wedstrijd motiveert om nog beter te worden als gastheer voor de zaal en het team.”

Loïc Rigolet studeerde o.a. keuken en zaal in Ter Duinen Koksijde, liep naast stage in Comme chez Soi, ook proef bij Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland), Le Manoir in Marche-en-Famenne en bij Boury in Roeselare. Hij is drietalig en zeer leergierig.

Een heel tevreden voorzitter

FETAM-voorzitter Alain Thoon is heel tevreden en heeft een belangrijke opmerking.

“We kennen allemaal gemakkelijk de naam van de chef-kok, maar zelden de naam van de persoon die de service beheert. Hij is nochtans de chef van het orkest in de zaal en de verbinding met de keuken.”

“Misschien moeten de culinaire gidsen net zoals de keuken ook de bediening een cijfer geven. Het zou alvast een extra motivatie voor de zaalbrigades kunnen zijn.” 

Een ober die in staat is een hoffelijke service te verlenen en die aan tafel een vis kan fileren of allerlei vleessoorten kan versnijden zorgt voor een extra beleving.”

Voorzitter Alain Thoon en partner FETAM
FETAM-voorzitter Alain Thoon en partner

Galadiner

Die beleving mochten 200 gasten aan den lijve ondervinden tijdens het galadiner in het idyllisch decor van “Domaine De Blommerie” te Moeskroen. 

Gastchef Lieven Demeestere (Restaurant Arenberg) en executif-chef Christophe Baert van Domaine Blommerie zorgden als een perfect quatre-mains-team voor een uitgelezen zevengangen-buffet, gelardeerd met mooie wijnen.

Tweehonderd tafelgasten blommerie moeskroen FETAM

Member worden van FETAM 

  • Je bent een gedreven persoon die klaar staat om mee te werken aan de herwaardering van het servicewerk in het algemeen.
  • Je leert graag bij op alle niveaus, ook buiten jouw cluster. Jouw leergierigheid kent geen grenzen.
  • Je houdt ervan om nieuwe collega’s op nationaal en internationaal niveau te ontmoeten en beter te leren kennen.
  • De drang om deel uit te maken van een moderne en fascinerende vereniging zoals FETAM prikkelt jou enorm.
  • Seminaries, didactische uitstappen, debatten, masterclasses,…  interesseren je sterk0
  • Je draagt FETAM hoog in het vaandel, je draagt je pin met heel veel trots.
  • Je staat achter ons motto “Together we care”, omdat we samen sterker staan om onze gezamenlijke doelstellingen te bereiken.

Voordelen als FETAM Member

  • FETAM-pin bij je eerste aansluiting
  • Speciale en gratis deelnemingsprijzen
  • 20% korting voor jou en jouw partner op onze jaarlijkse Dinner-Evening  
  • Exclusieve speciale acties van onze partners 

Pas afgestudeerd?

  • Word gratis lid tot volgend werkjaar.
  • Schrijf je snel in en verdiep nog meer je kennis.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Brontekst en alle foto’s : Jempi Welkenhuyzen

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights