Loïc Rigolet is door de Federation of Table Masters (FETAM) uitgeroepen tot “First Maître d’hotel of Belgium 2024”. Dat gebeurde tijdens een zeer druk bijgewoond galadiner in “Domaine de la Blommerie” te Moeskroen. De jury sprak van een hoog niveau aan klantgerichtheid, een knappe creatie met porto qua flambeertechniek en een verzorgde versnijding van artisjokken aan tafel. Ook de proeverij werd correct afgewerkt. De meesterschapswedstrijd “First Maître d’hotel of Belgium” is de voortzetting van de prestigieuze prijs Prosper Montagné.
Inhoudsopgave
FETAM
FETAM heeft als doelstelling de herwaardering van alle serviceberoepen in de horeca. Fetam is zo een open en toegankelijk netwerk/platform voor iedereen die werkt of verwant is met serviceberoepen zoals maître d’hôtels, sommeliers, bartenders, butlers, baristas, zythologen,…
First Maître d’hotel of Belgium
De “First Maître d’hotel of Belgium” is een officiële meesterschapswedstrijd erkend en beschermd door de minister bevoegd voor Middenstand bij wet van 13 mei 2009.
Deze wedstrijd voor Belgische maîtres d’hotel wordt georganiseerd door de vzw “Federation of Table Masters” (FETAM).
Meesterschapwedstrijd
De meesterschapwedstrijd vond plaats op 18 maart jongstleden in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Er waren vier finalisten: Loïc Rigolet (Comme Chez Soi – Brussel), Jonathan Maréchal (L’Empreinte – Vielsalm), Sam Van Landeghem (Silveren Harynck – St.-Niklaas) en David Delmas (La table de Manon – Durbuy). Volgens FETAM-voorzitter Alain Thoon werd het een nek-aan-nekrace.
Ambassador Iris Dhondt-Demeestere
Loïc Rigolet kreeg het pinjuweel van “First Maître d’hotel” opgespeld door de Ambassador van de meesterschapswedstrijd Iris Dhondt-Demeestere in aanwezigheid van Nathalie Jouant, kabinetchef bij vice-premier en minister van middenstand David Clarinval.
In oktober 1996 startte Iris samen met Lieven Demeestere het restaurant Arenberg op in een voormalige kalfskwekerij en paardenmanège te Heverlee-Leuven. Hun gastronomisch restaurant werd reeds 23 maal bekroond met een Michelinster omwille van de constante en eerlijke kwaliteit van de keuken met respect voor het product.
Dezelfde lijn wordt doorgetrokken in de zaal waar je bediend wordt door vriendelijke, discrete en stijlvolle zaalmedewerkers.
Loïc Rigolet
“Ik ben zeer gelukkig”, zegt Rigolet (25) in een eerste reactie.
“Deze meesterschapswedstrijd georganiseerd door FETAM was voor ons vieren een eerste deelname. We hadden hiermee geen ervaring en eigenlijk verdienen we alle vier deze titel.”
“De organisatie van de “First Maître d’hotel of Belgium” zet ons beroep in de kijker en de wedstrijd motiveert om nog beter te worden als gastheer voor de zaal en het team.”
Loïc Rigolet studeerde o.a. keuken en zaal in Ter Duinen Koksijde, liep naast stage in Comme chez Soi, ook proef bij Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland), Le Manoir in Marche-en-Famenne en bij Boury in Roeselare. Hij is drietalig en zeer leergierig.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Een heel tevreden voorzitter
FETAM-voorzitter Alain Thoon is heel tevreden en heeft een belangrijke opmerking.
“We kennen allemaal gemakkelijk de naam van de chef-kok, maar zelden de naam van de persoon die de service beheert. Hij is nochtans de chef van het orkest in de zaal en de verbinding met de keuken.”
“Misschien moeten de culinaire gidsen net zoals de keuken ook de bediening een cijfer geven. Het zou alvast een extra motivatie voor de zaalbrigades kunnen zijn.”
“Een ober die in staat is een hoffelijke service te verlenen en die aan tafel een vis kan fileren of allerlei vleessoorten kan versnijden zorgt voor een extra beleving.”
Galadiner
Die beleving mochten 200 gasten aan den lijve ondervinden tijdens het galadiner in het idyllisch decor van “Domaine De Blommerie” te Moeskroen.
Gastchef Lieven Demeestere (Restaurant Arenberg) en executif-chef Christophe Baert van Domaine Blommerie zorgden als een perfect quatre-mains-team voor een uitgelezen zevengangen-buffet, gelardeerd met mooie wijnen.
Member worden van FETAM
- Je bent een gedreven persoon die klaar staat om mee te werken aan de herwaardering van het servicewerk in het algemeen.
- Je leert graag bij op alle niveaus, ook buiten jouw cluster. Jouw leergierigheid kent geen grenzen.
- Je houdt ervan om nieuwe collega’s op nationaal en internationaal niveau te ontmoeten en beter te leren kennen.
- De drang om deel uit te maken van een moderne en fascinerende vereniging zoals FETAM prikkelt jou enorm.
- Seminaries, didactische uitstappen, debatten, masterclasses,… interesseren je sterk0
- Je draagt FETAM hoog in het vaandel, je draagt je pin met heel veel trots.
- Je staat achter ons motto “Together we care”, omdat we samen sterker staan om onze gezamenlijke doelstellingen te bereiken.
Voordelen als FETAM Member
- FETAM-pin bij je eerste aansluiting
- Speciale en gratis deelnemingsprijzen
- 20% korting voor jou en jouw partner op onze jaarlijkse Dinner-Evening
- Exclusieve speciale acties van onze partners
Pas afgestudeerd?
- Word gratis lid tot volgend werkjaar.
- Schrijf je snel in en verdiep nog meer je kennis.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Brontekst en alle foto’s : Jempi Welkenhuyzen