Euro-Toques Belgium voortaan met 3 voorzitters om te slagen in de missie

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.905 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

euro-toques-belgium-voorzitters

Euro-Toques Belgium – de Belgische tak van de Europese vereniging van professionele koks die zich willen inzetten voor het verdedigen van de kwaliteit en de smaak van voedingsproducten – heeft voortaan drie voorzitters om te slagen in hun missie. Maak er kennis mee! 

Euro-Toques

Euro-Toques International werd opgericht in 1986 op initiatief van Baron Pierre Romeyer en Paul Bocuse. 

Euro-Toques zet zich in voor het waarborgen en de promotie van kwalitatieve en originele voedingsproducten binnen haar Europese netwerk van professionele koks en aanverwante beroepen zoals bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en kaasmeesters en met de directies van de Europese Commissie Landbouw, Consumentenbescherming en Volksgezondheid.

Een keer per jaar, op uitnodiging van de voorzitter van de Commissie Landbouw van het Europees Parlement, heeft Euro-Toques het voorrecht te worden gehoord door de Europese afgevaardigden, aan wie de vereniging live de belangrijkste kwesties van de sector voorlegt.

Zo is Euro-Toques een echte lobby en partner van lokale, nationale en Europese instellingen, die deelneemt aan het interinstitutionele besluitvormingsproces met betrekking tot de productie, marketing en verwerking van verse voedingsproducten.

Het engagement van de leden

De leden engageren zich om… 

ᐅ  de consumenten lekkere, gezonde en huisgemaakte voeding aan te bieden

ᐅ  het nationaal en Europees culinair erfgoed te respecteren en te verdedigen

ᐅ  verse producten te verwerken

ᐅ  seizoensgebonden producten te kiezen

ᐅ  lokale producten te verwerken 

ᐅ  transparant te communiceren omtrent de herkomst van de producten.

De acties van Euro-Toques

Consumenten bevestigen dagelijks hun zorgen over de herkomst, de productie- methode, de traceerbaarheid en de kwaliteit van de producten die ze consumeren.

Ervan overtuigd dat het grote publiek beter moet worden opgeleid en geïnformeerd over hun voeding en de voedingsproducten, dringt Euro-Toques aan op correcte en nauwkeurige etikettering zodat consumenten geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Dankzij de acties van onze chefs en ambachtslui ten voordele van de productkwaliteit, wil de vereniging alle Europese consumenten beschermen, verdedigen en informeren.

Inspanningen van Euro-Toques

  Promoten van verse, seizoensgebonden en lokale producten, in tegenstelling tot verwerkte of kant-en-klare producten

  Strijd tegen het misbruik van transvetten

  Bescherming aanvragen voor producten die teloorgaan bij de Europese Commissie 

  Strijd tegen de agressieve reclame van

de voedingsindustrie

  Promoten van een evenwichtige en gezonde voeding voor kinderen en de culinaire cultuur onderwijzen bij kinderen

  Promoten van kwaliteitsvlees van met respect behandelde dieren en actief strijden tegen vlees van stamcellen

  Aanpassing eisen van de hygiëne- maatregelen (HACCP) afhankelijk van de grootte van het bedrijf

  Vrijwaren van de variëteiten in gewassen en actief deelnemen aan de bescherming van de biodiversiteit

  Nadenken omtrent het verbeteren van de voedselketen van producent tot consument

euro-toques-belgium-groepsfoto-2023
Groepsfoto naar aanleiding van "Concours Trophée Baron Romeyer 2023"

Recente overwinningen

Dankzij de permanente inspanningen heeft Euro-Toques recent een aantal overwinningen behaalt zoals:

ᐅ  Bescherming kazen met rauwe melk

  Productie ganzenlever veilig stellen 

  Reïntegratie van de “Plate de Florenville”  

  Uitstel toestemming elektrovisserij  

  European Cuisine Festival

  Guérande-zout als ambachtelijk zout

ᐅ  Lijst traditionele en specifieke producten

 Dossier GGO

Wie kan lid worden van Euro-Toques Belgium? 

Alle keukenchefs of gelijkgestelden (chocolatiers, bakkers, kaasmakers) in Europa die zich ertoe verbinden te behoren tot een erkend landelijk bureau, de erecode (zie verder) na te leven, zich te laten begeleiden door twee effectieve leden als peter/meter en gebruik te maken van kwalitatieve voedingsproducten, de seizoenen te respecteren en zich in te zetten voor transparante communicatie in de sector.

Hoe lid worden van Euro-Toques Belgium?

ᐅ  Elke kandidaat/kandidate dient zijn/haar aanvraag schriftelijk in te dienen bij het secretariaat. Dit wordt vervolgens ter goedkeuring naar het nationale kantoor gestuurd. 

ᐅ  Na aanvaarding en betaling van de jaarlijkse contributie op de rekening van Euro-Toques Belgium, ontvangt elk lid een erecode. Een uithangbord kan tegen betaling worden verkregen.

Waarom lid worden van Euro-Toques Belgium?

ᐅ  Om de toekomst van ons culinair patrimonium voor de jongere generaties te garanderen  

ᐅ  Om op de hoogte te blijven van de dossiers die door onze lobby bij de Europese Commissie worden verdedigd, maar ook van nieuwe producten, technieken en producenten 

ᐅ  Om deel te nemen aan de activiteiten en te genieten van de talrijke promotiecampagnes

ᐅ  Om te tonen dat je verse en lokale producten zelf verwerkt tot gezonde bereidingen.

Producenten, alle horecazaken evenals hun klanten, maar ook hotelscholen kunnen zich aansluiten om de kwaliteit en smaak van voedingsproducten te beschermen, deel te nemen aan de verdediging ervan en om de filosofie van Euro-Toques in het algemeen te ondersteunen.

daniel molmans euro-toques belgium belgie
Ook Daniel Molmans, culinair raadgever, is lid van Euro-Toques Belgium

De Code van Eer 

Euro-Toques Chefs hebben een professionele code van zelfdiscipline die hun klanten de kwaliteit en oorsprong van de gebruikte producten garandeert, en dat deze ter plaatse zijn verwerkt en bereid.

Een logo in de kleuren van Europa, een uithangbord en een raamsticker op de voorkant van de zaak met een jaargang die het jaar van lidmaatschap rechtvaardigt stellen de consument in staat om een ​​zaak te identificeren waarbij een chef van Euro-Toques is aangesloten.

Elke Euro-Toques Chef verbindt zich ertoe de volgende erecode na te leven:

Artikel 1: Euro-Toques International is een Europese vereniging van Chefs die haar Euro-Toques-leden in alle Europese landen vertegenwoordigt.

Artikel 2: Euro-Toques staat voor onbevooroordeeld respect voor de verschillende tradities van de landen en regio’s van een uitgebreid Europa.

Artikel 3: Euro-Toques Chefs onderhouden goede relaties en kameraadschap met elkaar en geven consumenten een uniform beeld van deze sterke gemeenschap.

Artikel 4: Euro-Toques Chefs staan ​​garant voor bepaalde gemeenschappelijke principes die door alle leden in heel Europa worden gedeeld.

Artikel 5: Euro-Toques Chefs maken goede praktijken en kwaliteitsproducten bekend binnen hun gemeenschap.

Euro-Toques Belgium voortaan met 3 voorzitters om te slagen in de missie 1
Gepersonaliseerde speculaaskoekjes van de Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen

Artikel 6: Euro-Toques Chefs verdedigen gezonde voeding op basis van kwaliteitsproducten.

Artikel 7: Euro-Toques Chefs verdedigen natuurlijke voeding en traditionele recepten, voeren campagne voor de diversiteit van het Europese culinaire erfgoed en zorgen voor het voortbestaan ​​van lokale en regionale producten.

Artikel 8: De producten die in de keukens worden gebruikt zijn vers en worden ter plekke verwerkt.

Artikel 9: De producten die worden gebruikt, stemmen overeen met het seizoen om de natuurlijke cyclus te respecteren en de echte smaak en aroma’s te waarborgen.

Artikel 10: Euro-Toques Chefs zetten zich in voor een variatie aan smaken en ingrediënten. Ze tonen de consument gezonde voeding en dragen bij aan een evenwichtige voeding.

Artikel 11: Consumenten beschermen, informeren en hen opleiden maakt deel uit van de missie van Euro-Toques.

Artikel 12: De transparantie van de menukaart is cruciaal voor het behoud van het consumentenvertrouwen.

Artikel 13: Een Euro-Toques Chef behoudt een absolute onafhankelijkheid ten opzichte van zijn leveranciers.

Artikel 14: De uitoefening van ons beroep moet transparant zijn om ervoor te zorgen dat het voedsel echt en van bekende oorsprong is.

Artikel 15: Euro-Toques Chefs en traditie kunnen een moderne en culturele toekomst ontwikkelen. Ze creëren een gevoel van plezier en aangename gezelligheid; een levenskunst.

euro-toques-belgium-raad-van-bestuur
Het vernieuwd bestuur van Euro-Toques Belgium

Vernieuwd bestuur Euro-Toques Belgium

Tijdens de Algemene Vergadering van 5 juni werd de Raad van Bestuur van Euro-Toques Belgium herkozen.

Christophe Baert van Domaine La Blommerie in Moeskroen was en blijft de nationale voorzitter.

Als vice-voorzitter voor Vlaanderen werd Erika Vanvuchelen van de Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen verkozen en Didier Bolle, keukenchef bij Mobichefs als vice-voorzitter voor Wallonië.

Bruno Elsier, zelfstandig internationaal horecaconsulent bij ICC Consulting werd verkozen als de nieuwe penningmeester en Jean Olders, eigenaar van het restaurant “Les Comtes de Champagne” als nieuwe algemene secretaris.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Euro-Toques Belgium

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights