Euro-Toques Belgium – de Belgische tak van de Europese vereniging van professionele koks die zich willen inzetten voor het verdedigen van de kwaliteit en de smaak van voedingsproducten – heeft voortaan drie voorzitters om te slagen in hun missie. Maak er kennis mee!
Euro-Toques
Euro-Toques International werd opgericht in 1986 op initiatief van Baron Pierre Romeyer en Paul Bocuse.
Euro-Toques zet zich in voor het waarborgen en de promotie van kwalitatieve en originele voedingsproducten binnen haar Europese netwerk van professionele koks en aanverwante beroepen zoals bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en kaasmeesters en met de directies van de Europese Commissie Landbouw, Consumentenbescherming en Volksgezondheid.
Een keer per jaar, op uitnodiging van de voorzitter van de Commissie Landbouw van het Europees Parlement, heeft Euro-Toques het voorrecht te worden gehoord door de Europese afgevaardigden, aan wie de vereniging live de belangrijkste kwesties van de sector voorlegt.
Zo is Euro-Toques een echte lobby en partner van lokale, nationale en Europese instellingen, die deelneemt aan het interinstitutionele besluitvormingsproces met betrekking tot de productie, marketing en verwerking van verse voedingsproducten.
Het engagement van de leden
De leden engageren zich om…
ᐅ de consumenten lekkere, gezonde en huisgemaakte voeding aan te bieden
ᐅ het nationaal en Europees culinair erfgoed te respecteren en te verdedigen
ᐅ verse producten te verwerken
ᐅ seizoensgebonden producten te kiezen
ᐅ lokale producten te verwerken
ᐅ transparant te communiceren omtrent de herkomst van de producten.
De acties van Euro-Toques
Consumenten bevestigen dagelijks hun zorgen over de herkomst, de productie- methode, de traceerbaarheid en de kwaliteit van de producten die ze consumeren.
Ervan overtuigd dat het grote publiek beter moet worden opgeleid en geïnformeerd over hun voeding en de voedingsproducten, dringt Euro-Toques aan op correcte en nauwkeurige etikettering zodat consumenten geïnformeerde keuzes kunnen maken.
Dankzij de acties van onze chefs en ambachtslui ten voordele van de productkwaliteit, wil de vereniging alle Europese consumenten beschermen, verdedigen en informeren.
Halloweenfeest: 5 sfeervolle culinaire ideeën
Halloween, gevierd op 31 oktober, is een feestdag vol griezelplezier en mysterieuze tradities. Halloween biedt ook geweldige mogelijkheden om creatief...
Het ABC recepten en kooktips winter 2024
Ook dit jaar delen we hier het ABC met leuke recepten en kooktips voor zowel de horeca professional als de...
Boerenkool wordt steeds populairder: weetjes en 3 toprecepten
Boerenkool is een voedzame bladgroente die wereldwijd steeds populairder wordt, vooral vanwege zijn gezondheidsvoordelen. We vertellen in dit blogartikel alles...
Faillissementen in de horecasector zijn niet onvermijdelijk in 2025
De horecasector blijft een magneet voor ondernemers en een belangrijke pijler voor werkgelegenheid, ondanks de uitdagingen die ze met zich...
De 15 competenties om een horecazaak succesvol te runnen
Om een horecazaak succesvol te runnen, moeten een reeks essentiële competenties aanwezig zijn, zowel op zakelijk als op operationeel vlak....
Inspanningen van Euro-Toques
ᐅ Promoten van verse, seizoensgebonden en lokale producten, in tegenstelling tot verwerkte of kant-en-klare producten
ᐅ Strijd tegen het misbruik van transvetten
ᐅ Bescherming aanvragen voor producten die teloorgaan bij de Europese Commissie
ᐅ Strijd tegen de agressieve reclame van
de voedingsindustrie
ᐅ Promoten van een evenwichtige en gezonde voeding voor kinderen en de culinaire cultuur onderwijzen bij kinderen
ᐅ Promoten van kwaliteitsvlees van met respect behandelde dieren en actief strijden tegen vlees van stamcellen
ᐅ Aanpassing eisen van de hygiëne- maatregelen (HACCP) afhankelijk van de grootte van het bedrijf
ᐅ Vrijwaren van de variëteiten in gewassen en actief deelnemen aan de bescherming van de biodiversiteit
ᐅ Nadenken omtrent het verbeteren van de voedselketen van producent tot consument
Recente overwinningen
Dankzij de permanente inspanningen heeft Euro-Toques recent een aantal overwinningen behaalt zoals:
ᐅ Bescherming kazen met rauwe melk
ᐅ Productie ganzenlever veilig stellen
ᐅ Reïntegratie van de “Plate de Florenville”
ᐅ Uitstel toestemming elektrovisserij
ᐅ European Cuisine Festival
ᐅ Guérande-zout als ambachtelijk zout
ᐅ Lijst traditionele en specifieke producten
ᐅ Dossier GGO
Paddenstoelen: van champignon tot cantharel
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine extra aandacht aan de basis van onze voeding...
Pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Wie kan lid worden van Euro-Toques Belgium?
Alle keukenchefs of gelijkgestelden (chocolatiers, bakkers, kaasmakers) in Europa die zich ertoe verbinden te behoren tot een erkend landelijk bureau, de erecode (zie verder) na te leven, zich te laten begeleiden door twee effectieve leden als peter/meter en gebruik te maken van kwalitatieve voedingsproducten, de seizoenen te respecteren en zich in te zetten voor transparante communicatie in de sector.
Hoe lid worden van Euro-Toques Belgium?
ᐅ Elke kandidaat/kandidate dient zijn/haar aanvraag schriftelijk in te dienen bij het secretariaat. Dit wordt vervolgens ter goedkeuring naar het nationale kantoor gestuurd.
ᐅ Na aanvaarding en betaling van de jaarlijkse contributie op de rekening van Euro-Toques Belgium, ontvangt elk lid een erecode. Een uithangbord kan tegen betaling worden verkregen.
Waarom lid worden van Euro-Toques Belgium?
ᐅ Om de toekomst van ons culinair patrimonium voor de jongere generaties te garanderen
ᐅ Om op de hoogte te blijven van de dossiers die door onze lobby bij de Europese Commissie worden verdedigd, maar ook van nieuwe producten, technieken en producenten
ᐅ Om deel te nemen aan de activiteiten en te genieten van de talrijke promotiecampagnes
ᐅ Om te tonen dat je verse en lokale producten zelf verwerkt tot gezonde bereidingen.
Producenten, alle horecazaken evenals hun klanten, maar ook hotelscholen kunnen zich aansluiten om de kwaliteit en smaak van voedingsproducten te beschermen, deel te nemen aan de verdediging ervan en om de filosofie van Euro-Toques in het algemeen te ondersteunen.
De Code van Eer
Euro-Toques Chefs hebben een professionele code van zelfdiscipline die hun klanten de kwaliteit en oorsprong van de gebruikte producten garandeert, en dat deze ter plaatse zijn verwerkt en bereid.
Een logo in de kleuren van Europa, een uithangbord en een raamsticker op de voorkant van de zaak met een jaargang die het jaar van lidmaatschap rechtvaardigt stellen de consument in staat om een zaak te identificeren waarbij een chef van Euro-Toques is aangesloten.
Elke Euro-Toques Chef verbindt zich ertoe de volgende erecode na te leven:
Artikel 1: Euro-Toques International is een Europese vereniging van Chefs die haar Euro-Toques-leden in alle Europese landen vertegenwoordigt.
Artikel 2: Euro-Toques staat voor onbevooroordeeld respect voor de verschillende tradities van de landen en regio’s van een uitgebreid Europa.
Artikel 3: Euro-Toques Chefs onderhouden goede relaties en kameraadschap met elkaar en geven consumenten een uniform beeld van deze sterke gemeenschap.
Artikel 4: Euro-Toques Chefs staan garant voor bepaalde gemeenschappelijke principes die door alle leden in heel Europa worden gedeeld.
Artikel 5: Euro-Toques Chefs maken goede praktijken en kwaliteitsproducten bekend binnen hun gemeenschap.
Artikel 6: Euro-Toques Chefs verdedigen gezonde voeding op basis van kwaliteitsproducten.
Artikel 7: Euro-Toques Chefs verdedigen natuurlijke voeding en traditionele recepten, voeren campagne voor de diversiteit van het Europese culinaire erfgoed en zorgen voor het voortbestaan van lokale en regionale producten.
Artikel 8: De producten die in de keukens worden gebruikt zijn vers en worden ter plekke verwerkt.
Artikel 9: De producten die worden gebruikt, stemmen overeen met het seizoen om de natuurlijke cyclus te respecteren en de echte smaak en aroma’s te waarborgen.
Artikel 10: Euro-Toques Chefs zetten zich in voor een variatie aan smaken en ingrediënten. Ze tonen de consument gezonde voeding en dragen bij aan een evenwichtige voeding.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Artikel 11: Consumenten beschermen, informeren en hen opleiden maakt deel uit van de missie van Euro-Toques.
Artikel 12: De transparantie van de menukaart is cruciaal voor het behoud van het consumentenvertrouwen.
Artikel 13: Een Euro-Toques Chef behoudt een absolute onafhankelijkheid ten opzichte van zijn leveranciers.
Artikel 14: De uitoefening van ons beroep moet transparant zijn om ervoor te zorgen dat het voedsel echt en van bekende oorsprong is.
Artikel 15: Euro-Toques Chefs en traditie kunnen een moderne en culturele toekomst ontwikkelen. Ze creëren een gevoel van plezier en aangename gezelligheid; een levenskunst.
Vernieuwd bestuur Euro-Toques Belgium
Tijdens de Algemene Vergadering van 5 juni werd de Raad van Bestuur van Euro-Toques Belgium herkozen.
Christophe Baert van Domaine La Blommerie in Moeskroen was en blijft de nationale voorzitter.
Als vice-voorzitter voor Vlaanderen werd Erika Vanvuchelen van de Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen verkozen en Didier Bolle, keukenchef bij Mobichefs als vice-voorzitter voor Wallonië.
Bruno Elsier, zelfstandig internationaal horecaconsulent bij ICC Consulting werd verkozen als de nieuwe penningmeester en Jean Olders, eigenaar van het restaurant “Les Comtes de Champagne” als nieuwe algemene secretaris.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Euro-Toques Belgium