Lady Chef of the Year 2023: drie Young Masters in de selectie

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.243 abonnees.

Lady Chef illustration (1)

Het is zover, de “Lady Chef of the year 2023”-verkiezing gaat van start! Er was even een korte break, maar zoals jullie weten, honger is de beste saus. Ook in 2023 maakt een selectie van 15 Belgische vrouwelijke chefs kans op de “Lady Chef of the year”-award. Drie van hen zijn als Young Master volwaardig lid van The Mastercooks of Belgium.

Lady Chef of the Year

“Lady Chef of the year” is een prijs voor excellentie, innovatie, en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene.

Deze prijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België.

De missie van de organisatie is jonge vrouwelijke chefkoks inspireren, motiveren en een platform geven.

Wedstrijdverloop

De “Lady Chef Academy” selecteert samen vijftien vrouwelijke chefs die kans maken op de titel van “Lady Chef of the year”. Deze chefs vormen de officiële selectie van 2023. Zie verder. 

Vervolgens geeft elk lid van de “Lady Chef Academy” zijn favorieten op, dat leidt tot de 5 genomineerde chefs. Zij zullen strijden om de verrukkelijke titel van “Lady Chef of the year 2023”. 

De “Head of Academy” zal de 5 genomineerden verder beoordelen. Op basis van een cook-off-challenge en de stemresultaten van de volledige Academy krijgt uiteindelijk 1 chef de titel van “Lady Chef of the year 2023”. Eind oktober 2023 kennen we de winnares! Klik hier voor het wedstrijdreglement.

Lady Chef of the Year 2023

De publieksprijs

Naast de verkiezing van “Lady Chef of the year”, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.

Iedereen zal dan via de website 1 stem uitbrengen op één van de top 5 chefs. Na het tellen van de geregistreerde stemmen, wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt op het slotevenement eind oktober. 

De Academy 

De organisatie stelt elk jaar een Academy samen met professionelen actief in de gastronomische wereld zoals chefs, waaronder voormalige Lady Chefs, journalisten, culinaire recensenten, foodies en influencers.

Binnen de Academy wordt een “Head of Academy” benoemd, met naast een voorzitter nog 4 leden. In 2023 zijn dit Femke Vandevelde (foodjournalist-culinair recensent en voorzitster van de Academy, Filip Claeys (chef van het tweesterrenrestaurant De Jonkman en oprichter van Northseachefs.), Willem Asaert (culinair recensent), Laura Centrella (journaliste-culinair recensente) en Arabelle Meirlaen (chef van het gelijknamige restaurant en “Lady Chef of the year 2008”).

Selectie 2023

Vijftien topchefs strijden vanaf nu voor de titel van “Lady Chef of the year 2023”.

Akiko Nagao, Kokuban – Brussel

Alice Pollet, Brut en Ville – Brussel

Aurélie Kluyskens, Uma – Brussel

Daniëlla Verachtert, Napoleonshoeve – Wuustwezel

Elien Verhulst, Vlass – Middelkerke

Evelien Swiers, Jacqueline – Boechout

Faty Khalis, Brousse – Hasselt

Francesca Sterckx, Mistinguett – Aarschot

Laurence Haegeman, De Vijf Seizoenen – Brakel

Lien Vandeputte, Réliva – Brugge

Manon Schenk, La Table de Manon – Durbuy

Marie Marconi, Chabrol – Brussel

Marie Trignon, La Roseraie – Modave

Slava Tcherbak, Fleur de Sel – Comines

Victor Avonds, Victor – Antwerpen

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Drie Young Masters bij de selectie

Zoals je hebt kunnen opmerken behoren drie Young Masters, volwaardige leden van “The Mastercooks of Belgium®” tot de selectie 2023. 

The Mastercooks of Belgium®” is de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs die in 2020 40 kaarsjes uitblies en naar aanleiding hiervan met een wat corona-vertraging een fraai en een uniek receptenboek uitbracht en nu verkopen ten voordele van het goede doel.  

De leden van “The Mastercooks of Belgium®” –  Mastercooks en Young Masters – zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met fantastische Belgische producten en zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst.   

mistinguett francesca sterckx keurslagers

Francesca Sterckx 

In het frivole en gezellige interieur van restaurant Mistinguett zorgt Young Master Francesca Sterckx voor een menu met een persoonlijk profiel waaruit een brede culinaire interesse blijkt. 

Ze laat zich inspireren door traditionele lekkernijen uit verschillende eetculturen en kiest ook voor bereidingen die zelden op de menukaart van een restaurant prijken.

Sinds mei 2023 zet Francesca als bestuurslid ook haar schouders onder de organisatie. 

Lady Chef of the Year 2023: drie Young Masters in de selectie 2

Laurence Haegeman

Young Master Laurence Haegeman groeide op in het ouderlijke restaurant en hielp al op jonge leeftijd mee in de keuken. Zo groeide haar belangstelling voor de gastronomie.

De keuken van ‘De Vijf Seizoenen’ die ze samen met haar broer runt, is creatief met alles wat groeit en bloeit als vertrekpunt: puur, licht en verfijnd met een voorkeur voor lokale seizoensproducten. Restaurant ‘De Vijf Seizoenen’ hoort hierdoor ook bij de beste groenterestaurants van België en de top 100 in de wereld.

Elien Verhulst

Elien Verhulst

Geleid door de seizoenen en met een liefde voor verse en lokale producten, creëert Young Master Elien Verhulst – winnares van de Pierre Wynants Trophy 2022 – uitzonderlijke gerechten in het restaurant VLASS

Het is een plek aan de Kust met een warm interieur en chique accenten maar waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis mag voelen.

Veel succes! 

We wensen alle 15 deelneemsters én de organisatie heel veel succes toe, en kijken er al naar uit om hier eind oktober verslag te morgen uitbrengen en de winnares uitgebreid aan het woord te laten.

Volg in afwachting de wedstrijd via Facebook of Instagram

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Lady Chef of the Year, The Mastercooks of Belgium

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights