Het is zover, de “Lady Chef of the year 2023”-verkiezing gaat van start! Er was even een korte break, maar zoals jullie weten, honger is de beste saus. Ook in 2023 maakt een selectie van 15 Belgische vrouwelijke chefs kans op de “Lady Chef of the year”-award. Drie van hen zijn als Young Master volwaardig lid van The Mastercooks of Belgium.
Lady Chef of the Year
“Lady Chef of the year” is een prijs voor excellentie, innovatie, en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene.
Deze prijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België.
De missie van de organisatie is jonge vrouwelijke chefkoks inspireren, motiveren en een platform geven.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Wedstrijdverloop
De “Lady Chef Academy” selecteert samen vijftien vrouwelijke chefs die kans maken op de titel van “Lady Chef of the year”. Deze chefs vormen de officiële selectie van 2023. Zie verder.
Vervolgens geeft elk lid van de “Lady Chef Academy” zijn favorieten op, dat leidt tot de 5 genomineerde chefs. Zij zullen strijden om de verrukkelijke titel van “Lady Chef of the year 2023”.
De “Head of Academy” zal de 5 genomineerden verder beoordelen. Op basis van een cook-off-challenge en de stemresultaten van de volledige Academy krijgt uiteindelijk 1 chef de titel van “Lady Chef of the year 2023”. Eind oktober 2023 kennen we de winnares! Klik hier voor het wedstrijdreglement.
De publieksprijs
Naast de verkiezing van “Lady Chef of the year”, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.
Iedereen zal dan via de website 1 stem uitbrengen op één van de top 5 chefs. Na het tellen van de geregistreerde stemmen, wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt op het slotevenement eind oktober.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
De Academy
De organisatie stelt elk jaar een Academy samen met professionelen actief in de gastronomische wereld zoals chefs, waaronder voormalige Lady Chefs, journalisten, culinaire recensenten, foodies en influencers.
Binnen de Academy wordt een “Head of Academy” benoemd, met naast een voorzitter nog 4 leden. In 2023 zijn dit Femke Vandevelde (foodjournalist-culinair recensent en voorzitster van de Academy, Filip Claeys (chef van het tweesterrenrestaurant De Jonkman en oprichter van Northseachefs.), Willem Asaert (culinair recensent), Laura Centrella (journaliste-culinair recensente) en Arabelle Meirlaen (chef van het gelijknamige restaurant en “Lady Chef of the year 2008”).
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Selectie 2023
Vijftien topchefs strijden vanaf nu voor de titel van “Lady Chef of the year 2023”.
Akiko Nagao, Kokuban – Brussel
Alice Pollet, Brut en Ville – Brussel
Aurélie Kluyskens, Uma – Brussel
Daniëlla Verachtert, Napoleonshoeve – Wuustwezel
Elien Verhulst, Vlass – Middelkerke
Evelien Swiers, Jacqueline – Boechout
Faty Khalis, Brousse – Hasselt
Francesca Sterckx, Mistinguett – Aarschot
Laurence Haegeman, De Vijf Seizoenen – Brakel
Lien Vandeputte, Réliva – Brugge
Manon Schenk, La Table de Manon – Durbuy
Marie Marconi, Chabrol – Brussel
Marie Trignon, La Roseraie – Modave
Slava Tcherbak, Fleur de Sel – Comines
Victor Avonds, Victor – Antwerpen
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Drie Young Masters bij de selectie
Zoals je hebt kunnen opmerken behoren drie Young Masters, volwaardige leden van “The Mastercooks of Belgium®” tot de selectie 2023.
“The Mastercooks of Belgium®” is de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs die in 2020 40 kaarsjes uitblies en naar aanleiding hiervan met een wat corona-vertraging een fraai en een uniek receptenboek uitbracht en nu verkopen ten voordele van het goede doel.
De leden van “The Mastercooks of Belgium®” – Mastercooks en Young Masters – zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met fantastische Belgische producten en zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst.
Paddenstoelen: van champignon tot cantharel
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine extra aandacht aan de basis van onze voeding...
Pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Francesca Sterckx
In het frivole en gezellige interieur van restaurant Mistinguett zorgt Young Master Francesca Sterckx voor een menu met een persoonlijk profiel waaruit een brede culinaire interesse blijkt.
Ze laat zich inspireren door traditionele lekkernijen uit verschillende eetculturen en kiest ook voor bereidingen die zelden op de menukaart van een restaurant prijken.
Sinds mei 2023 zet Francesca als bestuurslid ook haar schouders onder de organisatie.
Laurence Haegeman
Young Master Laurence Haegeman groeide op in het ouderlijke restaurant en hielp al op jonge leeftijd mee in de keuken. Zo groeide haar belangstelling voor de gastronomie.
De keuken van ‘De Vijf Seizoenen’ die ze samen met haar broer runt, is creatief met alles wat groeit en bloeit als vertrekpunt: puur, licht en verfijnd met een voorkeur voor lokale seizoensproducten. Restaurant ‘De Vijf Seizoenen’ hoort hierdoor ook bij de beste groenterestaurants van België en de top 100 in de wereld.
Elien Verhulst
Geleid door de seizoenen en met een liefde voor verse en lokale producten, creëert Young Master Elien Verhulst – winnares van de Pierre Wynants Trophy 2022 – uitzonderlijke gerechten in het restaurant VLASS.
Het is een plek aan de Kust met een warm interieur en chique accenten maar waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis mag voelen.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Lady Chef of the Year, The Mastercooks of Belgium