Het is zover, de “Lady Chef of the year 2023”-verkiezing gaat van start! Er was even een korte break, maar zoals jullie weten, honger is de beste saus. Ook in 2023 maakt een selectie van 15 Belgische vrouwelijke chefs kans op de “Lady Chef of the year”-award. Drie van hen zijn als Young Master volwaardig lid van The Mastercooks of Belgium.
Lady Chef of the Year
“Lady Chef of the year” is een prijs voor excellentie, innovatie, en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene.
Deze prijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt door een academie van collega-koks, recensenten en foodies. Het is een prestigieuze gastronomische onderscheiding in België.
De missie van de organisatie is jonge vrouwelijke chefkoks inspireren, motiveren en een platform geven.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Wedstrijdverloop
De “Lady Chef Academy” selecteert samen vijftien vrouwelijke chefs die kans maken op de titel van “Lady Chef of the year”. Deze chefs vormen de officiële selectie van 2023. Zie verder.
Vervolgens geeft elk lid van de “Lady Chef Academy” zijn favorieten op, dat leidt tot de 5 genomineerde chefs. Zij zullen strijden om de verrukkelijke titel van “Lady Chef of the year 2023”.
De “Head of Academy” zal de 5 genomineerden verder beoordelen. Op basis van een cook-off-challenge en de stemresultaten van de volledige Academy krijgt uiteindelijk 1 chef de titel van “Lady Chef of the year 2023”. Eind oktober 2023 kennen we de winnares! Klik hier voor het wedstrijdreglement.

De publieksprijs
Naast de verkiezing van “Lady Chef of the year”, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.
Iedereen zal dan via de website 1 stem uitbrengen op één van de top 5 chefs. Na het tellen van de geregistreerde stemmen, wordt de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt op het slotevenement eind oktober.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
De Academy
De organisatie stelt elk jaar een Academy samen met professionelen actief in de gastronomische wereld zoals chefs, waaronder voormalige Lady Chefs, journalisten, culinaire recensenten, foodies en influencers.
Binnen de Academy wordt een “Head of Academy” benoemd, met naast een voorzitter nog 4 leden. In 2023 zijn dit Femke Vandevelde (foodjournalist-culinair recensent en voorzitster van de Academy, Filip Claeys (chef van het tweesterrenrestaurant De Jonkman en oprichter van Northseachefs.), Willem Asaert (culinair recensent), Laura Centrella (journaliste-culinair recensente) en Arabelle Meirlaen (chef van het gelijknamige restaurant en “Lady Chef of the year 2008”).
Social Media: 5 tips voor meer volgers
Een Facebookpagina of Instagram-account heb je in een handomdraai opgezet. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat...
Bier en biergist is goed voor het klimaat.
Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende...
Wat is Dry Aged rundvlees? Weetjes en 5 tips
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden. Leer in dit artikel wat...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
Selectie 2023
Vijftien topchefs strijden vanaf nu voor de titel van “Lady Chef of the year 2023”.
Akiko Nagao, Kokuban – Brussel
Alice Pollet, Brut en Ville – Brussel
Aurélie Kluyskens, Uma – Brussel
Daniëlla Verachtert, Napoleonshoeve – Wuustwezel
Elien Verhulst, Vlass – Middelkerke
Evelien Swiers, Jacqueline – Boechout
Faty Khalis, Brousse – Hasselt
Francesca Sterckx, Mistinguett – Aarschot
Laurence Haegeman, De Vijf Seizoenen – Brakel
Lien Vandeputte, Réliva – Brugge
Manon Schenk, La Table de Manon – Durbuy
Marie Marconi, Chabrol – Brussel
Marie Trignon, La Roseraie – Modave
Slava Tcherbak, Fleur de Sel – Comines
Victor Avonds, Victor – Antwerpen
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Drie Young Masters bij de selectie
Zoals je hebt kunnen opmerken behoren drie Young Masters, volwaardige leden van “The Mastercooks of Belgium®” tot de selectie 2023.
“The Mastercooks of Belgium®” is de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs die in 2020 40 kaarsjes uitblies en naar aanleiding hiervan met een wat corona-vertraging een fraai en een uniek receptenboek uitbracht en nu verkopen ten voordele van het goede doel.
De leden van “The Mastercooks of Belgium®” – Mastercooks en Young Masters – zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met fantastische Belgische producten en zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst.
Bloemkool: leuke weetjes, 12 bereidingswijzen en unieke recepten
Bloemkool is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog...
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag aandacht aan de basis van onze voeding...

Francesca Sterckx
In het frivole en gezellige interieur van restaurant Mistinguett zorgt Young Master Francesca Sterckx voor een menu met een persoonlijk profiel waaruit een brede culinaire interesse blijkt.
Ze laat zich inspireren door traditionele lekkernijen uit verschillende eetculturen en kiest ook voor bereidingen die zelden op de menukaart van een restaurant prijken.
Sinds mei 2023 zet Francesca als bestuurslid ook haar schouders onder de organisatie.

Laurence Haegeman
Young Master Laurence Haegeman groeide op in het ouderlijke restaurant en hielp al op jonge leeftijd mee in de keuken. Zo groeide haar belangstelling voor de gastronomie.
De keuken van ‘De Vijf Seizoenen’ die ze samen met haar broer runt, is creatief met alles wat groeit en bloeit als vertrekpunt: puur, licht en verfijnd met een voorkeur voor lokale seizoensproducten. Restaurant ‘De Vijf Seizoenen’ hoort hierdoor ook bij de beste groenterestaurants van België en de top 100 in de wereld.

Elien Verhulst
Geleid door de seizoenen en met een liefde voor verse en lokale producten, creëert Young Master Elien Verhulst – winnares van de Pierre Wynants Trophy 2022 – uitzonderlijke gerechten in het restaurant VLASS.
Het is een plek aan de Kust met een warm interieur en chique accenten maar waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis mag voelen.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Lady Chef of the Year, The Mastercooks of Belgium