Pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.242 abonnees.

pastinaak-pastinaken-frank-fol-groenten-IYFV2021

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. En jij als abonnee maakt tweemaandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag: pastinaak die voor ons allang geen vergeten groente meer is. 

Pastinaak

Pastinaak, Pastinaca sativa subsp. sativa, pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Door de lengte van de penwortel is de groente niet geschikt voor teelt op kleigronden.

De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente.

Vergeten groente

Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet doodvriest.

Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’. Al is de pastinaak de laatste jaren bezig aan een opmars en zien we hem weer vaker terug in gerechten!

pastinaak pastinaken met loof frank fol groenten IYFV2021

Herkomst

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen).

Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel.

In Groot-Brittannië en Ierland is de ‘witte wortel’ populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel.

Gezondheid

Deze veelzijdige groente bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K.  Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Daardoor heeft deze groente zes interessante gezondheidsvoordelen!

pastinaak frank fol groenten IYFV2021

Pastinaak bewaren

Je kan pastinaak het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Zo is de pastinaak 8 tot 10 dagen houdbaar.

Je kan pastinaak ook invriezen na ca. 2 minuten blancheren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de wintergroente dan tot 6 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.

Pastinaak bereiden

Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten.

De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt.

Gefrituurde pastinaak lijkt op knolselderchips.

De wintergroente wordt ook toegevoegd in hutspot.   

Pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.

Recept van Frank Fol

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: De Grote Groentebijbel, Wikipedia 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights